“Μπορούμε να δημιουργήσουμε συνθήκες ανάδειξης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων των ελληνικών επιχειρήσεων και να εκμεταλλευτούμε τη δυναμική των εξαγωγέων μας πετυχαίνοντας και αύξηση στη μετά- COVID εποχή”.
Τα παραπάνω λόγια έδωσαν το στίγμα της ομιλίας του Ανδρέα Νικολακόπουλου χθες στη Βουλή κατά την διάρκεια της συζήτησης για το σχέδιο νόμου του Υπ. Εξωτερικών και την ρύθμιση θεμάτων αναπτυξιακής συνεργασίας και ανθρωπιστικής βοήθειας.
Ο Ηλείος βουλευτής, αφού μίλησε για την σημασία της οργάνωσης του Υπουργείου και τις νέες συνθήκες στις οποίες πρέπει να προσαρμοστεί η σύγχρονη εξωτερική μας πολιτική, τόνισε ιδιαίτερα τον κομβικό και ουσιαστικό ρόλο που μπορεί να έχει εδώ ο Απόδημος Ελληνισμός που ασφαλώς είναι ένα ισχυρό σημείο αιχμής των πρωτοβουλιών μας σε παγκόσμιο επίπεδο!
Ειδικότερα για το θέμα αυτό ο κ. Νικολακόπουλος επεσήμανε: «Σημαντικό σημείο αναφοράς του παρόντος σχεδίου νόμου είναι αυτό που αφορά τη λειτουργία του Απόδημου Ελληνισμού που τοποθετείται στον πυρήνα των δραστηριοτήτων του Υπουργείου με τη δημιουργία μιας νέας ισχυρής Γραμματείας απόδημου Ελληνισμού ενώ γίνεται πράξη η επαναλειτουργία του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, που προβλέπεται στο άρθρο 108 του Συντάγματος ως συμβουλευτικό όργανο για θέματα που αφορούν απόδημο και ομογενειακό πολιτισμό, που αποτελούν στρατηγική προτεραιότητα για τη χώρα μας. Ενισχύουμε το ρόλο του απόδημου ελληνισμού και της ομογένειας και ενισχύεται με αναβαθμισμένο ρόλο η διεθνής εικόνα της χώρας μας».
Οικονομική Διπλωματία
Λίγο νωρίτερα στην ίδια ομιλία του ο κ. Νικολακόπουλος έθεσε την σπουδαιότητα της οικονομικής διπλωματίας σε αυτή την σύγχρονη εξωτερική πολιτική αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Αυτό αποτέλεσε από την αρχή στόχο του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησης . Μια οικονομική διπλωματία στα πρότυπα των αναπτυγμένων χωρών . Που θα δημιουργήσει το κατάλληλο πλαίσιο και θα ανοίξει το δρόμο για νέες επενδύσεις. Και ταυτόχρονα θα ανοίξει νέες δυνατότητες για Έλληνες εμπόρους και επιχειρηματίες ώστε να εξάγουν τα προϊόντα τους στις αγορές του εξωτερικού.
Το παρόν σχέδιο νόμου εντάσσει την οικονομική διπλωματία στον πυρήνα της λειτουργίας του Υπουργείου Εξωτερικών και ως αναπόσπαστο τμήμα της Εξωτερικής Πολιτικής . Με σημείο αναφοράς την «Enterprise Greece» που θα επιτελεί ένα σημαντικό και πολύπλευρο ρόλο, που δεν θα αφορά μόνο την προσέλκυση επενδυτών αλλά και τον συντονισμό έναντι των υποψηφίων επενδυτών και των εμπλεκόμενων φορέων του δημοσίου. Συνδέεται μάλιστα σε θεσμικό επίπεδο με τις Ελληνικές πρεσβείες και τα Γραφεία Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων ανά τον κόσμο.
Ενιαία πύλη εξωστρέφειας
Με όχημα επίσης μια νέα γενική γραμματεία Διεθνών Οικονομικών σχέσεων και Εξωστρέφειας δημιουργείται μια ενιαία πύλη εξωστρέφειας στο ΥΠΕΞ. Εκσυγχρονίζεται το πλαίσιο για το εξαγωγικό εμπόριο και την προώθηση των εξαγωγών με συγκεκριμένους στόχους και δείκτες. Αντιμετωπίζονται ουσιαστικά οι δυσχέρειες που είχαν δημιουργηθεί από την έλλειψη συντονισμού πολλών αρμοδιοτήτων. Διευρύνεται η συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς δημοσίου και ιδιωτικού τομέα όπως Περιφέρειες και Επιμελητήρια. Παρέχεται επίσης τεχνική βοήθεια σε κάθε επιχείρηση που θέλει να καταστεί εξαγωγική».
Ο σχεδιασμός και οι διπλωμάτες
Ο βουλευτής της ΝΔ στάθηκε επίσης και σε άλλες συγκεκριμένες διατάξεις του νομοσχεδίου, όπως τη δημιουργία Κέντρου Σχεδιασμού Εξωτερικής Πολιτικής και παροχής επιστημονικής υποστήριξης, τη δημιουργία Γραφείου Αμυντικής Διπλωματίας, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε για την ανάγκη στήριξης των Ελλήνων διπλωματών που δίνουν τον δικό τους αγώνα σε κάθε σημείο του κόσμου.
Κατέληξε δε στην ομιλία του επισημαίνοντας: «Η αναδιάρθρωση του μηχανισμού και του τρόπου λειτουργίας του Υπουργείου Εξωτερικών που ρυθμίζεται στο παρόν νομοσχέδιο οδηγούν στον εκσυγχρονισμό του οργανισμού, στην άμεση ενεργοποίηση των εργαλείων του, στην επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό και στην ταχύτερη και αποτελεσματικότερη διπλωματία. Η εξωστρέφεια της χώρας μας δυναμώνει και το κράτος μας ισχυροποιείται ακόμα περισσότερο».