Μια νέα μυστηριώδης σελίδα προστέθηκε στο θρίλερ με τους 38 μετανάστες από τον Εβρο που πρωταγωνίστησε στην ελληνική και διεθνή επικαιρότητα τον Δεκαπενταύγουστο. Αποκαλύφθηκε ότι ένα από τα δημοσιεύματα που εξέθεταν την Ελλάδα στο εξωτερικό για τους χειρισμούς της –αυτό του γερμανικού περιοδικού «Spiegel»– γράφτηκε και εστάλη από τον ανταποκριτή του, Γιώργο Χρηστίδη, ο οποίος όμως μπήκε στον χώρο όχι με την ιδιότητα του δημοσιογράφου, αλλά υπ’ αυτήν του μεταφραστή και «ως μέρος της αποστολής των οργανώσεων που έχουν αναλάβει τη νομική εκπροσώπηση των προσφύγων». Την αποκάλυψη έκανε αργά το απόγευμα της περασμένης Κυριακής το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

του Κώστα Δημητράκου

Ο ίδιος ο δημοσιογράφος-ανταποκριτής του γερμανικού περιοδικού, ο οποίος έχει συντάξει και αποστείλει πολλά ρεπορτάζ σχετικά με τη στάση της χώρας στο μεταναστευτικό θέμα, απάντησε σε όλο αυτό αναρτώντας στο Twitter μία επαγγελματική σφραγίδα που τον φέρει να έχει επίσημο επάγγελμα στην εφορία αυτό του μεταφραστή. Και το σχόλιό του ήταν το εξής: «Και κοίτα να δεις κάτι πράγματα (αν ήταν διασυνδεδεμένες ηλεκτρονικά οι υπηρεσίες του Δημοσίου Ελλάδα 2.0 ίσως και να το γνώριζαν)».

Τι μπορεί να σημαίνει όλο αυτό το νέο σκηνικό, έτσι όπως διαμορφώνεται μετά την ανακοίνωση του υπουργείου αλλά και τις αναρτήσεις του ίδιου του Γ. Χρηστίδη; Πρώτον, ότι ο ίδιος αποδέχεται την παραπλάνηση προς τις ελληνικές αρχές, κάτι που δεν είναι σπάνιο στο πλαίσιο των ιδιαίτερων συνθηκών που πιθανώς να επικρατούν για την πραγματοποίηση και ολοκλήρωση ενός ρεπορτάζ. Δεύτερο και πολύ πιο σημαντικό από το πρώτο: θα πρέπει να διευκρινιστεί είτε από τον ίδιον είτε από τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση, ως μέρος της οποίας εισήλθε στον χώρο, αν είναι εργαζόμενος ή συνεργάτης της με την ιδιότητα του μεταφραστή. Σε περίπτωση που προκύπτει επαγγελματική ή εθελοντική σχέση και εργασία με την Οργάνωση, είναι αυτονόητο ότι αμφισβητείται έντονα η αξιοπιστία και η αντικειμενικότητα του ίδιου του ρεπορτάζ.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να αναφερθεί ότι η συντριπτική πλειονότητα των ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται υπό διάφορους ρόλους και ονομασίες στο μεταναστευτικό, λαμβάνουν επιχορηγήσεις στο πλαίσιο ευρωπαϊκών ή και εθνικών κονδυλίων. Οσον αφορά το συγκεκριμένο ρεπορτάζ, θα πρέπει να σημειωθεί ότι δημοσιεύτηκε στην online έκδοση του γερμανικού «Spiegel» και το οποίο υιοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ για να στήσει το αντικυβερνητικό αφήγημα του Δεκαπενταύγουστου.