Τον τελευταίο έναν και πλέον χρόνο έχουν χορηγηθεί παγκοσμίως περισσότερες από 10 δισ. δόσεις εμβολίων έναντι της λοίμωξης Covid19, περνώντας στην ιστορία ως το μεγαλύτερο πρόγραμμα ανοσοποίησης. Στη χώρα μας, το σύνολο των δόσεων που έχουν διενεργηθεί ξεπερνούν τα 19,2 εκατομμύρια, με τους επιστήμονες να περιμένουν τις επόμενες εβδομάδες να συμπεριληφθεί στη φαρέτρα τους το πέμπτο κατά σειρά εγκεκριμένο εμβόλιο Novavax.

Μάλιστα, με τη νέα αυτή άφιξη αναζωπυρώνονται οι ελπίδες των ελλήνων ειδικών ότι θα πειστούν εκείνοι οι πολίτες που αντιστέκονται έως και σήμερα στην εκστρατεία «Ελευθερία» θορυβημένοι από τις σπάνιες παρενέργειες που έχουν συσχετιστεί με τα εμβόλια των αδενοϊών (AstraZeneca, Johnson&Johnson) και των mRNA (Pfizer, Modema). Την προσδοκία αυτή εξέφρασε άλλωστε και η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου όταν σημείωνε την περασμένη Τρίτη πως πρόκειται για καλό νέο υπό το πρίσμα πως μπορεί να πειστούν εκείνοι που φοβούνται. «Είναι μία προοπτική», κατέληξε. Η χώρα μας αναμένεται να παραλάβει στις 21 Φεβρουάριου τις πρώτες 168.000 δόσεις του πρωτεϊνικού εμβολίου της Novavax (εμπορική ονομασία Nuvaxovid) από το σύνολο των 474.000 δόσεων που μας αναλογούν για το δίμηνο Μαρτίου  Απριλίου.

Η εταιρεία με έδρα στις ΗΠΑ έχει ανακοινώσει ότι με στόχο την κάλυψη των αναγκών της Γηραιάς Ηπείρου  η συμφωνία της ΕΕ προβλέπει τη σταδιακή παραλαβή έως 200 εκατομμυρίων δόσεων  το εμβόλιο θα παράγεται στην υποδομή του Ινστιτούτου Ορολογίας της Ινδίας, ενώ στη συνέχεια η προμήθεια θα γίνεται και από άλλες παραγωγικές δομές της Novavax.

Και καθώς ένα από τα σημαντικότερα ερωτήματα που απασχολεί αρκετούς είναι εάν το νέο εμβόλιο είναι αποτελεσματικό και στις πιο πρόσφατες μεταλλάξεις οι ερευνητές παραδέχονται δεν έχουν ακόμη σαφή απάντηση. Πιο συγκεκριμένα, σε κλινικές δοκιμές φάσης III διαπιστώθηκε ότι το εμβόλιο έχει αποτελεσματικότητα 90% στην πρόληψη της ήπιας, μέτριας ή σοβαρής Covid19 που προκαλούν τα στελέχη Αλφα, Βήτα και Δέλτα. Παρ’ όλα αυτά δεν υπάρχουν στοιχεία για τη μετάλλαξη Ομικρον, καθώς δεν… πρωταγωνιστούσε εκείνη την περίοδο. Οι επιστήμονες όμως θεωρούν βέβαιο ότι προσφέρει υψηλό επίπεδο προστασίας, όπως έχει τεκμηριωθεί και για τα άλλα εμβόλια, ιδίως έναντι βαριάς νόσησης. Υπογραμμίζεται, δε, πως η Novavax ανακοίνωσε ότι η λήψη αναμνηστικής δόσης του εμβολίου της αύξησε περαιτέρω την ανοσολογική απόκριση κατά της Ομικρον.

Εν τω μεταξύ, το εμβόλιο της Novavax στηρίζεται σε μία δοκιμασμένη τεχνολογία, που χρησιμοποιείται κατά της γρίπης, του τετάνου και του κοκκύτη. Πιο συγκεκριμένα, το Nuvaxovid παράγεται με τη διαμόλυνση κυττάρων σκώρου με έναν ιό που περιέχει τη γενετική πληροφορία για την πρωτεΐνη- ακίδα του ιού. Τα διαμολυσμένα κύτταρα παράγουν την πρωτεΐνη-ακίδα στην επιφάνειά τους, κατόπιν οι πρωτεϊνες-ακίδες εκχυλίζονται από τα κύτταρα, καθαρίζονται και «συναρμολογούνται» σε νανοσωματίδια πρωτεΐνης που αποτελούνται από τις ροζέτες των ακίδων. Ετσι, όταν το εμβόλιο χορηγείται το ανοσοποιητικό σύστημα αναγνωρίζει την πρωτεΐνη του εμβολίου ως ξένο σώμα και παρέχει φυσική άμυνα.

Πηγή: Τα Νέα