Το οριστικό τέλος του ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα εξουσίας αναμένεται να βάλουν εκατομμύρια ψηφοφόροι στις κάλπες της 25ης Ιουνίου 2023. Σε αυτήν τη διαπίστωση οδηγούνται ειδικοί αναλυτές και δημοσκόποι, παρότι δεν έχουν ξεκινήσει προς το παρόν νέες μετρήσεις που να καταγράφουν τις τάσεις της κοινής γνώμης λίγο πριν από τις εκλογές.

Στον ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν είναι σε θέση να διαβάσουν σωστά τη βαριά ήττα και τη συντριβή, αλλά δεν έχουν ακόμα καταλάβει ότι τα ποσοστά που θα πάρει στις επόμενες εκλογές θα είναι μικρότερα από τις κάλπες της Κυριακής.

ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΣΤΙΓΜΗ, την ευθύνη της συντριπτικής ήττας του κυρίως στο ΠΑΣΟΚ και δευτερευόντως στο ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25, επειδή δεν αποδέχθηκαν την πρόταση συνεργασίας που τους απηύθυνε, επέρριψε ο Αλέξης Τσίπρας, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες ότι θα είναι επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ και στις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ: «Έχω μάθει στις δύσκολες στιγμές να αναλαμβάνω την ευθύνη και να μην εγκαταλείπω τη μάχη. Είμαι εδώ. Δεν θα εγκαταλείψω ούτε τώρα, στη μέση μάλιστα ενός δύσκολου αγώνα».

ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ, με χρησιμοποίηση συνθημάτων και προεκλογικών σποτ της δεκαετίας του 2000 και χωρίς σοβαρό πολιτικό αφήγημα, περίμενε ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ να κερδίσουν τις εκλογές. Μάλιστα, πολλοί στο επιτελείο της Κουμουνδούρου πίστευαν ότι έκαναν καλή δουλειά και ότι η καμπάνια ήταν αποτελεσματική! Συμπερασματικά, όλα δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο και ότι από κόμμα διαμαρτυρίας θα μετατραπεί στο κόμμα που ήταν πριν από το 2015. Σε κόμμα με μονοψήφια ποσοστά που θα απευθύνεται σε έναν μικρό αριθμό αριστερών ψηφοφόρων και σε βάθος χρόνου θα υποχωρήσει κάτω από το ΚΚΕ.

ΑΥΤΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ η σκληρή πραγματικότητα που θα αντιμετωπίσει μετά τις εκλογές ο Αλέξης Τσίπρας. Ομως έχει ο ίδιος ευθύνη για την κατρακύλα του ΣΥΡΙΖΑ. Η απαράδεκτη και τοξική πολιτική συμπεριφορά του θα τιμωρηθεί πολύ αυστηρά. Ακόμα πιο σκληρά από την τιμωρία που του επιφύλαξε ο ελληνικός λαός στις κάλπες της προηγούμενης Κυριακής.

Χιλιάδες νέους ψηφοφόρους θα πάρουν Πλεύση Ελευθερίας και Νίκη

Τη βεβαιότητα ότι θα μπουν στη νέα βουλή τα δυο κόμματα που πλησίασαν το 3% εμφανίζουν οι δημοσκόποι. Η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμία πιθανότητα να κερδίσει τις εκλογές, θα απελευθερωθούν χιλιάδες ψηφοφόροι του που έχουν απογοητευθεί και θα πάνε μαζικά στις κάλπες να ψηφίσουν τη Ζωή Κωνσταντοπούλου. Το ίδιο ισχύει και από την άλλη πλευρά.

Χιλιάδες ψηφοφόροι που ψήφισαν Βελόπουλο, ή άλλα μικρότερα κόμματα στα δεξιά της ΝΔ, θα πάνε στις κάλπες αποφασισμένοι να ψηφίσουν το κόμμα του Νατσιού. Γενικότερα υπάρχει η αίσθηση στην κοινή γνώμη ότι η Πλεύση Ελευθερίας και η Νίκη άδικα δεν μπήκαν στη Βουλή…

Άγριο άδειασμα του Τσίπρα στον Κώστα Ζαχαριάδη

Μόλις για 35 ψήφους τελικά δεν μπήκε στη Βουλή ο Κώστας Ζαχαριάδης. Τον πέρασε οριακά η Ξενογιαννακοπούλου και ήλθε τέταρτος. Αν και έβγαινε σε όλα τα κανάλια από τις αρχές του 2019 και ήταν σίγουρο ότι θα εκλεγόταν βουλευτής, η επιλογή του Τσίπρα να φέρει την Αθηνά Λινού την τελευταία στιγμή στον Βόρειο Τομέα και να την πριμοδοτήσει μέσω του κομματικού μηχανισμού, τον άδειασε και τελικά δεν μπόρεσε να εκλεγεί. Πραγματικά από τους πιο άτυχους αυτών των εκλογών...