Μέχρι πρότινος γελούσαμε με τις δηλώσεις της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ· από το βράδυ της Κυριακής γελάμε και με τις δηλώσεις της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ. Προφανώς το γέλιο δεν οφείλεται μόνο στα τραγικά ποσοστά των δύο κομμάτων της αντιπολίτευσης στις πόλεις και στις περιφέρειες της χώρας, αλλά στον τρόπο με τον οποίο τόσο ο Στέφανος Κασσελάκης όσο και ο Νίκος Ανδρουλάκης κάνουν το μαύρο (που εισέπραξαν από τους ψηφοφόρους) άσπρο.

Θα σημειώσω ιδιαίτερα τη δήλωση του υποψηφίου του ΠΑΣΟΚ, για τον Δήμο Αθηναίων, Χάρη Δούκα, που από τη χαρά του που βγήκε δεύτερος με ποσοστό 14%, παρέλειψε να πει ότι το 41% του πρώτου, Κώστα Μπακογιάννη, είναι τρεις φορές περισσότερο από το δικό του… θριαμβευτικό ποσοστό. Το αστείο στην προκειμένη περίπτωση είναι ότι ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι με αυτό το ποσοστό εκφράζει τη δυναμική του ΠΑΣΟΚ. Και το ακόμα μεγαλύτερο αστείο είναι ότι σπεύδει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ να μας πει ότι το κόμμα του κερδίζει!

Φανταστείτε, τώρα, τι θα έλεγαν στην περίπτωση που ο Χάρης Δούκας είχε ποσοστά που συνιστούσαν απειλή για τον Κώστα Μπακογιάννη. Συνεπώς οι πανηγυρισμοί του δεύτερου είναι γιατί βγήκε δεύτερος αντί του Κώστα Ζαχαριάδη του ΣΥΡΙΖΑ, και όχι γιατί έχει τις προϋποθέσεις να κερδίσει την Αθήνα από τον Κώστα Μπακογιάννη. Πέραν όμως των αστείων, υπάρχει και το ανέκδοτο: ο Στέφανος Κασσελάκης δεν έχει καταλάβει τι συνέβη ή κατάλαβε τι συνέβη και κάνει το Τοτό. Διότι ακόμα και ο Τοτός δεν θα έλεγε ότι η ήττα είναι νίκη αρκεί να νομίζεις ότι είναι έτσι.

Όταν η ΝΔ κερδίζει έξι συν μία (Αρναουτάκης) από τις 13 περιφέρειες από την πρώτη Κυριακή, διεκδικεί τις υπόλοιπες με αντιπάλους από τον ίδιο χώρο της κεντροδεξιάς και ο υποστηριζόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι μόνο στη Θεσσαλία, τότε ένας σοβαρός πολιτικός θα ομολογούσε την αποτυχία του και δεν θα τολμούσε να πει ότι ο λαός έστειλε μήνυμα στις προοδευτικές δυνάμεις! Εκτός κι αν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εννοούσε ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ πρέπει να ενωθούν μπας και καταφέρουν να κερδίσουν τη ΝΔ.

Συνεπώς κι αν ισχύει αυτό, θα πρέπει να ακούσουμε τι έχει να πει και ο Νίκος Ανδρουλάκης επί του θέματος. Ό,τι όμως και να πει, γιατί όλοι έχουμε καταλάβει ότι ο δεύτερος (ΣΥΡΙΖΑ) αγωνίζεται για να μείνει δεύτερος και ο τρίτος (ΠΑΣΟΚ) για να γίνει δεύτερος, εκείνο που αρνούνται να κατανοήσουν είναι ότι ο κόσμος, όχι μόνο στην Αθήνα αλλά σε όλη την Ελλάδα, μπούχτισε τόσα χρόνια με τόσο σοσιαλισμό ώστε πλέον δεν του κάνει όρεξη, όπως και να του τον σερβίρουν.