Οι Χαρ. Βουρλιώτης και Παν. Καραγιάννης προτείνονται ως επικεφαλής και αναπληρωτής της Αρχής για το Ξέπλυμα Χρήματος, σύμφωνα με έγγραφο που έφτασε στη Βουλή. H επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας θα γνωμοδοτήσει την ερχόμενη Τρίτη για τους δυο εισαγγελικούς λειτουργούς, που θα είναι οι πρώτοι επι τιμή (συνταξιούχοι) που θα αναλάβουν τα ηνία της Αρχής.
Δυο εξαιρετικής ποιότητας εισαγγελικοί λειτουργοί, που συνταξιοδοτήθηκαν στις 30 Ιουνίου από τη θέση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ο Χαράλαμπος Βουρλιώτης (ως επικεφαλής) και ο Παν. Καραγιάννης (ως αναπληρωτής του) είναι οι δυο πρώτοι επι τιμή εισαγγελικοί λειτουργοί που προτείνονται για τη θέση του επικεφαλής της Αρχής κατά του Ξεπλύματος Μαύρου Χρήματος.
Τελικά το Υπουργείο Δικαιοσύνης, σύμφωνα με έγγραφο που έφτασε στη Βουλή, στην ενεργοποίηση της διάταξης για ορισμό επί τιμή εισαγγελέα στην θέση επικεφαλής της αρχής για το Ξέπλυμα, τοποθετώντας για πρώτη φορά στη θέση συνταξιούχο εισαγγελικό λειτουργό.
Αποχώρηση
Η θητεία της νυν επικεφαλής, αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Άννας Ζαΐρη (και προέδρου της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος), ολοκληρώθηκε στις 30 Ιουνίου οπότε και συνταξιοδοτήθηκε.
Οι δυο αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου, πρόσωπα με μακρά πορεία και κυρίως με εμπειρία, θα κληθούν να ανταποκριθούν σε μια Αρχή με υψηλές απαιτήσεις. Το σχετικό έγγραφο έφτασε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, η οποία καλείται, όπως ορίζει η νέα διάταξη που ψηφίστηκε, να γνωμοδοτήσει. Η συνεδρίαση της Επιτροπής, σύμφωνα με πληροφορίες, ορίστηκε για την ερχόμενη Τρίτη στις 12 το μεσημέρι.
Ο κ. Βουρλιώτης
Ο προτεινόμενος ως επικεφαλής της Αρχής Χαράλαμπος Βουρλιώτης, είναι ένας εξαιρετικά ικανός εισαγγελικός λειτουργός που έχει ταυτίσει το όνομά του με τη διερεύνηση της υπόθεσης της Χρυσής Αυγής. Ο κ. Βουρλιώτης επίσης χαίρει υψηλής νομικής εκτίμησης και είχε προτείνει -με μια εξαιρετική αγόρευση- να μην εκδοθούν στην Τουρκία οι 8 αξιωματικοί που ήρθαν στη χώρα μας μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στη γειτονική χώρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες επεξεργάστηκε και πρότεινε το σχέδιο λειτουργίας του νέου υπερτμήματος της οικονομικής εισαγγελίας ενώ είναι μέλος της Επιτροπής Παρακολούθησης του νέου Ποινικού Κώδικα που θα προτείνει τις προσεχείς μέρες τις αλλαγές. Νομοσχέδιο για ξέπλυμα: Δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών
Η διαδικασία
Σύμφωνα με τη νεα διάταξη η διαδικασία της επιλογής του νέου επικεφαλής της Αρχής έχει ως εξής:
-Εφόσον επιλεγεί συνταξιούχος εισαγγελικός λειτουργός, αυτό γίνεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Δικαιοσύνης
-Προηγείται πρόταση του Υπουργού Δικαιοσύνης
-Γνωμοδοτεί (όχι δεσμευτικά όμως όπως και στην περίπτωση της επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης) η Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής σύμφωνα με τα ειδικότερα οριζόμενα στον Κανονισμό της Βουλής για την καταλληλόλητα του προτεινομένου προσώπου.
Το άρθρο αναφέρει:
Άρθρο 236 Πρόεδρος της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες- Τροποποίηση του άρθρου 47του ν. 4557/2018Η παρ. 5 του άρθρου 47 του ν. 4557/2018 (Α’ 139) αντικαθίσταται ως εξής:
«Πρόεδρος της Αρχής ορίζεται ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός εν ενεργεία ή επί τιμή, με γνώση της αγγλικής γλώσσας. Ο εν ενεργεία ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός επιλέγεται μαζί με τον αναπληρωτή του με απόφαση του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου, μετά από σχετικό ερώτημα του Υπουργού Δικαιοσύνης, και διορίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Δικαιοσύνης.
Ο επί τιμή ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός επιλέγεται μαζί με τον αναπληρωτή του με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Δικαιοσύνης ύστερα από πρόταση του τελευταίου και γνώμη της Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής σύμφωνα με τα ειδικότερα οριζόμενα στον Κανονισμό της Βουλής για την καταλληλόλητα του προτεινομένου προσώπου. Ο Πρόεδρος της Αρχής είναι πλήρους απασχόλησης.»
Εξήγηση
Η αλήθεια είναι πως η τροπολογία προκάλεσε συζητήσεις και εκφράστηκαν αντιρρήσεις. Πάντως η άποψη πηγών του υπουργείου Δικαιοσύνης είναι πως η σχετική πρόβλεψη της τροπολογίας απορρέει από τον περιορισμένο αριθμό εισαγγελικών λειτουργών δεδομένου ότι πολλοί απασχολούνται ήδη σε άλλα καθήκοντα όπως για παράδειγμα στην Οικονομική Εισαγγελία. Για το σκοπό προκρίθηκε – όπως αναφερόταν – η λύση αυτή ώστε να αυξηθεί η «δεξαμενή» των επιλογών. Άλλες πηγές ανέφεραν μάλιστα πως σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες οι επικεφαλής της εν λόγω ανεξάρτητης αρχής είναι σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και ακαδημαϊκοί.
Η διάταξη αυτή έφερε πολλές αντιδράσεις κυρίως από τις τάξεις των δικαστών και των εισαγγελέων.
Πηγή: dikastiko.gr