Σε μια ιστορική αναδρομή από την αρχαιότητα προχώρησε ο πρόεδρος της Βουλής για καταδείξει τη σημασία της οικονομικής συνεργασίας και της κοινής ευημερίας μεταξύ διαφορετικών χωρών και περιοχών.
Μιλώντας στην 9ης Σύνοδο της Ολομέλειας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης και σε ομολόγους του που επισκέφθηκαν το αρχαιολογικό μουσείου του Πειραιά, σημείωσε μεταξύ άλλων:
«Στο αρχαιολογικό μουσείο του Πειραιά, το πιο μεγάλο μνημείο, το πιο μεγάλο έκθεμα είναι ένα μαρμάρινο ταφικό μνημείο ύψους 7 μέτρων από μάρμαρο του Υμηττού, ενός βουνού που στέφει την Αθήνα.
Και είναι το μνημείο, όπως λέγεται, του Νικήρατου. Ο Νικήρατος, στην αρχαιότητα, ήταν ένας πλούσιος έμπορος σιταριού. Χάρη στο εμπόριο, στις εισαγωγές σιταριού, απέκτησε μεγάλη οικονομική και κοινωνική δύναμη.
Αυτός ο Νικήρατος δεν ήταν Αθηναίος ούτε Πειραιώτης, ήταν από την περιοχή της ΄Ιστριας, εκεί που σήμερα βρίσκεται η Ρουμανία.
Ήρθε λοιπόν στην Αθήνα και στον Πειραιά 2.500 χρόνια πριν, όταν δεν υπήρχε Ευρωπαϊκή Ένωση, όταν δεν υπήρχε ΝΑΤΟ, όταν δεν υπήρχαν όλοι αυτοί οι σύγχρονοι μηχανισμοί συνεννοήσεως των ανθρώπων, και από την ΄Ιστρια εμπορευόμενος σιτάρι έκανε τεράστια περιουσία και δείγμα αυτής της περιουσίας είναι ο τεράστιος τάφος του.
Τι μας δείχνει αυτό: ότι η ανθρώπινη συνεργασία, η ελευθερία του εμπορίου, η προκοπή των ανθρώπων δεν είναι αίτημα της εποχής μας, είναι αίτημα διαχρονικό, ανθρώπινο, το οποίο η εποχή μας οφείλει να υποστηρίξει και να υλοποιήσει.
Και ό,τι αποτρέπει αυτή τη συνεργασία και την κινητικότητα και την προκοπή των ανθρώπων είναι προαιώνιο αίτημα να το εμποδίσουμε και να το σταματήσουμε».