Τα χρόνια περνάνε… Αυτή είναι μια διαπίστωση με την οποία κανείς δεν θα διαφωνήσει. Το ζήτημα είναι τι κάνεις με αυτά. Και νομίζω ότι εμείς, όσοι δηλαδή έχουμε επιλέξει να υπηρετούμε θεσμικά την πόλη της Αθήνας, οφείλουμε να το σκεφτόμαστε αυτό κάθε μέρα και όχι μόνο όταν πλησιάζουν οι εκλογές.

Στην προκειμένη περίπτωση, την πρώτη τετραετία δημαρχίας Κώστα Μπακογιάννη, νομίζω ότι όλες και όλοι το κάναμε μετ’ επιτάσεως. Επιτελέσαμε το καθήκον μας με το παραπάνω. Δουλέψαμε σκληρά κάθε μέρα. Για το λόγο αυτόν είναι ηλίου φαεινότερο ότι η Αθήνα του 2023 είναι μια εντελώς διαφορετική πόλη από την Αθήνα του 2019.

Σήμερα, παρέχουμε 100% ψηφιακές υπηρεσίες, έχοντας ψηφιοποιήσει και τις 208 υπηρεσίες που παρέχει ο δήµος. Με τις ψηφιακές μας κατακτήσεις αναδεικνύουμε την Αθήνα σε διεθνές πρότυπο Εξυπνης Πόλης και διεθνές ψηφιακό σημείο αναφοράς, όπως παραδέχτηκε στην επίσκεψή του ο δήμαρχος Νέας Υόρκης, Ερικ Ανταµς.

Την ίδια στιγμή, φροντίζουμε όλες και όλοι να έχουν πρόσβαση στα αγαθά της Παιδείας μέσα από ανακαινισμένες, ασφαλείς και προσβάσιμες σχολικές µονάδες με εργασίες συντήρησης αλλά και παρεμβάσεις, όπως κατασκευή ραµπών και αναβατορίων. Φιλοδοξούµε να γίνει η Αθήνα µια πόλη-πρότυπο, εύρωστη, σύγχρονη, ανθρώπινη και πιο ελκυστική!

Συνολικά, η Αθήνα, χάρη στη δουλειά ολόκληρης της Δημοτικής Αρχής του δημάρχου μας, Κώστα Μπακογιάννη έγινε µια πόλη καθαρή, µια πόλη µε περισσότερο πράσινο, µια πόλη ανανεωμένη. Μια πόλη µε δρόμους ασφαλτοστρωμένους, µε περισσότερο και καλύτερο φωτισμό, µε περισσότερες ανανεωμένες και ασφαλείς παιδικές χαρές. Η Αθήνα απέκτησε το δικό της δημοτικό κτηνιατρείο. Παράγουμε έργο σε όλα τα επίπεδα. Εγινε µια πόλη µε νέα τοπόσηµα, όπως η νέα πλατεία Οµονοίας, το ανακαινισμένο Θέατρο του Λυκαβηττού και ασφαλώς το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού που θα κατασκευαστεί στην περιοχή του Ελαιώνα. Aυτή είναι η Αθήνα που θέλουµε και για αυτή την Αθήνα δουλεύουµε, ονειρευόµαστε και υπηρετούµε. Ολες και όλοι µαζί!

Οι κατακτήσεις

Η Αθήνα έγινε 100% ψηφιακή πόλη:

• Μέσω της πλατφόρµας eservices.cityofathens.gr

παρέχονται συνολικά 208 υπηρεσίες –από άνοιγµα οικογενειακής µερίδας μέχρι αναζήτηση σχεδίων πολεοδοµικών αδειών.

• Λειτουργούμε ηλεκτρονικές εφαρµογές –όπως το Novoville– που γεφυρώνουν την επικοινωνία μεταξύ δήμου και δημοτών και συμβάλλουν στην αµεσότερη επίλυση των προβλημάτων.

• ∆ημιουργήσαμε µία σημαντική ψηφιακή «κληρονοµιά», η οποία επεκτείνεται μέσω του προγράμματος «Εξυπνες Πόλεις», µε Ολοκληρωµένες Υπηρεσίες Ψηφιοποίησης & Ανάπτυξης Λογισµικού για την Ηλεκτρονική ∆ιαχείριση της Πληροφορίας του Αρχείου ∆ηµοτολογίου και Μητρώου Αρρένων κ.λπ.

Η Αθήνα έγινε και μια πόλη Παιδείας:

• Επενδύσαμε στη ∆ιά Βίου Μάθηση µε μαθήματα φωτογραφίας, ξένων γλωσσών και υπολογιστών για ενηλίκους µε περισσότερους από 1.600 ωφελουµένους.

• Στηρίξαμε το θεσμό του Κοινωνικού Φροντιστηρίου παρέχοντας δωρεάν διδακτική στήριξη σε εκατοντάδες παιδιά οικονομικά ευάλωτων οικογενειών του δήµου µας και επεκτείναμε τη βοήθεια αυτή σε όλες τις τάξεις του Γυµνασίου και του Λυκείου.

• Εστιάσαμε στην κυκλοφοριακή αγωγή σε συνεργασία µε την Πανελλήνια Ένωση Συγκοινωνιολόγων και τη διοργάνωση –για πρώτη φορά– ηµερίδας κυκλοφοριακής αγωγής στις εγκαταστάσεις των Παιδικών Εξοχών του δήµου.

• Ψηφιοποιήσαμε τις διαδικασίες εγγραφής και αναβαθμίσαμε τις εγκαταστάσεις των δημοτικών κατασκηνώσεων για τη φιλοξενία παιδιών, ΑμεΑ και συµπολιτών µας της Τρίτης Ηλικίας.

• Επενδύσαμε στην πρόληψη µε την εναέρια υπηρεσία πυρανίχνευσης µε drones για την ασφάλεια των Παιδικών Εξοχών του δήµου στον Αγιο Ανδρέα.

Εγινε και µια πόλη µε νέα τοπόσηµα, όπως η νέα πλατεία Οµονοίας, το ανακαινισμένο Θέατρο του Λυκαβηττού και ασφαλώς το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού που θα κατασκευαστεί στην περιοχή του Ελαιώνα. Aυτή είναι η Αθήνα που θέλουµε και για αυτή την Αθήνα δουλεύουµε, ονειρευόµαστε και υπηρετούµε. Ολες και όλοι µαζί!

-             Αντιδήμαρχος Παιδείας και Ψηφιακής Μετάβασης Δήμου Αθηναίων, οικονομολόγος, MSc IoT