Η πανδημία του κορωνοϊού έπληξε σοβαρά τη βιομηχανία της μόδας στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο με τις πωλήσεις να μειώνονται σε παγκόσμιο επίπεδο.
Με δεδομένο ότι πολλές εταιρείες -ειδικά εκείνες με πιο παραδοσιακά επιχειρηματικά μοντέλα – αγωνίζονταν ήδη να προσαρμοστούν σε ένα νέο περιβάλλον λιανικών πωλήσεων ή να συμβαδίσουν με ψηφιακά καταρτισμένους ανταγωνιστές, την περίοδο της κρίσης της πανδημίας επήλθαν πτωχεύσεις brand στις ΗΠΑ με την ελπίδα εύρεσης νέων επενδυτών που θα τους βοηθήσουν να παραμείνουν στον κλάδο ή και διακοπή εργασιών.
Ο αμερικανικός Όμιλος J. Crew, ο οποίος διαχειρίζεται τα brand J.Crew και Madewell, υπέβαλε αίτηση για την υπαγωγή στο άρθρο 11, μια μορφή πτώχευσης, που περιλαμβάνει αναδιοργάνωση των επιχειρηματικών υποθέσεων, των χρεών και των περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη.
Η CEO του ομίλου, Τζαν Σίνγκερ δήλωσε ότι πρόκειται για οικονομική αναδιάρθρωση και σημαντικό ορόσημο στη διαδικασία αναμόρφωσης της επιχείρησης.
Η αλυσίδα πολυκαταστημάτων Neiman Marcus με χρέη ύψους 4,8 δισ. δολαρίων υπέβαλε αίτηση για την υπαγωγή στο ίδιο άρθρο στις 7 Μαΐου.
Στις 6 Μαΐου το brand ανδρικών ρούχων John Varvatos επικαλούμενο μείωση των πωλήσεων υπέβαλε επίσης αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 11.
Το brand ανδρικών ενδυμάτων J.Hilburn με έδρα το Ντάλας μπήκε επίσης στην ομάδα των εταιρειών που επιδιώκουν αναδιάρθρωση των οικονομικών τους.
Το brand τζιν ενδυμάτων True Religion για τρίτη φορά μέσα σε τρία χρόνια στις 13 Απριλίου υπέβαλε αίτηση πτώχευσης.
Η εταιρεία Bldwn με έδρα το Λος Άντζελες, που ξεκίνησε ως Baldwin από το Κάνσας Σίτι, ήταν ένα από τα πρώτα θύματα της πανδημίας, καθώς ανακοίνωσε στις 25 Μαρτίου διακοπή επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και απόλυση των εργαζομένων.
Το καινοτόμο πολυτελές online κατάστημα The Modist με έδρα στο Ντουμπάι ανακοίνωσε στις 2 Απριλίου ότι κλείνει οριστικά, καθώς το πλήγμα από την πανδημία δεν άφησε περιθώριο επιλογών.
Το brand βιώσιμης μόδας Elizabeth Suzann με έδρα το Νάσβιλ στις 28 Απριλίου ανακοίνωσε ότι κλείνει με τη μορφή που είχε έως τώρα.
H μπουτίκ ρούχων Anthom στη Νέα Υόρκη στις 15 Μαΐου έκλεισε οριστικά, ενώ συνεχίζει τις πωλήσεις διαδικτυακά.
- Το τέλος της ΕΕ; Ο Σόρος προειδοποιεί
- Μήνυμα Σακελλαροπούλου σε Τσίπρα: Απαιτείται υπευθυνότητα και συνεργασία
- Σε ποιους δρόμους της Αθήνας απαγορεύεται η κυκλοφορία οχημάτων
- Χαράτσι του ΣΥΡΙΖΑ μείωσε τις συντάξεις
- Νέο κοστούμι με παλιές ιδέες για τον Κασιδιάρη
- Η επιλεκτική αμνησία Πολάκη
- Eπιστρεπτέα προκαταβολή: Διευρύνεται ο αριθμός των δικαιούχων
Το πολυκατάστημα J.C. Penney υπέβαλε αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 11 και ανακοίνωσε ότι εξετάζει σχέδιο αναδιάρθρωσης και μείωσης των χρεών.
Η εταιρεία Centric Brands, που αγόρασε πρόσφατα το brand Zac Posen και παράγει είδη για τις ετικέτες Tommy Hilfiger, Under Armour, Calvin Klein και άλλες, στις 18 Μαΐου επίσης κατέθεσε αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 11.
Ο όμιλος Nordstrom Inc., που αγόρασε το πλειοψηφικό μερίδιο στη μπουτίκ πολυτελών ενδυμάτων το 2005, αποφάσισε να κλείσει και τα τρία καταστήματα. Ο σχεδιαστής Jeffrey Kalinsky, o οποίος ήταν διευθυντής μόδας στον Nordstrom αποσύρεται.
Η καναδική αλυσίδα λιανικής πώλησης υποδημάτων Aldo υπέβαλε αίτηση προστασίας βάσει του νόμου για τον διακανονισμό μεταξύ εταιρειών και πιστωτών στον Καναδά.
Η Aldo και ζήτησε ανάλογη προστασία στις ΗΠΑ και στην Ελβετία, για να καταφέρει να σταθεροποιηθεί μετά το κλείσιμο των καταστημάτων λόγω της πανδημίας.
To βρετανικό brand Jack Wills έκλεισε 31 καταστήματα, λόγω της άνευ προηγουμένου αβεβαιότητας και των προβλημάτων που αντιμετώπιζε από το 2019.