«Αυτή η ζωή με ταλαιπωρεί, είναι πικρή, μάταιη, λυπηρή. Φωνές, οργή, δίχως στοργή. Όπλα παντού, αίμα παντού, θέλω να σκορπίσω αγάπη παντού. Άναψε το φως και άσε με να δω, θέλω να χτίσω το μέλλον μου εδώ. Είμαστε αδέλφια, όχι εχθροί, έλα ξανά να χτίσουμε τη χώρα σου μαζί».
Το παραπάνω ποίημα με τίτλο «Ζωή» φέρει την υπογραφή του 25χρονου πρόσφυγα Μαζντ Σαγιέντ, ο οποίος χρησιμοποιεί την ποίηση για να εκφράσει τα προσωπικά του βιώματα, τη φρίκη του πολέμου που έζησε στην πατρίδα του, τη Συρία. «Κάθε τι που ζωγραφίζω ή γράφω, αντιπροσωπεύει μια στιγμή μου ή μια στιγμή του κόσμου γύρω μου», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Δύο ποιήματα και τρία έργα ζωγραφικής του Μαζντ περιλαμβάνονται στο συλλογικό τόμο με τίτλο «Το Βιβλίο Μου», που εξέδωσε η Μη Κυβερνητική Οργάνωση «SolidarityNow». Δώδεκα πρόσφυγες, αιτούντες άσυλο και μετανάστες, από το Κονγκό, τη Συρία, τη Γουινέα, τον Λίβανο, το Ιράκ, το Πακιστάν και το Ιράν, ωφελούμενοι της οργάνωσης στο πρόγραμμα στέγασης ESTIA, παρουσιάζουν στον τόμο αυτό διηγήματα, ποιήματα και έργα ζωγραφικής τους, μέσα από τα οποία εκφράζουν τις σκέψεις, τις εμπειρίες, τους φόβους και τα όνειρά τους για το μέλλον, για μια ζωή χωρίς ταμπέλες, αποκλεισμό και στιγματισμό.
«Μου αρέσει που συμμετέχω με τα έργα μου σε αυτό το βιβλίο και μου αρέσουν πολύ και τα έργα των άλλων καλλιτεχνών που και αυτοί συμμετέχουν. Είναι και αυτό το βιβλίο ένας δρόμος ίσως προς την αποδοχή και την ισότητα», επισημαίνει ο Μαζντ και συνεχίζει: «Γενικά πιστεύω ότι ο δρόμος προς την κοινωνική ενσωμάτωση δεν είναι όσο δύσκολος νομίζουμε στην αρχή. Αν ξεκινήσεις και είσαι ανοιχτός και πρόθυμος, θα τα καταφέρεις. Όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε».
Ο Μαζντ Σαγιέντ γεννήθηκε στη Συρία το 1994 και ανήκει σε μια πενταμελή οικογένεια. Από μαθητής ήταν εθελοντής σε έναν καλλιτεχνικό οργανισμό, όπου συμμετείχε στη διοργάνωση θεατρικών και μουσικών παραστάσεων. Στην Ελλάδα ήρθε το 2016 και σήμερα δουλεύει ως διερμηνέας στο SolidarityNow, ενώ παράλληλα ολοκληρώνει ως υπότροφος το πρόγραμμα σπουδών ιδιωτικού κολεγίου στην Αγγλική φιλολογία. Ο Μαζντ περιγράφει πως από νωρίς διέκρινε στον εαυτό του την κλίση του προς τις τέχνες και στη χώρα του εντάχθηκε σε μια θεατρική ομάδα ως ηθοποιός και συγγραφέας θεατρικών έργων.
«Από μικρός θυμάμαι να αγαπώ κάθε τι καλλιτεχνικό – το θέατρο, το τραγούδι, να ζωγραφίζω. Η τέχνη για μένα είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο μπορώ να εκφράσω τον αληθινό εαυτό του», εξομολογείται στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Ένας από τους πίνακες ζωγραφικής του με τίτλο «A quiet night sky», που περιλαμβάνεται στην έκδοση «Το Βιβλίο Μου», στολίζει έναν από τους τοίχους στο γραφείο των διερμηνέων της οργάνωσης, καθώς το πρόσφερε ο ίδιος ως δώρο στην υπεύθυνη του τμήματος. Επίσης, ο Μαζντ είναι μέλος μιας θεατρικής ομάδας και το 2018 συμμετείχε σε θεατρικές παραστάσεις, μία από τις οποίες με τίτλο «Τρωάδες- AnimaCaptus» παρουσιάστηκε στο Μουσείο Μπενάκη.
Το εκδοτικό εγχείρημα «Το Βιβλίο Μου» είναι αφιερωμένο «σε όλους εκείνους που βρήκαν τη δύναμη ψυχής να γεμίσουν μια αποσκευή με όλη τους τη ζωή και να την κάνουν μια νέα πατρίδα στον τόπο, όπου βρέθηκαν», όπως αναφέρεται στις πρώτες σελίδες του.
«Το “Βιβλίο Μου” είναι βέβαια το δικό τους βιβλίο. Είναι όμως και το δικό Μας. Είναι έμπρακτη διάψευση απέναντι στα στερεότυπα και στην κοινωνική προκατάληψη. Αφού ξεπερνάνε οι καλλιτέχνες τον εαυτό τους, μας προτρέπουν να το κάνουμε και εμείς. Και να γίνουμε όλοι μαζί καλύτεροι άνθρωποι», σημειώνει η Αντιγόνη Λυμπεράκη, γενική διευθύντρια του SolidarityNow. Η ίδια υπενθυμίζει ότι «η τέχνη μάς επιτρέπει να υπερβούμε την καθημερινότητα, επιτρέποντας στο τι αισθανόμαστε να εκφραστεί χωρίς εμπόδια και περιορισμούς».