Τα χαρτιά του για το περιεχόμενο του νομοθετήματος με το οποίο θα θεσμοθετείται ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών αναμένεται να ανοίξει αυτή την εβδομάδα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός θα παραχωρήσει συνέντευξη την Τετάρτη στην ΕΡΤ και αναμένεται να τοποθετηθεί αναλυτικά για το συγκεκριμένο ζήτημα. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Πρώτου Θέματος» το νομοθέτημα θα έχει ως κεντρικό ζήτημα, εκτός από τον γάμο, τη συνακόλουθη επέκταση του δικαιώματος τεκνοθεσίας, καθώς ομόφυλα ζευγάρια έχουν παιδιά τα οποία με το ισχύον πλαίσιο κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς την οικογένεια με την οποία μεγαλώνουν αν συμβεί κάτι στον βιολογικό γονέα τους. Με αυτή τη ρύθμιση θα μπει τέλος στις σοβαρές διακρίσεις σε βάρος των παιδιών που μεγαλώνουν με ομόφυλο ζευγάρια. 

Έτσι, ένα ομόφυλο ζευγάρι θα μπορεί να υιοθετήσει παιδί από ίδρυμα, ενώ αν κάποιος εκ των δύο συζύγων έχει ήδη αποκτήσει παιδί τότε ο ή η σύντροφος του θα μπορεί να το αναγνωρίσει. Ούτως ή άλλως, από το 1946 οι μόνοι άνδρες έχουν δικαίωμα να υιοθετήσουν παιδί και πλέον τα ομόφυλα ζευγάρια θα μπορούν να μπουν στην -ομολογουμένως δύσκολη- διαδικασία υιοθεσίας. 

Αυτό που δεν θα προβλέπεται είναι το δικαίωμα στην ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, όπως για παράδειγμα αυτή μέσω παρένθετης μητέρας. Αυτό είναι που έχει ζητήσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος είχε πει σε συνέντευξη του στους «Πρωταγωνιστές» ότι ήθελε να αποκτήσει δύο αγόρια με τον σύντροφό του Τάιλερ Μακμπέθ. Πρέπει να σημειωθεί ότι η ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή δεν επιτρέπεται και σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, στις οποίες έχει ήδη θεσμοθετηθεί ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών και η τεκνοθεσία.