Και μόνο το γεγονός ότι συναντήθηκαν, συνιστά είδηση. Μάλιστα ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τα είπαν για παραπάνω από μία ώρα, με πρώτο ζητούμενο τη συναίνεση στα μεγάλα και να υπάρχει στο εξής ανοικτός δίαυλος επικοινωνίας σε κεντρικά θέματα που αφορούν την εξωτερική πολιτική, τις μεταρρυθμίσεις και την κοινωνία.
Και οι δύο πλευρές έκαναν λόγο για καλή, ειλικρινή και παραγωγική συζήτηση, ενώ τόσο από τις διαρροές που έγιναν μετά τη συνάντηση όσο και απ’ όσα ειπώθηκαν μπροστά στις κάμερες φαίνεται να επιβεβαιώνεται η εκτίμηση ότι οι κ. Μητσοτάκης και Ανδρουλάκης μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα έντασης και ψυχρότητας έκαναν ένα ουσιαστικό βήμα προσέγγισης στα αυτονόητα.
Εγινε το πρώτο βήμα
«Ηταν μια καλή και ειλικρινής συζήτηση. Είναι σημαντικό το γεγονός ότι έχει ανοίξει ένας δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Συζήτησαν, μεταξύ άλλων, για θέματα εξωτερικής πολιτικής καθώς και για σημαντικά ζητήματα, όπως το δημογραφικό και το στεγαστικό. Εγινε, τέλος μια πρώτη συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση», ανέφεραν κυβερνητικές πηγές.
«Η συναίνεση είναι σαν το ταγκό που θέλει δύο», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο Νίκος Ανδρουλάκης. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι συζήτησαν για μία σειρά θεμάτων όπως η ακρίβεια, τα εθνικά και η ενταξιακή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, ενώ σημείωσε πως ένα θέμα στο οποίο θα μπορούσε να υπάρχει συμφωνία είναι αυτό που αφορά την ενιαία Αρχή Καταναλωτή. Ο κ. Ανδρουλάκης ανέφερε και τα ζητήματα της Συνταγματικής Αναθεώρησης και του δημογραφικού. «Εμείς θα συνεχίσουμε την αξιόπιστη και παραγωγική αντιπολίτευση στη Βουλή και στην κοινωνία με προτάσεις. Θα πούμε τα "όχι" που πρέπει να ειπωθούν και τα παραγωγικά "ναι" γιατί πρέπει να υπάρξει πεδίο συναίνεσης με βήματα και από τις δύο πλευρές. Χωρίς τοξικότητα αλλά με παραγωγικό τρόπο», υπογράμμισε.
Σύμφωνα με πηγές της Χαριλάου Τρικούπη, ο κ. Ανδρουλάκης πρότεινε τη σύσταση Εθνικής Επιτροπής Αντιμετώπισης του εθνικού ζητήματος του δημογραφικού με εκπροσώπηση των κομμάτων, της αυτοδιοίκησης και όλων των εμπλεκόμενων φορέων. «Είναι για εμάς το κορυφαίο εθνικό και κοινωνικό ζήτημα με οικονομικές και αναπτυξιακές προεκτάσεις που απαιτεί συνεκτική εθνική στρατηγική μακράς πνοής», σημείωσαν οι ίδιες πηγές.
Ζητήματα που ετέθησαν και στα οποία καταγράφηκε διαφωνία ήταν σχετικά με τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ περί μείωσης του ΦΠΑ, για την golden visa και για την έκτακτη φορολόγηση των κερδών των τραπεζών, κάτι που άλλωστε ο πρωθυπουργός μόλις προχθές από το Λονδίνο απέρριψε ξεκάθαρα.
Τσάι και… ντολμαδάκια
Το κλίμα μεταξύ τους φάνηκε καλό και στον διάλογο που είχαν μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, με έκδηλη τη διάθεση και των δύο να αφήσουν πίσω την ψυχρότητα των τελευταίων τριών ετών.
«Με ρώτησαν τι να σε κεράσω», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Ντολμαδάκια», παρενέβη ο Νίκος Ανδρουλάκης. «Πράσινο τσάι», συνέχισε ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τον ρώτησε για τη συνάντηση με τον Κιρ Στάρμερ. «Πήγε καλά. Ηταν ενδιαφέρουσα συζήτηση. Γνωρίζω καλά τον Βρετανό πρωθυπουργό αλλά ήταν η πρώτη φορά που συναντηθήκαμε θεσμικά. Συζητήσαμε εφ’ όλης της ύλης για το γνωστό ζήτημα και αναμένουμε εξελίξεις», απάντησε ο κ. Μητσοτάκης επιβεβαιώνοντας για μία ακόμη φορά τις αισιόδοξες εκτιμήσεις για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα. «Για το ΠΑΣΟΚ είναι σημαντικός συμβολισμός η επίτευξη του εθνικού στόχου για την επιστροφή των Γλυπτών, έναν αγώνα που ξεκίνησε από τη Μελίνα Μερκούρη και θα βοηθήσουμε όπως μπορούμε», ανέφερε επ’ αυτού όταν πήρε τον λόγο ο κ. Ανδρουλάκης.
Παρά την καλή πρόθεση και των δύο, ωστόσο, στην πράξη θα φανεί στο εξής κατά πόσον πράγματι μπορούν να βρουν κοινά πεδία. «Προφανώς δεν είναι δουλειά της αντιπολίτευσης να συμφωνεί με την κυβέρνηση. Θα ήταν παράδοξο αν συνέβαινε αυτό σε μεγάλη συχνότητα. Ομως, νομίζω, έχουμε μια υποχρέωση να έχουμε ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας και σε προσωπικό επίπεδο και να συζητούμε πάντα με ειλικρίνεια, ζητήματα τα οποία πρέπει, νομίζω, να είναι αντικείμενα και κατ’ ιδίαν συζήτησης. Και προσβλέπω στο να έχουμε αυτή την ειλικρινή επικοινωνία όποτε αυτό χρειάζεται. Εξάλλου, αυτό νομίζω ότι επιβάλλουν οι καταστάσεις και οι δύσκολοι καιροί», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
«Εγώ και λόγω της εμπειρίας μου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, νομίζω πως ο μόνος τρόπος για να προχωράμε μπροστά είναι η συναίνεση αλλά με έναν ειλικρινή διάλογο όπου θα βάζουμε τα πραγματικά δεδομένα των προκλήσεων και θα δούμε ο καθένας από τη δική του ιδεολογική οπτική πώς μπορεί να συμβάλει», αντέτεινε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας ότι το κόμμα του έχει καταθέσει προτάσεις για διάφορα θέματα.
Ουδείς εκ των δύο είπε το παραμικρό για την προεδρική εκλογή. Η απάντηση που πήραν οι δημοσιογράφοι ήταν πως για αυτό δεν συζήτησαν, παρότι τα σχετικά σενάρια δίνουν και παίρνουν στα πολιτικά και δημοσιογραφικά γραφεία.