Ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας του δήμου Αθηναίων και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με το συνδυασμό του Κώστα Μπακογιάννη «Αθήνα Ψηλά» Νίκος Αβραμίδης μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τις δυσκολίες που  αντιμετώπισε η υπηρεσία του αυτή την τετραετία, αλλά και για τους στόχους που έχει θέσει ο Κώστας Μπακογιάννης να αλλάξει εικόνα η Αθήνα

«Το 2019, όταν ξεκινήσαμε με τον Κώστα Μπακογιάννη, μου έκανε την τιμή και μου εμπιστεύτηκε τον κρίσιμο τομέα της καθαριότητας. Μου εμπιστεύτηκε να υλοποιήσουμε μαζί έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό, με τον οποίο θα αλλάζαμε την εικόνα της Αθήνας. Όλοι θυμόμαστε ότι τον Σεπτέμβριο του 2019 η Αθήνα υστερούσε τόσο ως προς την καθαριότητα στις γειτονιές όσο και στη συλλογή και διαχείριση των απορριμμάτων. 

Συνήθη προβλήματα; Πεζοδρόμια, δημόσιοι χώροι και δρόμοι που είχαν να πλυθούν μήνες, υπερχειλισμένοι, βανδαλισμένοι, σπασμένοι κάδοι, τοίχοι, στύλοι με γκράφιτι, παράνομες αφίσες κι ένα δυσλειτουργικό σύστημα διαχείρισης και ανακύκλωσης απορριμμάτων. Όπως καταλαβαίνετε, το σχέδιο του Κώστα Μπακογιάννη ήταν αυτή η εικόνα να αλλάξει. 

Μέσα σε όλα αυτά και καθώς ξεκινήσαμε να υλοποιούμε τον σχεδιασμό μας, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε και έκτακτες καταστάσεις, διαδοχικές εξωγενείς κρίσεις, όπως η πανδημία, οι οποίες δυσχέραναν ακόμα περισσότερο το έργο μας, ενώ παράλληλα η αντιμετώπισή τους ήταν άμεσα συνδεδεμένη με το έργο της καθαριότητας. 

Σε αυτό το πλαίσιο εργαστήκαμε στην πρώτη γραμμή, καθημερινά, μεθοδικά μαζί με τον δήμαρχο, τη δημοτική ομάδα μας και τους υπαλλήλους της καθαριότητας. Και τους ευχαριστώ πολύ για την άψογη αυτή συνεργασία, γιατί πραγματικά το έργο μας ήταν δύσκολο.

Ο σχεδιασμός στον τομέα αυτό, πάνω στον οποίo δουλεύουμε, περιλαμβάνει επέκταση του δικτύου συλλογής ΑΗΗΕ σε όλες τις δημοτικές κοινότητες του δήμου μας, τοποθέτηση κάδων συλλογής ΑΗΗΕ σε δημοτικά κτίρια, πραγματοποίηση ενημερωτικών εκδηλώσεων ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των πολιτών, εκπαίδευση του προσωπικού του Δήμου, μέσω εκπαιδευτικών σεμιναρίων με διττό στόχο: αύξηση των συλλεγόμενων ποσοτήτων ΑΗΗΕ, καθώς και αύξηση των εσόδων από την εκποίηση των αποβλήτων αυτών. 

Συνεπώς, θα πετύχουμε ακόμα μεγαλύτερη εκτροπή ποσοτήτων τέτοιων αποβλήτων από την ταφή σε Χώρους Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ). 

Κλείνοντας, θέλω να σας πω ότι το 2019 συλλέξαμε 42 τόνους ΑΗΗΕ, ενώ το 2022 υπερδιπλασιάσαμε την ποσότητα με 91 τόνους αποβλήτων. Με το έργο μας αυτό, προστατεύουμε το περιβάλλον και διασφαλίζουμε τη βιωσιμότητα για τις επόμενες γενιές, τα παιδιά μας».