Όλη τη γεύση του καλοκαιριού θα τη βρείτε μέσα σε αυτή τη ντοματόπιτα με χωριάτικο φύλλο και φέτα. Δοκιμάστε την όλοι χωρίς δεύτερη σκέψη και απολαύστε τη μοναδική καλοκαιρινή της γεύση.
Υλικά Συνταγής
1 συσκευασία χωριάτικο φύλλο με καλαμποκάλευρο
1/2 φλ. ελαιόλαδο για τα φύλλα
λίγο σουσάμι για την επιφάνεια
Για τη γέμιση
1/4 φλ. ελαιόλαδο
2 κιλά ντομάτες ώριμες και σφιχτές (χωρίς φλούδα και υγρά)
3 ξερά κρεμμύδια (ψιλοκομμένα ή σε λεπτές φέτες)
2 γεμάτες κουταλιές αλεύρι (καλαμποκάλευρο ή πίτουρο βρώμης)
3 αυγά
2½ φλ. γάλα φρέσκο
1 κ.σ κοφτή ρίγανη αποξηραμένη
αλάτι
φρεσκοτριμμενο πιπέρι
400 γραμ. σκληρή φέτα σε τρίμματα (ή τουλομοτύρι)
1/2 φλ ελιές της αρεσκείας σας (ψιλοκομμένες)
Εκτέλεση
Για την ντοματόπιτα με χωριάτικο φύλλο και φέτα, πρέπει πρώτα να ξεφλουδίσουμε τις ντομάτες και στη συνέχεια να φτιάξουμε την κρέμα ντομάτας με την απίστευτη καλοκαιρινή γεύση.
Χαράζουμε σταυρωτά τη μύτη της κάθε ντομάτας και τη ζεματίζουμε, δηλαδή τη ρίχνουμε σε κατσαρόλα με νερό που βράζει για 30″. Αμέσως μεταφέρουμε τις ντομάτες σε μπολ με κρύο νερό, προκειμένου να κοπεί ο βρασμός.
Ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες και τις ψιλοκόβουμε.
Ζεσταίνουμε το λάδι σε πλασωτέ κατσαρόλα. Σοτάρουμε τα κρεμμύδια να γίνουν διάφανα για 4-5΄, χωρίς να πάρουν χρώμα. Προσθέτουμε την ψιλοκομμένη ντομάτα (χωρίς τα ζουμιά).
Αφήνουμε σε δυνατή φωτιά για περίπου 7΄ να στεγνώσει τελείως η ντομάτα. Πασπαλίζουμε με το αλεύρι και τη ρίγανη, ανακατεύουμε. Χαμηλώνουμε τη φωτιά.
Σε ένα μπολ, χτυπάμε με σύρμα τα αυγά το γάλα και αλατοπιπερώνουμε. Περιχύνουμε τη γέμιση ανακατεύοντας. Αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά να δέσει η κρέμα ντομάτας και να πήξει.
Αφήνουμε λίγα λεπτά να κρυώσει η γέμιση της ντοματόπιτας.
Σε ένα λαδωμένο μακρόστενο ταψί 40×28 εκ., στρώνουμε 3 φύλλα τσαλακωτά, λαδώνοντάς τα ενδιάμεσα. Φροντίζουμε τα χωριάτικα φύλλα να εξέχουν αρκετά από το χείλος του ταψιού.
Αδειάζουμε την μισή γέμιση της ντοματόπιτας, πασπαλίζουμε με το μισό τρίμμα φέτας και τις μισές ελιές. Καλύπτουμε τη γέμιση με ένα φύλλο τσαλακωμένο. Επαναλαμβάνουμε, με γέμιση κρέμα ντομάτας, τρίμμα φέτας και ελιές.
Γυρίζουμε τα φύλλα που εξέχουν πάνω στη γέμιση. Καλύπτουμε την πίτα με τα τελευταία 2 φύλλα λαδώνοντάς τα ενδιάμεσα και στρώνοντάς τα ελαφρώς τσαλακωμένα.
Χαράζουμε ελαφρά την πίτα στην επιφάνεια μόνο. Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και λίγο νερό, πεταχτά με τα δάχτυλα την επιφάνειά της. Πασπαλίζουμε με το σουσάμι.
Ψήνουμε την ντοματόπιτα σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 °C στις αντιστάσεις πάνω και κάτω, τοποθετώντας το ταψί στην κάτω σχάρα. Ψήνουμε για 40΄.
Γυρνάμε το φούρνο στην κάτω αντίσταση μόνο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 20΄ περίπου λεπτά επιπλέον, μέχρι να γίνει τραγανή η πίτα και να ξεκολλάει ολόκληρη από το ταψί.
Εναλλακτικά, ψήνουμε στον αέρα, στη μεσαία σχάρα στους 170 °C για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει καλά η πίτα.
Μυστικά για τη ντοματόπιτα
•Αφήστε τα κρεμμύδια ψιλοκομμένα ή σε λεπτές φέτες στο ζεστό λάδι σε μέτρια φωτιά, ώστε να μαραθούν τελείως αλλά να παραμείνουν άσπρα. Χωρίς να πάρουν καθόλου χρώμα στο σοτάρισμα
Επίσης, αλατίστε τα κρεμμύδια από την αρχή ώστε γρήγορα να πιουν την υγρασία τους, να στεγνώσουν και να μαλακώσουν ταυτόχρονα.
•Εκτός από φρέσκια ντομάτα που έχει τη διαδικασία του ξεφλουδίσματος και της κοπής, μπορείτε μια χαρά να χρησιμοποιήσετε ολόκληρη αποφλοιωμένη ντομάτα εμπορίου μόνη της ή σε συνδυασμό με ψιλοκομμένες ντομάτες εμπορίου.
•Παίξτε με βότανα και μυρωδικά. Στη ντοματόπιτα ταιριάζει πάρα πολύ εκτός από τη ρίγανη με το βασιλικό και ο δυόσμος.
•Αν πρόκειται να ψήσετε τη ντοματόπιτα αργότερα, σας συστήνω να αφήσετε την κρέμα ντομάτας να κρυώσει τελείως και μετά να γεμίστε την πίτα.
•Αν θέλετε να παραλείψετε τις ελιές μπορείτε, αν και η ελιά με την ντομάτα, είναι αγαπημένος συνδυασμός.
Καλή επιτυχία και να την φτιάξετε όλοι γιατί είναι η πιο ωραία πίτα του καλοκαιριού.
Πηγή: argiro.gr