«Αναπόφευκτος ο διάλογος με τον ΣΥΡΙΖΑ». «Καμένη υπόθεση η συνεργασία». Ο παραπάνω άτυπος διάλογος μεταξύ Δημήτρη Ρέππα και Παύλου Χρηστίδη, τα τελευταία 24ωρα, ανέδειξε εκ νέου τις ισορροπίες στο ΚΙΝΑΛ, απέναντι στις απόπειρες προσέγγισης της Κουμουνδούρου.
Κι αν η δεύτερη τοποθέτηση αντανακλά την επίσημη θέση της παράταξης, η πρώτη εκτιμάται ότι εκπροσωπεί ένα ξεχωριστό «ρεύμα», αποτελούμενο εν πολλοίς από ιστορικά πασοκικά στελέχη, τη λεγόμενη «αντιδεξιά» πτέρυγα.
Πώς διαμορφώνεται λοιπόν αυτό το άτυπο εσωτερικό μπρα ντε φερ; Ο ρόλος της ηγεσίας έχει καταστεί σαφής, αλλά παραμένει σύνθετος. Η Φώφη Γεννηματά έχει εμφανώς οξύνει τους αντιπολιτευτικούς τόνους, ειδικά μετά το «ναυάγιο» για τον εκλογικό νόμο. Η στάση αυτή, ωστόσο, δημιουργεί αυτόματα περιθώριο συγκλίσεων με τον ΣΥΡΙΖΑ, που κλιμακώνει το «φλερτ», με το βλέμμα και στην πρόκληση εσωκομματικής φθοράς στη Χαρ. Τρικούπη. Η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ σε επίσημο επίπεδο, εξακολουθεί, πάντως να μην αφήνει ιδιαίτερα περιθώρια για κοινό μέτωπο.
Το ίδιο ισχύει και για τον έτερο διακριτό πόλο, την πλευρά Ανδρουλάκη, ενώ δεδομένο είναι ότι πολλοί βουλευτές και στελέχη (όπως οι Ανδ. Λοβέρδος, Οδ. Κωνσταντινόπουλος κ.ά.) δεν πρόκειται να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι με τον Αλέξη Τσίπρα.
Διαβάστε ακόμα:
- Το τελικό σχέδιο στήριξης όσων μείωσαν κατά 40% τα ενοίκια
- Θερμοκρασίες ρεκόρ αναμένονται το Σαββατοκύριακο
- Τώρα κόπτονται στο ΣΥΡΙΖΑ και για τη Δικαιοσύνη
Από την άλλη, η τοποθέτηση Ρέππα εντάσσεται σε ένα πλαίσιο… επιτήρησης της πορείας του ΚΙΝΑΛ, μακριά από «συντηρητικά ερείσματα», βλέποντας στον ΣΥΡΙΖΑ έναν εν δυνάμει σύμμαχο απέναντι στη Ν.Δ. Στο ίδιο «παζλ» εκτιμάται ότι εντάσσεται, μεταξύ άλλων, και ο βουλευτής Χάρης Καστανίδης.
Αξιοσημείωτος κοινός παρονομαστής για τους δύο, το γεγονός ότι προέρχονται από το ΚΙΔΗΣΟ του Γιώργου Παπανδρέου, χωρίς αυτό πάντως να μεταφράζεται σε οποιοδήποτε θετικό σήμα από τον πρώην πρωθυπουργό, αλλά σε προσωπικές τους θέσεις.
Πιο… διαυγής είναι η στάση του Θ. Μαργαρίτη, επικεφαλής της «Ανανεωτικής Αριστεράς», ο οποίος έχει ταχθεί ανοιχτά υπέρ της απευθείας επικοινωνίας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Την ίδια ώρα, όσον αφορά την… αντίρροπη πίεση, αυτή εκ δεξιών, οι τέσσερις βουλευτές του ΚΙΝΑΛ (Ν. Γιαννακοπούλου, Οδ. Κωνσταντινόπουλος, X. Κεφαλίδου και Απ. Πάνας) χαρακτήρισαν ανάξιο σχολιασμού το δημοσίευμα της «Εστίας» περί «φλερτ» με τη Ν.Δ., ενώ και ο Γ. Μανιάτης διέψευσε τα περί ενδεχόμενης υπουργοποίησής του, ξεκαθαρίζοντας πως παραμένει προσηλωμένος «στα ακαδημαϊκά του καθήκοντα».
Του Μάριου Δανηλόπουλου από την Καθημερινή