Αξίζει η ζωή που ζούμε με τον τρόπο που την ζούμε; Αυτό είναι το κεντρικό ερώτημα που διατρέχει το σπουδαίο έργο «Η Νύχτα της Κουκουβάγιας» του Γιώργου Διαλεγμένου, το οποίο ανεβαίνει έως τις 20 Απριλίου στον πολυχώρο Κάμιρο (Ιθάκης 32, Κυψέλη) σε σκηνοθεσία της ομάδας Elephas tiliensis (Δημήτρης Αγαρτζίδης και Δέσποινα Αναστάσογλου).

Μια παράσταση-αλληγορία για τη ζωή και τον θάνατο, σκληρή και σαρκαστική, για την αναπόφευκτη στιγμή που κάθε άνθρωπος αντικρίζει το σκοτάδι του παρελθόντος του, για την κάθαρση που το σκοτάδι φέρνει στο παρόν του.

Ο Δημήτρης Αγαρτζίδης και η Δέσποινα Αναστάσογλου αναφέρουν στο Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων σχετικά με την επιλογή του έργου: «Μέσα στην τελευταία δεκαετία, μέσα στις τόσες αλλαγές που έχουν συντελεστεί και εξακολουθούν να συντελούνται, δεν προλαβαίνουμε να αφομοιώσουμε τα γεγονότα, ούτε να αντιληφθούμε την πραγματικότητα γύρω μας.

Είμαστε μέσα σε αυτή και αυτή μας κατακλύζει. Μέσα στην κρίση, στην πανδημία, στην πολεμική ατμόσφαιρα, εμείς επιλέξαμε να μιλήσουμε με ένα έργο του Γιώργου Διαλεγμένου που έχει δύο δεκαετίες να ανεβεί στη σκηνή κι αυτό ήταν από μόνο του μια ωραία πρόκληση: πώς μιλάς τα ίδια λόγια 20 χρόνια μετά».

«Πολλές φορές μέσα στη διάρκεια των προβών και μέσα σε αυτό το καθεστώς συνεχόμενης απειλής, μπαίναμε σε σκέψεις για το κατά πόσο έχει νόημα να κάνουμε θέατρο και να βλέπουμε θέατρο. Το ερώτημα ευτυχώς μοιάζει να επιδέχεται μια θετική απάντηση.

Γιατί ένας λόγος τόσο καίριος και ελληνικός στην ουσία του, όπως αυτός του Διαλεγμένου, έχει νόημα και για εμάς που τον δουλεύουμε, αλλά και για τους θεατές που θα μπουν στη διαδικασία να συνδιαλλαγούν με αυτόν και με τα ζητήματα που θέτει.

Ο χώρος και ο χρόνος που έχει επιλέξει ο συγγραφέας έχει ειδική σημασία και απαιτεί ειδικό χειρισμό, γιατί κινείται ανάμεσα στον κόσμο που ζούμε και στον κόσμο που δεν ξέρουμε, στον κόσμο τον υλικό και στον κόσμο του πνεύματος, της φαντασίας, της επιθυμίας.

Μιλά για έναν χαμένο παράδεισο, για έναν παράδεισο που καθημερινά χάνουμε αλλά καθημερινά είναι στο χέρι μας να τον κερδίσουμε, ακόμα κι αν αυτό απαιτεί κόπο, πόνο, αυταπάρνηση, πολλή αγάπη. Το έργο επιλέγει να θίξει αυτά τα θέματα με πολύ χιούμορ, όλα κινούνται μεταξύ βαρύτητας και ελαφρότητας.

Ξετυλίγονται θέματα ζωής και θανάτου ή μάλλον μόνο ζωής, αφού το κεντρικό ζητούμενο είναι η ερώτηση «αξίζει η ζωή που ζούμε με τον τρόπο που την ζούμε;». Και έτσι, ακολούθως, μπορούμε να μπούμε σε σκέψη και σε διαδικασία, μήπως μπορούμε να βρούμε έναν τρόπο να ζούμε κάπως καλύτερα», δηλώνουν.

Η κουκουβάγια χρησιμοποιείται συμβολικά από τον Διαλεγμένο στον τίτλο του έργου, ενώ συμβολικό είναι και το κεντρικό πρόσωπο του έργου, ο Ίων, ένας υπάλληλος στο τμήμα απολεσθέντων οστών ενός νεκροτομείου. Ένα επαγγελματικό τηλεφώνημα θα είναι η αφορμή για να περάσει κι αυτός στον Κάτω Κόσμο.

Εκεί τον περιμένει η Πελαγία, πρώην ερωμένη του, η οποία αυτοκτόνησε εξαιτίας του. Η Πελαγία λατρεύει τις κουκουβάγιες. Ως άλλη Λώρα του «Γυάλινου Κόσμου» συλλέγει οτιδήποτε έχει σχέση με αυτές. Όταν έρχεται η ώρα της κατάβασης του πρώην εραστή της στον Κάτω Κόσμο, ακόμα και στο βαθύτερο σκοτάδι, το μυθικό νυχτοπούλι θα δει τα πάντα. Τώρα ο Ίων πρέπει να αντιμετωπίσει το παρελθόν του.

Η «Νύχτα της Κουκουβάγιας» των Elephas tiliensis εστιάζει στην παύση μέσα στον χρόνο, στη στιγμή που ο άνθρωπος έρχεται αντιμέτωπος με τις επιλογές και τις ενοχές του, στη στιγμή που αναστοχάζεται για να επουλώσει το τραύμα του παρελθόντος, διεκδικώντας ένα ζωντανό παρόν.

Η παράσταση του Δημήτρη Αγαρτζίδη και της Δέσποινας Αναστάσογλου καλεί τους θεατές να αναλογιστούν τον εαυτό τους στην κρίσιμη στιγμή, στο κρίσιμο τώρα, να ορίσουν τον τρόπο που στέκονται απέναντι στο διαφορετικό, στο «μη κανονικό», στη δική τους «Πελαγία», σε αυτό που παρεκκλίνει των καθημερινών συμβάσεων που αφαιρούν, μέρα τη μέρα, τη σάρκα και το αίμα της ζωής τους. Μιας ζωής στην οποία συχνά καταλήγουμε απόντες, ως άλλοι Ίωνες. Ο θάνατος εδώ δεν είναι το τέλος, όπως, κατά τον συγγραφέα, η τελική τελεία δεν δηλώνει και το οριστικό κλείσιμο του έργου.

Παίζουν: Δημήτρης Αγαρτζίδης, Δέσποινα Αναστάσογλου, Μαρία Γκιώνη, Παρασκευή Δουρουκλάκη, Έκτορας Λυγίζος, Θεοδώρα Τζήμου. Μουσικός επί σκηνής: Θωμάς Μπέλτσιος.

Την εικαστική εγκατάσταση και τα κοστούμια επιμελείται η Λυδία Ανδριώτη, τη μουσική ο Θωμάς Μπέλτσιος και τους φωτισμούς η Ναυσικά Χριστοδουλάκου. Η παράσταση επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Μέρες και ώρες παραστάσεων: Σάββατο, Κυριακή, Δευτέρα, Τρίτη στις 21.00 & Τετάρτη στις 21.30. Τιμές εισιτηρίων: 18 ευρώ (κανονικό), 14 ευρώ (φοιτητικό, ανέργων, 65+, ΑμΕΑ). Η παράσταση περιέχει γυμνό και είναι κατάλληλη για θεατές άνω των 15 ετών.