Στις 22 Δεκεμβρίου 2015 ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν ο ένας από τους 19 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που υπερψήφισαν το νομοσχέδιο, με το οποίο θεσμοθετήθηκε το σύμφωνο συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια. Εκείνη η ψηφοφορία ήταν πάντα ένα αγκάθι στο πλευρό του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς το νομοσχέδιο, για το οποίο πάντα μιλούσε με υπερηφάνεια ως ένα από τα μεγάλα επιτεύγματα της τετραετούς διακυβέρνησής του, δεν θα περνούσε ποτέ αν ο Αλέξης Τσίπρας βασιζόταν στους ΑΝΕΛ και στον Πάνο Καμμένο, ο οποίος δεν πήγε καν στη Βουλή εκείνη την ημέρα. Χρειάστηκαν οι ψήφοι του ΠΑΣΟΚ, του Ποταμιού, της Ενωσης Κεντρώων και των 19 της Νέας Δημοκρατίας, συμπεριλαμβανομένου του κ. Μητσοτάκη, για να γίνει πραγματικότητα.  

Ηταν, λοιπόν, αναμενόμενο ότι ως πρωθυπουργός ο κ. Μητσοτάκης θα έκανε και το επόμενο βήμα. Οπως προανήγγειλε στη συνέντευξη που παραχώρησε πριν από λίγες ημέρες στο Bloomberg, η κυβέρνηση θα θεσμοθετήσει και το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, ικανοποιώντας ένα πάγιο και δίκαιο αίτημα ετών της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας. «Οι γάμοι ομόφυλων ζευγαριών θα αποτελέσουν πραγματικότητα και αυτό είναι μέρος της στρατηγικής μας», είπε ο πρωθυπουργός στο Bloomberg και πρόσθεσε: «Η ελληνική κοινωνία είναι πολύ πιο έτοιμη και ώριμη».  

Το Bloomberg έγραψε ότι μέχρι το 2019 η πρόοδος για τα ζητήματα που αφορούν τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα ήταν αργή. Αυτό άλλαξε με την ανάληψη της εξουσίας από τον κ. Μητσοτάκη, η κυβέρνηση του οποίου έφερε στη Βουλή και πέρασε το νομοσχέδιο για τα διαφυλικά άτομα και τις θεραπείες μεταστροφής. «Ο κ. Μητσοτάκης διόρισε μια επιτροπή για να καταρτίσει μια εθνική στρατηγική για τη βελτίωση των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ. Εκτοτε έχει εισαγάγει μια σειρά από μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένης της άρσης της απαγόρευσης των ομοφυλόφιλων ανδρών να κάνουν αιμοδοσία και του τερματισμού της πρακτικής των λεγόμενων χειρουργικών επεμβάσεων ομαλοποίησης του φύλου στα παιδιά. Λίγοι περίμεναν ότι θα γινόταν μια τόσο ισχυρή δύναμη αλλαγής», έγραψε το Bloomberg.  

Ολα τα παραπάνω εξηγούν τους λόγους για τους οποίους η Ελλάδα έκανε άλμα πέντε θέσεων στην κατάταξη «Rainbow Europe» της οργάνωσης ILGA σχετικά με τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ στην Ευρώπη. Με βαθμολογία 57%, η Ελλάδα είναι 13η σε σύνολο 49 χωρών και κατατάσσεται πλέον σε αυτές που χρωματίζονται με «ανοιχτό πράσινο», ξεπερνώντας τη Μεγάλη Βρετανία, την Αυστρία και τη Γερμανία. Στην ανάλυση που κάνει για τη χώρα μας, η ILGA αναφέρεται στις θετικές νομοθετικές βελτιώσεις που έχουν συντελεστεί, στην κατάργηση της απαγόρευσης αιμοδοσίας για τους ομοφυλόφιλους, καθώς και στα προγράμματα κατάρτισης των δημοσίων υπαλλήλων που εφαρμόζει το Εθνικό Κέντρο Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης. Στα αρνητικά αναφέρονται οι περιπτώσεις ομοφοβικών και τρανσφοβικών κρουσμάτων και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ομόφυλες οικογένειες λόγω της απουσίας του απαραίτητου νομοθετικού πλαισίου. 

Τα θετικά σχόλια για την Ελλάδα είναι και μια απάντηση για τις φωνές από την αξιωματική αντιπολίτευση που επιχειρούν να απαξιώσουν τον κ. Μητσοτάκη χαρακτηρίζοντάς τον «Ελληνα Ορμπαν», αγνοώντας τι συμβαίνει στη χώρα που κυβερνά ο Βίκτορ Ορμπαν. Η Ουγγαρία έχει βαθμολογία 30% και κατατάσσεται στην 31η θέση μεταξύ των 49 χωρών που αξιολογούνται στην έρευνα. Είναι μια χώρα στην οποία τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν τα μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας είναι σχεδόν απροσπέλαστα. 

Μέχρι σήμερα, 35 χώρες έχουν νομοθετήσει την ισότητα στο γάμο. Οι 20 από αυτές βρίσκονται στην Ευρώπη. Η πρώτη χώρα που ψήφισε τον πολιτικό γάμο στην Ευρώπη –και στον κόσμο– ήταν η Ολλανδία το 2000. Ακολούθησαν το Βέλγιο (2003), η Ισπανία (2005), η Σουηδία και η Νορβηγία (2009), η Πορτογαλία (2010), η Δανία (2012), η Γαλλία (2013), η Μεγάλη Βρετανία (2014), η Φινλανδία, το Λουξεμβούργο και η Ιρλανδία (2015), η Γερμανία και η Μάλτα (2017), η Αυστρία (2019), η Ελβετία (2020), η Σλοβενία (2022) και φέτος η Εσθονία.