Στις αρχές Φεβρουαρίου ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωνε παρών στην κατάθεσή της ρύθμισης που η κυβέρνηση κατέθεσε προκειμένου να υπάρξει μπλόκο στην προσπάθεια Κασιδιάρη να επανέλθει το ναζιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής στη Βουλή με όχημα το κόμμα “Έλληνες”. Σήμερα δηλώνει  για την τροπολογία που κατατίθεται στη Βουλή ότι δεν προτίθεται να λάβει μέρος στη διαδικασία επιβεβαιώνοντας πως αποτελεί Εθνική εξαίρεση, αλλά και ότι είναι έτοιμος, για μια ακόμη φορά να ψαρέψει στα θολά νερά της ακροδεξιάς.

 

Γράφει ο ΤΑΣΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ και στις δύο περιπτώσεις επέλεξε να μη ταχθεί, με την ψήφο του,  κατά του κόμματος Κασιδιάρη και να επιβεβαιώσει όλους όσοι λένε ότι κοιτάζει προς τους ψηφοφόρους της ακροδεξιάς προκειμένου να διεκδικήσει μερίδιο από την “τιμωρητική ψήφο” που μένει… ορφανή στην περίπτωση που ο Άρειος Πάγος απαγορεύσει την κάθοδο του ναζιστικού μορφώματος εξ αιτίας της εμπλοκής προσώπων που έχουν καταδικαστεί για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση.

Αρκεί να σημειωθεί ότι στην ανακοίνωση που εξέδωσε με αφορμή την πρωτοφανή για τα δικαστικά χρονικά της  χώρας παρέμβασή του πρώην πλέον, αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου, Χρήστου Τζανερίκου ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι «Ο κ. Μητσοτάκης με τους τραγικά ερασιτεχνικούς χειρισμούς του μετατρέπεται στον μεγαλύτερο χορηγό της Ακροδεξιάς.  Αφού μαζί με το ΠΑΣΟΚ ψήφισε μία τροπολογία, που δυστυχώς αποδείχτηκε φιάσκο, σήμερα έρχεται να διορθώσει το λάθος με ένα μεγαλύτερο λάθος»

Επικαλέστηκε και τις αναφορές του αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου που το πρωί της Δευτέρας παραιτήθηκε για να καταγγείλει την κυβέρνηση για παρέμβαση στη Δικαιοσύνη, την ώρα που δικαστικοί λειτουργοί, συνταγματολόγοι αλλά και στελέχη κομμάτων της αντιπολίτευσης επέκριναν τη στάση του κάνοντας  λόγο για πρακτική που εκθέτει το δικαστικό σώμα και τον λειτουργό αυτής δεδομένου ότι η Βουλή νομοθετεί και η δικαιοσύνη εφαρμόζει τους νόμους εκτός αν αυτοί κριθούν αντισυνταγματικοί.

Αν και η ανακοίνωση αυτή δεν φαίνεται στο επίσημο site του ΣΥΡΙΖΑ η ουσία παραμένει και αποτυπώθηκε και από δηλώσεις κορυφαίων στελεχών του τη Δευτέρα. Δεν θα υπερψηφίσει και τη νέα τροπολογία, όπως θα κάνει για παράδειγμα και ο Κυριάκος Βελόπουλος που σίγουρα καλοβλέπει τις ορφανές ψήφους του κόμματος Κασιδιάρη.

Ουσιαστικά ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να κινείται στην ίδια γραμμή. Το μήνυμα που στέλνεται είναι πως δεν στηρίζει το μπλόκο στο κόμμα Κασιδιάρη όπως έχουν κάνει η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Εμφανίζεται με τον τρόπο αυτό ανοιχτό στο να υποδεχθεί τυχόν τιμωρητικές ψήφους που βρίσκουν μέχρι τώρα καταφύγιο στο κόμμα του καταδικασμένου για διεύθυνση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση.

Η δικαιολογία «δεν μας άκουσαν» δεν πείθει πολύ δε περισσότερο τη στιγμή κατά την οποία δημοσκοπήσεις που διενεργήθηκαν τον προηγούμενο μήνα καταγράφουν ένα ποσοστό των ψηφοφόρων του κόμματος Κασιδιάρη να μην τάσσεται αρνητικά στο ενδεχόμενο να στραφούν στον ΣΥΡΙΖΑ.

Άλλωστε επι της ουσίας δεν υπήρξαν στιγμές που ο ΣΥΡΙΖΑ να μην εκμεταλλεύθηκε την ύπαρξη του ναζιστικού μορφώματος. Ο Νίκος Βούτσης ως πρόεδρος της Βουλής δήλωνε ανοιχτός στις ψήφους της Χρυσής Αυγής στο πλαίσιο της αλλαγής του εκλογικού νόμου. Η Χρυσή Αυγή ψήφισε την Βασιλική Θάνου προκειμένου να αναλάβει τη θέση του προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Ουδείς ξεχνά και τα κοινά κλιμάκια που έκαναν επισκέψεις υπό την αιγίδα του Πάνου Καμμένου σε ακριτικά νησιά, ουτε φυσικά και τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα που μείωναν τις ποινές για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση.

Σε κάθε περίπτωση οι ψηφοφόροι του κόμματος Έλληνες δύσκολά έως  καθόλου θα επέλεγαν τη ΝΔ που πρωτοστατεί στον αγώνα να μπεί μπλόκο στην κάθοδό του στις Εθνικές Εκλογές.  Και μια τιμωρητική ψήφος για τους ίδιους θα είχε μεγαλύτερο νόημα να πέσει στον ΣΥΡΙΖΑ κάτι που γνωρίζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που για μια ακόμη φορά ψαρεύει στα θολά νερά της ακροδεξιάς.

ΥΓ1. Η παραίτηση του αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου κατέρριψε και το επιχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ περί παρέμβασης της κυβέρνησης στη Δικαιοσύνη. Επιχείρημα ακραίο και στην κυριολεξία έωλο οπως δείχνουν οι εξελίξεις και οι επικρίσεις στο πρόσωπο του πρώην πλέον αντιπροέδρου

ΥΓ2. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποφασίσει να απέχει από τις ψηφοφορίες στη Βουλή. Καθώς και ότι είχε ανακοινώσει πως θα λάβει μέρος μόνο για το θέμα του κόμματος Κασιδιάρη τον περασμένο Φεβρουάριο. Μόνο που και τότε είχε επιλέξει το… παρών.