Ο ισραηλινός στρατός προετοιμάζεται για έναν «χερσαίο ελιγμό» στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά τίποτα «δεν έχει αποφασιστεί ακόμη», δήλωσε στρατιωτικός εκπρόσωπος σήμερα, έκτη ημέρα του πολέμου που πυροδότησε η άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ το Σάββατο.

«Προετοιμαζόμαστε για τα επόμενα στάδια του πολέμου», δήλωσε ο αντισυνταγματάρχης Ρίτσαρντ Χεχτ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε διαδικτυακά. «Μπορεί να είναι από αέρος, μπορεί να είναι μαζί από θαλάσσης και αέρος. Αναμένουμε να δούμε τι θα αποφασίσουν τελικά οι πολιτικοί μας αξιωματούχοι, (αλλά) αυτό δεν έχει ακόμα αποφασιστεί», πρόσθεσε ο αξιωματικός.

«Ξέρω ότι ακούτε κάποιες δηλώσεις, αυτό δεν έχει ακόμη αποφασιστεί, αλλά προετοιμαζόμαστε για έναν χερσαίο ελιγμό, στην περίπτωση που αυτό αποφασιστεί», συνέχισε ο συνταγματάρχης Χεχτ.

Ο στόχος του ισραηλινού στρατού είναι η «εξάλειψη» της κυβέρνησης της Χαμάς, του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, σημείωσε εξάλλου.

«Αυτήν την συγκεκριμένη στιγμή, επικεντρωνόμαστε στους υψηλόβαμους ηγέτες τους, όχι μόνον στην στρατιωτική ηγεσία, αλλά και στους κυβερνητικούς τους αξιωματούχους ως τον (Γιάχια) Σινουάρ (σ.σ.: ο επικεφαλής της Χαμάς στη Γάζα). Αυτοί εμπλέκονται άμεσα» στην φονική επίθεση του Σαββάτου, που συγκλόνισε το Ισραήλ και λόγω της βαρβαρότητάς της, κατέληξε ο αντισυνταγματάρχης του ισραηλινού στρατού.

Χωρίς νερό και καύσιμα αν δεν απελευθερωθούν οι όμηροι

Nωρίτερα ο Ισραηλινός υπουργός Ενέργειας Ίσραελ Κατς δήλωσε πως η χώρα του δεν θα επιτρέψει να μπουν στη Γάζα προϊόντα πρώτης ανάγκης ούτε ανθρωπιστική βοήθεια όσο η Χαμάς δεν απελευθερώνει τους ανθρώπους που απήχθησαν το Σάββατο. «Η ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα; Κανένας ηλεκτρικός διακόπτης δεν θα ανάψει, καμιά βρύση δεν θα τρέξει νερό και κανένα βυτιοφόρο με καύσιμα δεν θα εισέλθει όσο οι απαχθέντες Ισραηλινοί δεν θα έχουν επιστρέψει στα σπίτια τους», υπογράμμισε σε ανακοίνωσή του.

Ο Μπλίνκεν στο Ισραήλ

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν προσγειώθηκε σήμερα στο Τελ Αβίβ στο πλαίσιο ευρύτερης περιοδείας στη Μέση Ανατολή με στόχο να επιδείξει την αλληλεγγύη της Ουάσινγκτον στο Ισραήλ ύστερα από την επίθεση των μαχητών της Χαμάς και να προσπαθήσει να αποτρέψει την εξάπλωση της σύγκρουσης. 

Ο ανώτατος Αμερικανός διπλωμάτης θα προσπαθήσει επίσης να βοηθήσει να διασφαλιστεί η απελευθέρωση των ομήρων που απήγαγε η Χαμάς -κάποιοι εκ των οποίων είναι Αμερικανοί- και να προωθήσει τις συνομιλίες με τους Ισραηλινούς και τους Αιγυπτίους για μια ασφαλή δίοδο για αμάχους της Γάζας από τον πυκνοκατοικημένο θύλακα ενόψει πιθανής χερσαίας εισβολής του Ισραήλ. 

Μετά το Ισραήλ, ο Μπλίνκεν θα μεταβεί στην Ιορδανία, όπου θα συναντηθεί με τον βασιλιά Αμπντάλα και τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς. 

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, μιλώντας σε δημοσιογράφους υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον εργάζεται για να προωθήσει τις συνομιλίες που αφορούν την παροχή ενός ασφαλούς περάσματος σε αμάχους, συμπεριλαμβανομένων Αμερικανών στη Γάζα. 

«Υπάρχει μια κοινότητα της τάξης των 500 με 600 Παλαιστίνιους Αμερικανούς, πάνω κάτω, κατοίκους στη Γάζα. Κάποιοι από αυτούς θέλουν να φύγουν...και εργαζόμαστε για να οργανώσουμε ένα ασφαλές πέρασμα», δήλωσε ο αξιωματούχος. 

Οι ΗΠΑ συνομιλούν «εντατικά» με τις κυβερνήσεις του Ισραήλ και της Αιγύπτου προκειμένου να οργανωθεί αυτό, δήλωσε ο αξιωματούχος. 

Μια ακόμα προτεραιότητα για τον Μπλίνκεν θα είναι να μεταφέρει ένα μήνυμα αποτροπής στο Ιράν και σε υποστηριζόμενες από το Ιράν οργανώσεις να αποφύγουν να εμπλακούν στη σύγκρουση. «Είμαστε αποφασισμένοι να δείξουμε μέσω αυτής της επίσκεψης και μέσω των περαιτέρω επισκέψεων ότι έχουμε τη δέσμευση να κρατήσουμε άλλες πλευρές έξω από αυτή τη σύγκρουση», δήλωσε ο αξιωματούχος.