Ποιος θα φανταζόταν άραγε πως η Αριστερά, όπως αυτή που εμφανίσθηκε να εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ, θα αποκτούσε πρόεδρο έναν επιχειρηματία (Κασσελάκης) και μια ηγετική ομάδα από έναν πρώην στρατιωτικό (Αποστολάκης) και έναν… Παππά. Εντάξει, ο τελευταίος δεν είναι κανονικός παπάς, εν τούτοις παραμένει ένα πρόσωπο που κινείται με θρησκευτική ευλάβεια (και επιτυχία) στις ηγετικές τάξεις της Κουμουνδούρου.

Και δεν φτάνει αυτό, αλλά έχει στην πρώτη γραμμή και τον… χωροφύλακα, αφού ο Στέφανος Κασσελάκης αναθέτει στον Παύλο Πολάκη μια θέση υπεράνω όλων των βουλευτών και των επιτροπών ελέγχου του κόμματος, ουσιαστικά της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, βάζοντας δύσκολα και στον Σωκράτη Φάμελλο που ναι μεν παρέμεινε στη θέση του προέδρου της, αλλά υπό επιτροπεία που θα είναι και σκληρή.

Η Αριστερά βρίσκει πλέον τον δρόμο της. Ο πολιτικός χυλός που δημιουργήθηκε από τον Αλέξη Τσίπρα, στη λογική της αποϊδεολογικοποίησης του κόμματος και της μετατροπής του σε καθαρά αρχηγικό, ολοκληρώνεται. Ο λαϊκισμός βρίσκει και επισήμως εκφραστές δίνοντας την πρωτοκαθεδρία στον πολακισμό. Άλλωστε ό,τι λέει μέχρι στιγμής ο Στέφανος Κασσελάκης έχει ήδη ειπωθεί. Είτε από τον Αλέξη Τσίπρα είτε από το πρόσωπο που βρισκόταν στον καθρέφτη του, τον Παύλο Πολάκη.

Και μπορεί κάποιοι να υποστηρίζουν ότι αποτελεί μια επιλογή ή ένα σχέδιο του Αλέξη Τσίπρα για την προσέλκυση κεντρώων και κεντροαριστερών ψηφοφόρων, όμως τα σενάρια αυτά «μπάζουν». Τόσο διότι θα απαιτείτο ένας ιδιαίτερος σχεδιασμός όσο και λόγω των επιλογών του Στέφανου Κασσελάκη, που δείχνει πραγματικά να έχει ως πρότυπο και ιδεολογικό μέντορα τον «αψύ Κρητικό». Τα όσα έχει πει μέχρι τώρα για τη Δικαιοσύνη και τους δημοσιογράφους παραπέμπουν απευθείας στο facebook του Παύλου Πολάκη.

Σε κάθε περίπτωση, ο κίνδυνος του… σχεδίου είναι όχι απλά να μην καταστεί εφικτή η προσέλκυση κεντρώων, αλλά να χαθούν και οι αριστεροί που κατήρτιζαν τις ιδεολογικές πλατφόρμες προσηλυτίζοντας οπαδούς. Και να μετατραπεί ο ΣΥΡΙΖΑ, με τη στήριξη όλων των ακραίων, σε ένα είδος οπαδικής θύρας…