Είναι χρέος της Πολιτείας η πολιτική στήριξη των θυμάτων της τρομοκρατίας στη χώρα μας, όπως ανέφερε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, στην τελετή των αποκαλυπτηρίων της αναθηματικής επιγραφής στο σημείο όπου πριν από 12 χρόνια δολοφονήθηκε από τα πυρά τρομοκρατών της οργάνωσης «Σέχτα Επαναστατών» ο αρχιφύλακας Νεκτάριος Σάββας.
Στην τελετή και στο τρισάγιο που διοργάνωσε ο Δήμος Αθηναίων το «παρών» έδωσαν η οικογένεια του αδικοχαμένου αρχιφύλακα, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, η Δημοτικής Αρχή, η ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας, εκπρόσωποι συνδικαλιστικών φορέων, δημοτικοί σύμβουλοι κ.ά.
Επίσης, με απόφαση που είχε λάβει πέρυσι τον Ιούνιο το δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας, μετά από πρόταση του δημάρχου Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη, η οδός Πορφύρας στα Πατήσια, όπου έπεσε νεκρός, μετονομάστηκε σήμερα σε Νεκτάριου Σάββα.
«Εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα, την προσπάθεια να περάσουμε από τη βουβή στάση της Δημοκρατίας και της Πολιτείας, που για πολλές δεκαετίες, δυστυχώς, υπήρχε, σε μία ευθεία πολιτική στήριξης των θυμάτων, διαρκούς αναζωογόνησης της μνήμης, της τιμής στα θύματα εκείνα που έπεσαν στο καθήκον», τόνισε ο κ. Χρυσοχοϊδης.
Στη σύντομη ομιλία του, ο δήμαρχος Αθηναίων σημείωσε: «Αργήσαμε. Και κάποιοι θα έπρεπε να ντρέπονται. Όμως είμαστε σήμερα εδώ και είμαστε σήμερα εδώ όλοι μαζί» και το “μαζί”, έχει την αξία του». «Μία πόλη η οποία ξεχνάει, μία πόλη η οποία δεν είναι σε θέση να τιμήσει τους ανθρώπους της, είναι μία πόλη η οποία δεν έχει μέλλον. Και γι’ αυτό το μέλλον αξίζει να πούμε μια κουβέντα σήμερα. Για το φως που διώχνει το σκοτάδι, για τη ζωή που πάντα κερδίζει. Γιατί αυτά τα ελεεινά, άθλια, τιποτένια, όπως είπε ο υπουργός, ανθρωπάκια, πού είναι σήμερα; Με τα “σκουπίδια” της ιστορίας. Εκεί που τους αξίζει. Εκεί που ανήκουν. Ενώ ο Νεκτάριος Σάββας έχει πάρει τη θέση που του αξίζει στο συλλογικό υποσυνείδητο της πόλης, έχει πάρει τη θέση που του αξίζει στη συλλογική μας συνείδηση», πρόσθεσε.
Απευθυνόμενος στην οικογένεια του αδικοχαμένου αρχιφύλακα, ο κ. Μπακογιάννης τη διαβεβαίωσε ότι δεν είναι μόνη της. «Υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι και δεν είναι μόνο αυτοί που βλέπετε σήμερα εδώ γύρω σας, πάρα πολλοί άνθρωποι σε όλη την πόλη, σε όλη τη χώρα, που σας έχουν μέσα στην καρδιά τους», σημείωσε.
Στον δικό του χαιρετισμό, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, υπενθύμισε ό,τι συνέβη εκείνες τις ημέρες και πόσο γενναία και με καρτερικότητα το αντιμετώπισε η οικογένεια του αρχιφύλακα. Ο κ. Χρυσοχοίδης χαρακτήρισε «τιποτένιους» τους δολοφόνους τρομοκράτες και υπογράμμισε ότι είναι χρέος και καθήκον της Πολιτείας «να συλληφθούν και να δώσουν λόγο στη Δικαιοσύνη. Και θα γίνει αυτό. Θα γίνει αυτό γιατί η Δημοκρατία οφείλει να είναι δίκαια, να αποδίδει σε όλους μέσα από τους θεσμούς το δίκαιο και να αποκαθιστά την πραγματικότητα, έτσι ώστε όλοι οι άνθρωποι να αισθάνονται ότι ζουν σε μία ευνομούμενη δημοκρατική πολιτεία».
Επίσης, ανέφερε ότι έχει ιδρυθεί και λειτουργεί στο υπουργείο ειδικό γραφείο στήριξη για τους συγγενείς των θυμάτων της τρομοκρατίας και της βίας.
«Ασκούνται συγκεκριμένες πολιτικές, οι οποίες είναι είτε ενσωματωμένες στις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ευρωπαϊκής Επιτροπής είτε δικές μας εθνικές πολιτικές. Και ταυτόχρονα εκπονούμε νέες πολιτικές μέσα από την επιτροπή για την εκπόνηση προτάσεων και πολιτικών, της οποίας ηγείται και την οποία συντονίζει η Μαριέττα Γιαννάκου και σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα υποβάλλει τα πορίσματα της ώστε να στηρίξουμε τους συγγενείς των θυμάτων», συμπλήρωσε ο κ. Χρυσοχοϊδης.