Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα πρέπει να έχει αρκετές πληροφορίες σε 24 ώρες προκειμένου να αποφασίσει εάν θα συνεχίσει την αναστολή των δοκιμών του με την υδροξυχλωροκίνη για χρήση κατά του κορωνοϊού, ανακοίνωσε σήμερα Δευτέρα (1/6) η επιστημονική διευθύντρια του διεθνούς οργανισμού δρ Σούμια Σουαμινάθαν.
Τα σχόλιά της διατυπώνονται μια εβδομάδα μετά τη διακοπή από την εξειδικευμένη υπηρεσία του ΟΗΕ για την υγεία της μεγαλύτερης μελέτης της για τη δραστικότητα του φαρμάκου αυτού κατά της ελονοσίας στη θεραπεία της Covid-19 λόγω των ανησυχιών για τα αυξημένα ποσοστά θνησιμότητας και τις αρρυθμίες σε ασθενείς.
Η απόφαση αυτή ώθησε αρκετές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να απαγορεύσουν τη χρήση του φαρμάκου, το οποίο χορηγείται επίσης για τη θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας και του λύκου. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προέτρεψε για τη χορήγηση της υδροξυχλωροκίνης για την καταπολέμηση της νόσου Covid-19.
Η φαρμακοβιομηχανία Sanofi σταμάτησε προσωρινά τη στρατολόγηση νέων ασθενών της Covid-19 για τις δύο κλινικές της δοκιμές του φαρμάκου και ανακοίνωσε ότι δεν θα το προμηθεύει στο εξής για τη θεραπεία της Covid-19 μέχρι να αποσαφηνιστούν οι ανησυχίες για την ασφάλεια της χρήσης του.
«Ελπίζουμε στη συνέχιση της συνεργασίας με τις ΗΠΑ»
Ο επικεφαλής του ΠΟΥ δήλωσε από την πλευρά του ότι θέλει να συνεχίσει να εργάζεται μαζί με τις ΗΠΑ παρά την ανακοίνωση την περασμένη εβδομάδα του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι διέκοπτε τις σχέσεις μεταξύ της χώρας του και της εξειδικευμένης υπηρεσίας του ΟΗΕ για την υγεία.
“Οι συνεισφορές και η γενναιοδωρία της κυβέρνησης και του λαού των ΗΠΑ υπέρ της παγκόσμιας υγείας επί πολλές δεκαετίες ήταν μαζικές και προσέφεραν μεγάλα οφέλη στη δημόσια υγεία παγκοσμίως”, δήλωσε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.
“Ο ΠΟΥ θέλει να συνεχιστεί αυτή η συνεργασία”, πρόσθεσε κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου από τη Γενεύη.
Το Πεκίνο καταγγέλλει τον «εγωισμό» των ΗΠΑ
Η Κίνα κατηγόρησε σήμερα τις ΗΠΑ ότι επιδεικνύουν “εγωισμό” διακόπτοντας τις σχέσεις τους με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).
Η Ουάσινγκτον και το Πεκίνο αντιπαρατίθενται φραστικά κατ΄επανάληψη για διάφορα θέματα και την Παρασκευή ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε τη διακοπή των σχέσεων μεταξύ της Ουάσινγκτον και της εξειδικευμένης υπηρεσίας του ΟΗΕ για τη διεθνή δημόσια υγεία, τον οποίο κατηγορεί ότι ήταν υπερβολικά συγκαταβατικός με την Κίνα.
Η απόφαση αυτή στερεί από τον ΠΟΥ την αμερικανική χρηματοδότηση, ενώ η Ουάσινγκτον ήταν κατά παράδοση ο μεγαλύτερος χορηγός του. Η απόφαση ανακοινώνεται μεσούσης της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, που πρωτοεμφανίστηκε στην Κίνα, την οποία ο Τραμπ κατηγορεί συχνά ότι ευθύνεται για την εξάπλωσή της.
Η διεθνής κοινότητα αποδοκιμάζει γενικά αυτή την αμερικανική επίδειξη εγωισμού, αποφυγής των ευθυνών και έργου υπονόμευσης της διεθνούς συνεργασίας κατά της επιδημίας του νέου κορονοϊού, δήλωσε σήμερα ο Ζάο Λιζιάν, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Ο ΠΟΥ “δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να εξυπηρετεί μόνο μια χώρα και δεν είναι υποχρεωμένος να ενδίδει στη βούληση της χώρας που του καταβάλει τα περισσότερα” χρήματα, πρόσθεσε.
Ο Τραμπ κατήγγειλε “την αποτυχία” του ΠΟΥ στην καταπολέμηση της παρούσας πανδημίας και αποκάλεσε τον διεθνή οργανισμό “μαριονέτα της Κίνας”.
Ζήτησε “απαντήσεις από την Κίνα όσον αφορά τον ιό” αλλά το Πεκίνο αρνείται κατηγορηματικά τις αμερικανικές κατηγορίες ότι ελαχιστοποίησε την απειλή που αντιπροσώπευε ο νέος κορονοϊός όταν εμφανίστηκε στα τέλη του 2019 στην περιοχή της Ουχάν.
“Απέναντι στην επιδημία, κάθε αμφισβήτηση ή και εκβιασμός ακόμη προς τον ΠΟΥ είναι περιφρόνηση της ζωής, πρόκληση για τις ανθρωπιστικές αρχές και η καταστροφή της διεθνούς συνεργασίας”, εκτίμησε σήμερα ο Ζάο.
Δήλωσε ότι η Κίνα “θα παίξει τον αναμενόμενο ρόλο της υπεύθυνης μεγάλης χώρας” και θα στηρίξει τον ΠΟΥ στον αγώνα του κατά του κορονοϊού, καλώντας τη διεθνή κοινότητα να ενώσει τις δυνάμεις της και να αυξήσει την πολιτική στήριξή της και συμμετοχή της στη χρηματοδότηση του οργανισμού.