Το είχαμε εμπεδώσει μα οι γαλλικές εκλογές μας το υπενθύμισαν. Ο λαϊκισμός, ο αντισυστημισμός βρίσκουν έκφραση στο πρόσωπο μιας Ακροδεξιάς Λεπέν, ενός καιροσκόπου Πέπε Γκρίλο, ενός Τραμπ ή ενός Αριστερού Τσίπρα. Κι όταν διακυβεύεται η δημοκρατία και η πολιτική σταθερότητα, πάντα ή σχεδόν πάντα έρχονται οι για πολλούς «φιλελέ»/ Κεντρώοι και γυρίζουν το παιγνίδι.
Όλα τα άρθρα του Νίκου Σακελλαρόπουλου
Είναι σχεδόν νομοτελειακό γεγονός. Το Κέντρο σώζει! Ξεδοντιάζει τα άκρα, επιβάλλει και στηρίζει την αστική δημοκρατία και την ελευθερία της οικονομίας απέναντι στις μολότοφ του εξτρεμισμού. Ειδικά στις ημέρες μας που η κατάρρευση πολλών παραδοσιακών κάστρων –Δεξιάς και Σοσιαλδημοκρατικής αφετηρίας- δημιουργούν ανεξέλεγκτα ρεύματα που ουδείς μπορεί να καταγράψει κι ερμηνεύσει με πιστότητα. Μπορεί πολλοί να τρομάζουμε από την δύναμη των άκρων, του ανεξέλεγκτου διαδικτύου και γενικά του λαϊκισμού, μα οι μετριοπαθείς του Κέντρου φροντίσουν και ισορροπούν την ζυγαριά. Όπως οι Γάλλοι που στήριξαν Μακρόν. Τον μόνο πολιτικό της Ευρώπης που δεν έχει κόμμα! Κι ως γνωστόν ακόμη και στην ψηφιακή εποχή, τα κόμματα αποτελούν συνδετικό κρίκο των ηγετών με την κοινωνία.
Υπό αυτή την έννοια, οι Κεντρώοι έβαλαν το χέρι τους προχθές στη Γαλλία και έφεραν στον ίσιο δρόμο το κάρο, πριν πάρει τον δρόμο προς τον γκρεμό. Όχι μόνο επειδή φαίνεται ότι απέρριψαν το άκρο της Ακροδεξιάς που είχε αλλάξει μανδύα κι είχε φορέσει αυτόν της Δεξιάς/Δεξιάς αλλά κι επειδή δεν επέτρεψαν στον Μελανσόν της αντισυστημικής Αριστεράς να είναι αντίπαλος του Μακρόν στον δεύτερο γύρο.
Νομίζω ότι αυτό ήταν το δεύτερο πιο σημαντικό γεγονός των γαλλικών εκλογών. Ότι απέτυχε να είναι δεύτερος ο Μελανσόν, αφού σ’ αυτή την περίπτωση όλος ο αντισυστημικός λαϊκισμός θα συντασσόταν μαζί του.
Σήμερα, δυο εβδομάδες πριν τον δεύτερο γύρο των γαλλικών εκλογών το ερώτημα είναι αν ο Μακρόν –πλην των Κεντρώων που ήδη τον στήριξαν- θα καρπωθεί ψήφους άλλων κομμάτων. Η Κεντροδεξιά Βαλερί Πεκρές ανέφερε ότι το κόμμα της (έλαβε 5.1%) θα τον στηρίξει. Η υποψήφια των σοσιαλιστών και δήμαρχος του Παρισιού, Αν Ινταλγκό έκανε το ίδιο. Την ίδια στιγμή ο αντισυστημικός –ακροαριστερός Μελανσόν (20%) ανέφερε ότι το κόμμα του δεν μπορεί να στηρίξει τη Λεπέν. Μα μπορεί να μη μπορεί το κόμμα του, μπορούν όμως άνετα οι οπαδοί-ψηφοφόροι του. Οπότε ουδείς γνωρίζει τι θα φέρει η 24η Απριλίου. Επιπλέον, αν οι δημοσκοπήσεις για τον δεύτερο γύρο επαληθευτούν (51 -49% υπέρ Μακρόν), αυτό θα σημαίνει ότι θα έχει «σπάσει» το «μέτωπο της δημοκρατίας», δηλαδή Αριστεροί και Δεξιοί ψηφοφόροι, που παραδοσιακά ενώνονταν για να εμποδίσουν την άνοδο της Ακρδεξιάς στην εξουσία.
Η ανησυχία δεν έχει τελειώσει. Μπορεί ν’ ακούστηκε ένα ανακουφιστικό «ουφ» για την πορεία της Γαλλίας μα και της Ευρώπης, μπορεί οι Κεντρώοι να έδωσαν τη νίκη στον Μακρόν και να φυλάττουν τις γαλλικές …Θερμοπύλες, μα ο κίνδυνος δεν έχει περάσει…