Ποιος είναι ο 50χρονος κεντροδεξιός με την άνετη πρωτιά στα γκάλοπ και την πολύ μεγάλη παράσταση νίκης.

 

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΧΙΔΙΡΟΓΛΟΥ

 

Ο ανεξάρτητος υποψήφιος πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, προέρχεται από τον Δημοκρατικό Συναγερμό (ΔΗΣΥ). Η απόφασή του να διεκδικήσει το ύπατο αξίωμα στις προεδρικές εκλογές της 5ης Φεβρουαρίου 2023, έκανε «κλικ» στον κόσμο, δίνοντάς του άνετη πρωτιά στις δημοσκοπήσεις και πολύ μεγάλη παράσταση νίκης.

Ομως, άνοιξε πληγές στο σώμα της κυπριακής κεντροδεξιάς. Την Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2023, ο Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος δηλώνει «συναγερμικός», τέθηκε εκτός ΔΗΣΥ, βάσει απόφασης που είχε ληφθεί τον περασμένο Δεκέμβριο από το Πολιτικό Γραφείο του κόμματος. Χαρακτηριστικός ήταν ο τίτλος στο Φilenews (Φιλελεύθερος): «Σβήνουν τον Χριστοδουλίδη από το μητρώο του ΔΗΣΥ». Αν περάσει στον β΄ γύρο των εκλογών (θα διεξαχθεί στις 12 Φεβρουαρίου) άνετα, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, θα του δημιουργήσει αυτό πρόβλημα με τους δεξιούς ψηφοφόρους; Μένει να το δούμε.

Η περασμένη Πέμπτη ήταν πάντως μέρα διαγραφών, καθώς ανάλογη αντιμετώπιση είχαν από το κόμμα τους στελέχη της ΕΔΕΚ που συντάχθηκαν με την υποψηφιότητα του Ανδρέα Μαυρογιάννη, ο οποίος υποστηρίζεται από το κομμουνιστικό ΑΚΕΛ.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης, παραιτούμενος από το ΥΠΕΞ τον Ιανουάριο του 2022, είχε πει «πρεσβεύω συνενώσεις και όχι αποκλεισμούς», προσθέτοντας ότι «η κυπριακή κοινωνία δεν έχει ανάγκη από καρχαρίες, αλλά από έναν καλό καραβοκύρη που θα ενώνει ευρύτερες δυνάμεις και θα χτίζει στέρεες συνεργασίες, τόσο στο εσωτερικό της Κύπρου όσο και στο εξωτερικό που επίσης διαδραματίζει καθοριστική σημασία σε ένα παγκοσμιοποιημένο πλέον περιβάλλον».

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου είδε αμέσως το κενό που προέκυψε στο πολιτικό σκηνικό. Ο ΔΗΣΥ έχει δεχθεί πλήγματα. Υποχρεώθηκε να διαχειριστεί απανωτές κρίσεις, ενώ η αύξηση των μεταναστευτικών ροών προς το νησί τού έβαλε δύσκολα. Ο ΔΗΣΥ επλήγη και από το σκάνδαλο με τις «χρυσές βίζες», που οδήγησε μάλιστα στην παραίτηση του πρόεδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρη Συλλούρη.

Από την πλευρά του, ο Νίκος Χριστοδουλίδης έχει ήδη τη στήριξη των κομμάτων του κέντρου, του ΔΗΚΟ, της ΕΔΕΚ και της Δημοκρατικής Παράταξης. Τους είχε διαβεβαιώσει πριν για την ειλικρίνεια των προθέσεών του: «Θέλω να είμαι ξεκάθαρος: ούτε ενδιαφέρομαι, ούτε θέλω, ούτε πρόκειται να ιδρύσω κόμμα». Στο πλευρό του είναι και η Ελένη Θεοχάρους και το κόμμα της, Αλληλεγγύη.

Για «Πύργο της Βαβέλ», «ανομοιογενές συνονθύλευμα» και «κοινοπραξία φιλοδοξιών» κάνουν λόγο οι αντίπαλοί του. Σε δήλωσή του πάντως, ο 50χρονος Νίκος Χριστοδουλίδης τόνισε προ ημερών ότι «οι καιροί απαιτούν συνενώσεις και πολιτικές συγκλήσεις. Το απαιτούν επίσης οι εθνικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε με την έξαρση του αναθεωρητισμού της Τουρκίας στην Κύπρο, την Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή». Οι σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης δίνουν πολύ αέρα στα πανιά του, ενώ είναι προφανές ότι μαζεύει μεγάλο μέρος της συντηρητικής ψήφου. Ισως κάποιοι έχουν «κουράσει» διαχρονικά, αλλά αυτό μένει να επιβεβαιωθεί στην κάλπη.

 

Ο πολιτικός που σπάει τις γέφυρες του ΑΚΕΛ με τα κεντρώα κόμματα

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης, συγγραφέας δύο βιβλίων για το Κυπριακό, σπούδασε πολιτικές επιστήμες στη Νέα Υόρκη. Το 2003 πήρε το διδακτορικό του από το ΕΚΠΑ. Διπλωμάτης, τοποθετήθηκε στο Λονδίνο, στην Αθήνα και στην ΕΕ. Διετέλεσε διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη και κυβερνητικός εκπρόσωπος (2013 – 2015), ενώ το 2018 ορίστηκε υπουργός Εξωτερικών.

Βάσει του βιογραφικού του διαθέτει την απαιτούμενη εμπειρία. Ομως, στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του, τα σοβαρά λάθη από το επιτελείο του δεν αποφεύχθηκαν. Ο νυν ΥΠΕΞ Ιωάννης Κασουλίδης τον κατηγόρησε για αντιγραφή αποσπασμάτων στην εξαγγελία του, από τη δική του, του 2008. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης απάντησε λέγοντας πως «ο μόνος τρόπος να μην κάνεις λάθη είναι να μην κάνεις τίποτα. Τι είναι το διακύβευμα αυτών των εκλογών; Να δούμε το μέλλον της χώρας μας». Ακολούθησαν οι καταγγελίες πρώην στελέχους του ΔΗΚΟ, ο οποίος είπε ότι ο υποψήφιος πρόεδρος του ζήτησε να δημιουργήσει ψεύτικους λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που θα επιτίθενται στους αντιπάλους του.

Τα παραπάνω τα «σήκωσε» όλα πολύ ο αριστερός Τύπος, που βλέπει στο πρόσωπο του πρώην ΥΠΕΞ έναν επικίνδυνο αντίπαλο, ο οποίος σπάει τις γέφυρες του ΑΚΕΛ με τα κεντρώα κόμματα. Και ήρθαν και τα απόνερα της υιοθέτησης από τη Βουλή των Αντιπροσώπων του ψηφίσματος για τη διακοπή των χρηματοδοτήσεων για την απόδοση τιμών στον ηγέτη της ΕΟΚΑ Γεώργιο Γρίβα Διγενή, να του βάλει δύσκολα, ειδικά με το ΔΗΚΟ και την ΕΔΕΚ.

Δεχόμενος πυρά για την αρχικά αμήχανη σιωπή του από τον ΔΗΣΥ και ενώπιον του κινδύνου να δυσαρεστήσει τους δεξιούς ψηφοφόρους του, απάντησε –πολύ σωστά– πως «αν υπάρχει σήμερα Κυπριακή Δημοκρατία, οφείλεται στον απελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-59».

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης αισθάνεται ότι περπατά πάνω σε τεντωμένο σκοινί και ελέω αυτού, η σχέση του με την ηγεσία του ΔΗΚΟ δοκιμάζεται από τις αρχές του φθινοπώρου διαρκώς. Γνωρίζοντας ότι το ακροατήριό του είναι ανομοιογενές, δεν ενέδωσε στην απαίτηση του προέδρου του κεντρώου κόμματος Νίκου Παπαδόπουλου να μιλά και αυτός στις συγκεντρώσεις του.

Είναι παντρεμένος από το 2001 με τη διπλωμάτη Φιλίππα Καρσερά, πρόσφυγα από την Αμμόχωστο, και έχουν αποκτήσει τέσσερις κόρες.