Ο πρωθυπουργός επανέλαβε από το Κάιρο την υποστήριξη της Ελλάδας στο Ισραήλ. Δεδομένης της επίθεσης από τη Χαμάς, το Ισραήλ έχει το δικαίωμα στην ύπαρξή του και την υπεράσπιση των συνόρων του, αλλά η αντίδραση δεν μπορεί ποτέ να υποκινείται από αισθήματα αντεκδίκησης. Στη Σύνοδο Ειρήνης του Καΐρου ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπενθύμισε ότι είναι θεμιτό για ένα κράτος να αντιδρά και να μεριμνά για την ασφάλειά του, ταυτόχρονα όμως να μετρά τη δύναμή του προστατεύοντας τον άμαχο πληθυσμό.

Η συνολική τοποθέτηση του πρωθυπουργού αποτύπωσε την αγωνία όλου του ελεύθερου κόσμου ώστε αυτό που συμβαίνει στη Γάζα να μη γίνει η αφορμή να μετατραπεί σε θρησκευτικό πόλεμο, σε σύγκρουση μεταξύ πολιτισμών, κάνοντας τις προσπάθειες που έχουν γίνει με θάρρος το τελευταίο διάστημα για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων να οδηγηθούν σε αδιέξοδο, όπως σχεδίασαν οι τρομοκράτες της Χαμάς. Σε αντίθετη περίπτωση, οι συνέπειες θα είναι αδιανόητες όχι μονάχα στη Μέση Ανατολή, αλλά σε όλον τον κόσμο. Ωστόσο, τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει τις σφαγές και τους αποκεφαλισμούς.

Εμμέσως πλην σαφώς, το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη προς το Ισραήλ εκφράζει την αγωνία όλων των ανθρώπων που αναγνωρίζουν στην πλειονότητά τους το δίκιο, αλλά παράλληλα λένε «κάντε ό,τι πρέπει, αρκεί να μην πέσετε στην παγίδα τους». Διότι ο πραγματικός στόχος της επίθεσης δεν ήταν το δικαίωμα του παλαιστινιακού λαού για ένα δικό τους κράτος, αλλά η υπονόμευση κάθε προσπάθειας διαλόγου ώστε να δημιουργηθεί ένα αγεφύρωτο χάσμα μεταξύ των αραβικών χωρών, του Ισραήλ και της Δύσης.

Συνεπώς ορθά ο πρωθυπουργός υποστήριξε την επανέναρξη της Ειρηνευτικής Διαδικασίας στη βάση λύσης των δύο κρατών, προκρίνοντας την πολιτική λύση έναντι της στρατιωτικής επέμβασης. Απαραίτητη προϋπόθεση η επιστροφή των ομήρων και η στήριξη της Παλαιστινιακής Αρχής έναντι των ισλαμιστών της Χαμάς που θέλουν την καταστροφή του Ισραήλ. Προφανώς οι τρομοκράτες θα πρέπει να λογοδοτήσουν, αλλά σε καμία περίπτωση αυτό δεν πρέπει να γίνει σε βάρος των αμάχων.

Εν κατακλείδι, φάνηκε στο Κάιρο ότι όλοι οι ηγέτες που συμμετείχαν, σε διαφορετικούς τόνους ο καθένας, συμφωνούν πως μέσω του Ισραήλ στόχος είναι η Ελευθερία και η Δημοκρατία, όπως την αντιλαμβανόμαστε στον δυτικό κόσμο, γι’ αυτό και πρέπει να συνεχιστεί ο διάλογος έστω κι αν αυτός αδικεί τα θύματα της πλευράς που πρώτη δέχθηκε την επίθεση.