«Μένω έκπληκτος, γιατί έχω πει στο παρελθόν πως αυτή η αναγέννηση των αμυντικών σχέσεων Ελλάδας – ΗΠΑ ξεκίνησε πραγματικά κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Τα τέσσερα μέρη που συνεχίζουμε να αναπτύσσουμε ως μέρος της αμυντικής συμφωνίας, είναι μέρη που εντοπίστηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ξεκινήσαμε να λειτουργούμε στη Λάρισα, στην Αλεξανδρούπολη και στο Στεφανοβίκειο κατά τη διάρκεια της περιόδου ΣΥΡΙΖΑ» – Τζ. Πάιατ,  20.10.2021, ΣΚΑΪ

«Τα δίνετε όλα χωρίς να παίρνετε τίποτα. Η σημερινή συζήτηση αφορά τη συνολική εξωτερική πολιτική της χώρας σε μια κρίσιμη συγκυρία, σε έναν κόσμο που μεταβάλλεται, που οδηγείται σε έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο. Επιλέγετε την πιο επικίνδυνη μετατόπιση από τη μεταπολίτευση και μετά. Η Ελλάδα δεν είναι φυλάκιο κανενός. Για όλους αυτούς τους λόγους ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία καταψηφίζει τη συμφωνία. Οταν γίνουμε κυβέρνηση θα ζητήσουμε επαναδιαπραγμάτευση γιατί δεν είμαστε κράτος δορυφόρος» – Αλ. Τσίπρας, 12.5.2022, Βουλή

Μια διαγώνια ανάγνωση είναι αρκετή για να αντιληφθεί κάποιος ότι η διγλωσσία στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι χαρακτηριστική και δεν αφορά μόνο το θέμα της αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας – ΗΠΑ που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή. Οπως εύστοχα παρατήρησε η Πέτη Πέρκα στο Συνέδριο «δεν μπορούμε να είμαστε λίγο απ’ όλα∙ και με τα εμβόλια και με τους αντιεμβολιαστές∙ και με την πράσινη μετάβαση και με τους λιγνίτες∙ και με την απολιγνιτοποίηση και ενάντια στις ΑΠΕ». Θα ακούγαμε κι άλλα παραδείγματα δημαγωγικής διγλωσσίας, αλλά κάπου εκεί το προεδρείο την επανάφερε στην τάξη.

 

H ελευθερία του Τύπου

Δεν θα σταθώ στον διαγωνισμό-φιάσκο για τις τηλεοπτικές άδειες, που απεδείχθη μία κομμουνιστικής εμπνεύσεως απόπειρα ελέγχου ιδιωτικών επιχειρήσεων. Δεν θα σταθώ ούτε στο ότι η Αριστερά νιώθει την ανάγκη να κατέχει ιδιόκτητα ΜΜΕ (έστω και με απλήρωτους εργαζομένους). Αυτά έχουν γραφτεί πολλάκις. Επειδή ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες, για να κατανοήσετε τι εννοούν «ελευθερία του Τύπου», θα σταθώ σε δύο πολύ πιο μικρά συμβάντα που συνέβησαν σε διαφορετικούς χρόνους, αλλά έλκουν από τον ίδιο κυνισμό. Το πρώτο συμβάν έλαβε χώρα τον Σεπτέμβριο του 2016, όταν η τότε υπουργός Ολγα Γεροβασίλη δήλωνε ότι «στη Δημοκρατία είναι δικαίωμα και υποχρέωση της κυβέρνησης» να επισημαίνει τι πρέπει να προβάλλουν τα ιδιωτικά κανάλια. Το δεύτερο συμβάν το διηγήθηκαν επωνύμως δύο δημοσιογράφοι τον Ιούλιο του 2019 με αναρτήσεις τους στα social media και αφορά τα περιστατικά κομματικού ελέγχου στην ΕΡΤ και στο ΑΠΕ κατά τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Οι δύο δημοσιογράφοι περιγράφουν πρωτόγνωρες εικόνες ντροπής με «κατασκευή και αλλοίωση ειδήσεων κατά πώς βόλευε το τότε κυβερνητικό αφήγημα».

Οπτική γωνία: Επειδή το παν είναι θέμα οπτικής γωνίας, αφήστε το αν ήταν επιτυχημένη, ιστορική, βαρυσήμαντη ή ό,τι άλλο η ομιλία του πρωθυπουργού στο αμερικανικό Κογκρέσο και κάντε την εξής υπόθεση: τι θα λέγαμε σήμερα εάν ενώπιον των Αμερικανών γερουσιαστών είχε κληθεί ο Ερντογάν, μιλούσε επί 45 (ολογράφως: σαράντα πέντε) λεπτά καταχειροκροτούμενος ανά δίλεπτο και στο τέλος του ζητούσαν αυτόγραφα οι γερουσιαστές. Αναλογιστείτε την απάντηση στο υποθετικό αυτό ερώτημα και θα έχετε πάρει την απάντηση σε πλείστα άλλα ερωτήματα που τίθενται στον δημόσιο λόγο εξ αφορμής του ταξιδιού στις ΗΠΑ και του αντικτύπου που είχε.

Προτεραιότητες: «Δεν είναι προτεραιότητα τα F-35, αλλά τα drones» δήλωσε στους «Αταίριαστους» στον ΣΚΑΪ ο ναύαρχος (ε.α), τέως Α/ΓΕΕΘΑ, τέως υπουργός Αμυνας κ. Αποστολάκης (αν ξεχνάω κάποια ιδιότητα, απολογούμαι). Βέβαια, όταν το 2017 ο ίδιος ήταν Α/ΓΕΕΘΑ και διέτασσε τη Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών να αποστείλει επίσημο αίτημα στην κατασκευάστρια εταιρεία των F-35 για να λάβει επισήμως στοιχεία για το κόστος μιας μοίρας 20 αεροσκαφών, μάλλον το θεωρούσε προτεραιότητα. Αλλά και λίγο πιο πρόσφατα στις 6.10.2019, δήλωνε στην Καθημερινή ότι όχι μόνο αποτελεί άμεση εξοπλιστική προτεραιότητα η ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα F-35, αλλά πρότεινε περικοπή του υπό αναβάθμιση αριθμού F-16 Viper για να παραλάβουμε ταχύτερα και φθηνότερα το F-35. Δεν γνωρίζω τι μετέβαλε τις προτεραιότητες του ανδρός, αλλά σίγουρα παίζει έναν κάποιο ρόλο ότι, όπως διάβασα το περασμένο Σάββατο στον Τύπο, έκλεισε θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Πρόληψη: Οπως δήλωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Ε. Τουρνάς τη Μεγάλη Τρίτη στη Βουλή, φέτος το καλοκαίρι θα υπάρχει «ενεργότατη εμπλοκή» των Ενόπλων Δυνάμεων σε περιοχές «επικίνδυνες» για πυρκαγιά, με περιπολίες και προληπτική αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων. Η διαφαινόμενη εμπλοκή του στρατού στην πρόληψη των πυρκαγιών και εν γένει στη δομή του σχεδιαζόμενου μοντέλου πολιτικής προστασίας είναι συνειδητή πολιτική επιλογή για να αποτραπούν τα περσινά φαινόμενα. Σε συνδυασμό με τις πρόσφατες αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και την ειδική πρόβλεψη για την επαύξηση του αξιοποίνου στον εμπρησμό των δασών (κακούργημα), το νέο μοντέλο δίνει βάρος στην πρόληψη και θεωρητικώς στοχεύει να ανακόψει τις ορέξεις επιτήδειων εμπρηστών. Μένει να επιβεβαιωθεί και στην πράξη.