Τα επίχειρα της κρίσης που προκαλεί η παγκόσμια συγκυρία δεν θα μπορούσαν να μην αγγίξουν και την ελληνική οικονομία. Η άνοδος του πληθωρισμού στην Ελλάδα όπως αυτή καταγράφηκε τον Μάρτιο ήταν εν πολλοίς αναμενόμενη και εντός των σεναρίων που είχε στα χέρια της η κυβέρνηση. Ως εκ τούτου δεν αιφνιδιάστηκε χωρίς αυτό να σημαίνει ότι μένει με σταυρωμένα τα χέρια.

Είναι γνωστό ότι στην παρούσα φάση η άνοδος του πληθωρισμού είναι εισαγόμενη καθώς είναι μεγάλη η εξάρτηση της Ευρωζώνης στον ενεργειακό κλάδο από τη Ρωσία. Μία αναζήτηση στο διαδίκτυο είναι αρκετή για να διαπιστώσει ότι η αύξηση του πληθωρισμού δεν είναι ελληνικό φαινόμενο ουτε μονοπώλιο αλλά παγκόσμια επιδημία.

Η Ελλάδα λοιπόν δεν θα μπορούσε να ξεφύγει από τον κανόνα καθώς λειτουργεί στο πλαίσιο της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας με τα θετικά και τα αρνητικά της. Κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι έλαβε μέτρα που επιβάρυναν τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς αντιθέτως στο πλαίσιο των δυνατοτήτων έλαβε μέτρα για την ανακούφισή των πολιτών. Μέτρα που δεν έλαβαν όλες οι χώρες που πλήττονται από τις ανατιμήσεις.

Το πόσο θα κρατήσει το κύμα ανατιμήσεων κανείς δεν μπορεί να το πει με σιγουριά. Έτσι πολύ λογικά η κυβέρνηση σχεδιάζει τη γραμμή άμυνας για την προστασία των πολιτών από τον εισαγόμενο πληθωρισμό.

Η αύξηση του ενεργειακού κόστους έχει όπως δείχνουν τα στοιχεία την μεγαλύτερη επίπτωση στην άνοδο του πληθωρισμού. Σ΄αυτή την κατεύθυνση και με σκοπό την ανάσχεση των επιπτώσεων ήταν τόσο οι πρωτοβουλίες Μητσοτάκη στη Σύνοδο Κορυφής όσο και οι εξαγγελίες προ ημερών στην Κοζάνη για την αύξηση παραγωγής ρεύματος από λιγνίτη.

Εκτός από την επιδότηση στους λογαριασμούς του ρεύματος που αναμένεται να αυξηθεί και να παρατηθεί πάντα είναι σε «εφεδρεία» η δήλωση του πρωθυπουργού ότι στη φαρέτρα της κυβέρνησης υπάρχει και η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα. Η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν έγινε για να γίνει καθώς η πορεία των ανατιμήσεων και η ανακοπή της είναι καθημερινό θέμα στο Μέγαρο Μαξίμου. Το πότε και αν η κυβέρνηση θα το αποφασίσει είναι θέμα συγκυριών και εκτιμήσεων για την επόμενη μέρα βάσει των συνθηκών που διαμορφώνονται παγκοσμίως.