Με την Τουρκία να υπονομεύει συνεχώς τη συνοχή του ΝΑΤΟ η τακτική της συμμαχίας έναντι του καθεστώτος Ερντογάν, όπως αυτή αποτυπώνεται και από τους χειρισμούς του γενικού της γραμματέα Γ. Στόλτενμπεργκ, εγείρει ερωτήματα, κυρίως σε ό,τι αφορά τις σχέσεις με την Ελλάδα αλλά και συνολικά αν θυμηθεί κανείς τις περιπτώσεις Φινλανδίας – Σουηδίας και τη στάση της γείτονος.

Το μήνυμα που ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα η Συμμαχική Χερσαία Διοίκηση του ΝΑΤΟ που εδρεύει στη Σμύρνη έρχεται όχι απλά να προστεθεί στη γενικότερη στάση των ίσων αποστάσεων αλλά να αναδείξει μια στάση που κατά την περίοδο που είναι επικεφαλής ο Γ. Στόλτενμπεργκ μπορεί να θεωρηθεί και ως αρνητική για τη χώρα μας.

«Ευτυχισμένη Ημέρα Νίκης» αναφέρει η ανάρτηση στην οποία τονίζεται επιπλέον πως «Σήμερα συμπληρώνονται εκατό χρόνια από την ανεξαρτησία της Τουρκίας. Συμμετέχουμε με τους Τούρκους συμμάχους μας σε όλο το ΝΑΤΟ και πέραν αυτού, για να γιορτάσουμε τη Νίκη τους και την Ημέρα των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων» προκαλώντας όπως είναι φυσικό την αντίδραση της Ελλάδας με το ελληνικό ΥΠΕΞ να προχωρεί σε διάβημα προς τον Γενς Στόλτενμπεργκ, αφού η ανάρτηση δεν αφορούσε την ημέρα των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων αλλά έκανε αναφορές στην προ 100 ετών μικρασιατική καταστροφή.

Ουσιαστικά η ανάρτηση της συμμαχίας στην οποία ηγείται ο κ. Στόλτενμπεργκ εμφανίσθηκε να επιχειρεί να υπερκεράσει την ανάρτηση που είχε κάνει πέρσι τέτοια ημέρα η ρωσική πρεσβεία στην Άγκυρα αναγράφοντας ότι «γιορτάζουμε την 99η επέτειο της νίκης στον πόλεμο της ανεξαρτησίας» υπενθυμίζοντας με τον τρόπο αυτό το ρόλο της τότε Σοβιετικής Ένωσης η οποία είχε ενισχύσει με χρήματα και όπλα τον Κεμάλ.

Οπως και αυτή στις 19 Μαϊου με την οποία η ρωσική πρεσβεία έγραφε ότι «τιμούμε με σεβασμό τον Μεγάλο Ηγέτη Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ και τους συμπολεμιστές του για την 103 επέτειο από την έναρξη του Πολέμου της Ανεξαρτησίας, στον οποίο η Σοβιετική Ρωσία στάθηκε στο πλευρό της Τουρκίας». Μια ανάρτηση που έγινε την ημέρα που ο απανταχού Ελληνισμός τιμά τη μνήμη των 353.000 θυμάτων της γενοκτονίας των Ελλήνων του μικρασιατικού πόντου.

Και ναι μεν η στάση αυτή της συμμαχίας υπό την ηγεσία του Γεν Στόλτενμπεργκ δεν οδηγεί πολλούς να πέφτουν από τα σύννεφα εν τούτοις η γενικότερη συμπεριφορά του ΝΑΤΟ τα τελευταία ειδικά χρόνια, αναφορικά με τις σχέσεις Ελλάδας Τουρκίας και την προκλητικότητα που επιδεικνύει η δεύτερη δημιουργεί ερωτήματα που χρίζουν απαντήσεων.

Δεν έχει άλλωστε περάσει μεγάλο διάστημα από τις τελευταίες παρεμβάσεις του γ.γ. του ΝΑΤΟ και τη συνέντευξή του στο ΑΠΕ. Ήταν μόλις τον περασμένο Ιούνιο όταν ο Γενς Στόλτενμπεργκ επιχειρούσε να συμψηφίσει την τουρκική προκλητικότητα και να διατηρήσει το ρόλο του Πόντιου Πιλάτου λειτουργώντας εν μέρει και σε βάρος των ελληνικών συμφερόντων. Και αυτό διότι καλώντας Ελλάδα και Τουρκία «λύσουν τις διαφορές τους στο Αιγαίο με πνεύμα εμπιστοσύνης και συμμαχικής αλληλεγγύης. Αυτό σημαίνει αυτοσυγκράτηση, μετριοπάθεια και αποχή από κάθε ενέργεια ή ρητορική που θα μπορούσε να κλιμακώσει την κατάσταση» επί της ουσίας υιοθετεί τις θέσεις που εκφράζει όλο και εντονότερα το καθεστώς Ερντογάν.

Ήταν την ίδια περίοδο που ο γ.γ. του ΝΑΤΟ επιχειρούσε να πείσει περί των… δικαίων αιτημάτων της Τουρκικής πλευράς αναφορικά με τις περιπτώσεις ένταξη στη συμμαχία της Φινλανδίας και της Σουηδίας προσυπογράφοντας τα όσα υποστήριζε ο Ερντογάν και τα στελέχη του για θέματα… ασφάλειας και αντιμετώπισης της… τρομοκρατίας.

Καθόλη τη διάρκεια της θητείας του ο σημερινός γ.γ. που παρέμεινε στη θέση αυτή εξ αιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία (η κανονική θητεία του έχει λήξει) διατήρησε ανάλογη στάση μετατρέποντας την… ουδετερότητα σε διαδικασία σέρβις προς την Άγκυρα, ακόμη και τώρα που οι ΗΠΑ μέσω των γερουσιαστών της κατακεραυνώνουν τις πρακτικές που ο Ταγίπ Ερντογάν εφαρμόζει εν μέσω της κρίσεως με Ρωσίας και Ουκρανία, αλλά και τη συμπεριφορά του σε Αιγαίο – Ανατολική Μεσόγειο…

Η στάση της ελληνικής κυβέρνησης και το διάβημα που εστάλη δείχνει πάντως ότι η συμπεριφορά αυτή δεν περνά απαρατήρητη. Πολύ δε περισσότερο σήμερα που η προκλητικότητα της Τουρκίας και προσωπικά του Ερντογάν δημιουργεί την εικόνα μιας έντασής για την οποία ουδείς δύναται πως θα εξελιχθεί το προσεχές διάστημα…