Το ενδεχόμενο μετάλλαξης του κορωνοϊού, είτε προς το καλό είτε προς το κακό, υπογράμμισε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας, με δηλώσεις του στον ΣΚΑΙ. Δεν απέκλεισε την εμφάνιση ενός δεύτερου κύματος του ιού στην Ελλάδα τον Σεπτέμβρη, όπως επίσης την επιβολή ενός καθολικού τοπικού lockdown, σε νησί, στο περιθώριο μια σοβαρής εξάπλωσης της πανδημίας εξαιτίας μη τήρησης των μέτρων προστασίας.
Κληθείς να σχολιάσει σχετικό δημοσίευμα της Καθημερινής, με αφορμή αποκάλυψη της Washington Post για μια νέα μετάλλαξη του ιού, που σχετίζεται με τις εστίες της πανδημίας σε Ευρώπη και Νέα Υόρκη, και τον καθιστά πιο μεταδοτικό – αν και όχι πιο επικίνδυνο, ο Νίκος Σύψας ήταν σαφής: “Ό ιός μπορεί να μεταλλαχθεί” προς το καλό και το κακό.
«Το κακό είναι να γίνει πιο επιθετικός, πιο μεταδοτικός και πιο θανατηφόρος. Το καλό είναι να γίνει πιο ήπιος. Δυστυχώς κάθε ιός μπορεί να μεταλλαχθεί» τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως αν και υπάρχει πάντα η ανησυχία για το κακό σενάριο, μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις στους ειδικούς για το ότι έχει συντελεστεί μια κακή μετάλλαξη.
«Παρόλα αυτά υπάρχει μεγάλη ανησυχία, αυτές οι μεγάλες αναζωπυρώσεις που βλέπουμε σε διάφορες χώρες να σχετίζονται με μια κακή μετάλλαξη του ιού”, είπε.
Όσον αφορά το ενδεχόμενο μη ύπαρξης εμβολίου από το καλοκαίρι κι έπειτα ο Λοιμωξιολόγος παραδέχτηκε πως δεν μπορούμε να αποκλείσουμε αυτό το σενάριο.
” Για να έχουμε εμβόλιο γίνονται κλινικές μελέτες. Μια κλινική μελέτη μπορεί να είναι επιτυχημένη αλλά μπορεί και να αποτύχει. Συνήθως οι κλινικές μελέτες αποτυγχάνουν. Μπορεί οι κλινικές μελέτες να μην δώσουν καλά αποτελέσματα ή να βρεθούμε με ένα εμβόλιο με πολλές παρενέργειες. Τίποτα δεν είναι βέβαιο”, είπε. Συμπλήρωσε πως, κατά την εκτίμηση του, εφόσον οι κλινικές μελέτες δώσουν θετικά αποτελέσματα με ένα ασφαλές κι αποτελεσματικό εμβόλιο, το να το έχουμε στο φαρμακείο της γειτονιάς μας και να εμβολιάσουμε το 70% του πληθυσμού δεν μπορεί να συμβεί νωρίτερα από έναν χρόνο από τώρα.
Ο καθηγητής δεν απέκλεισε την επιβολή ενός καθολικού τοπικού lockdown, στο περιθώριο μια σοβαρής εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοιού εξαιτίας μη τήρησης των μέτρων προστασίας, σε νησί. «Μπορεί να κλείσουμε νησί και να μην υποδέχεται επισκέψεις», είπε συγκεκριμένα.