Η κυβέρνηση δεν θα σταματήσει να προσπαθεί να βελτιώνει διαρκώς την άσκηση του δικαιώματος ψήφου και να διευκολύνει τους Έλληνες πολίτες, εντός και εκτός της επικράτειας, στην άσκηση του σημαντικού αυτού δικαιώματός τους, υπογράμμισε η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως, μετά την ολοκλήρωση της ακρόασης των φορέων που είχαν να κληθεί να διατυπώσουν τις θέσεις τους, στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, επί του νομοσχεδίου για την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου στις ευρωεκλογές και τα εθνικά δημοψηφίσματα.

Η υπουργός ευχαρίστησε, επίσης, όλους τους εκπροσώπους φορέων που βρέθηκαν στη Βουλή για να συζητήσουν για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τους εκπροσώπους των φορέων που ήταν σήμερα εδώ μαζί μας, από το εσωτερικό και το εξωτερικό. Ένα πάρα πολύ μεγάλο ευχαριστώ και μια ιδιαίτερη συγκίνηση γιατί σιγά σιγά προχωρούμε σε αυτό που οι ίδιοι οι εκπρόσωποι των αποδήμων είχαν θέσει προ ορισμένων μηνών. Πριν από έξι μήνες, ήμασταν σε αυτή την αίθουσα και συζητούσαμε το πώς θα μπορούσε να καθιερωθεί η επιστολική ψήφος».

Η κα Κεραμέως δήλωσε στη συνέχεια: «Είμαστε λοιπόν εδώ, έξι μήνες μετά, για να κάνουμε πράξη αυτά τα οποία οι ίδιοι οι συμπολίτες μας από το εξωτερικό έχουν εκφράσει με τόσο συγκινητικό τρόπο, για τη σημασία του απόδημου ελληνισμού. Ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ και σας διαβεβαιώ ότι δεν θα σταματήσουμε να προσπαθούμε να βελτιώνουμε διαρκώς την άσκηση του δικαιώματος ψήφου, να διευκολύνουμε διαρκώς Έλληνες πολίτες, εντός και εκτός επικράτειας, στην άσκηση του πάρα πολύ σημαντικού αυτού δικαιώματος τους».

«Ικανοποιούνται τα δύο αιτήματα της ομογένειας»

Αναφορικά με τους εξωκοινοβουλευτικούς φορείς που κλήθηκαν να τοποθετηθούν στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή σχετικά με τις διατάξεις του νομοσχεδίου για την επιστολική ψήφο στην εκλογική διαδικασία των ευρωεκλογών, η στάση της πλειοψηφίας τους ήταν θετική. Συγκεκριμένα φορείς από τον Απόδημο Ελληνισμό, εκπρόσωποι Συλλόγων ΑμεΑ και Φοιτητικών Συλλόγων χαιρέτησαν την άρση των περιορισμών για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος.

«Η επιστολική ψήφος αποτελεί κανόνα στην Γερμανία και είναι θετική η υιοθέτηση από την Ελλάδα. Λύνει προβλήματα και επιτρέπει σε όσους έχουν πρακτικά προβλήματα να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Το μέτρο πρέπει να επεκταθεί και στις εθνικές εκλογές γιατί οι οι ομογενείς πρέπει να διαμορφώνουν το μέλλον της πατρίδας μας», είπε ο πρόεδρος της ελληνικής συνομοσπονδίας γονέων και κηδεμόνων Γερμανίας, με τη Σέτα Θεοδωρίδου, πρόεδρο Ελληνικής Κοινότητας Γαλλίας και Περιχώρων να σημειώνει: «ικανοποιούνται τα δύο αιτήματα της ομογένειας για την άρση των νομικών και πρακτικών εμποδίων. Είμαστε υπέρ του νομοσχεδίου και πρέπει να καθιερωθεί και στις εθνικές εκλογές».

Θετικοί στο νομοσχέδιο ήταν επίσης, ο Βασίλης Κουτσιανός, πρόεδρος της συνομοσπονδίας ΑμεΑ, και ο κ. Κωνσταντίνος Σίμψης, πρόεδρος της ομοσπονδίας Κωφών.

Ωστόσο, κατά του νομοσχεδίου τοποθετήθηκε η εκπρόσωπος του Φοιτητικού Συλλόγου Φιλοσοφικής του ΕΚΠΑ Χρυσούλα Λεμπέση: «Τοποθετούμαστε αρνητικά. Η επιστολική ψήφος εντείνει την αποξένωση και την παθητική στάση στις εκλογές. Αντίδραση από τον καναπέ. Αν η κυβέρνηση ήθελε να διευκολύνει θα κάλυπτε τα έξοδα μεταφοράς προς και από τα εκλογικά κέντρα και θα κρατούσε κλειστά τα ακαδημαϊκά ιδρύματα 2 μέρες πριν και 2 μετά».

Θετικά φαίνεται πως «βλέπει» την επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές και τα εθνικά δημοψηφίσματα και η πλειοψηφία των κομμάτων καθώς ψήφισαν επί της αρχής το σχετικό νομοσχέδιο στην ψηφοφορία που έγινε στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή. 

Η Νέα Δημοκρατία, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και η Πλεύση Ελευθερίας ψήφισαν «ναι», επί της αρχής. Το ΚΚΕ και η «Νίκη» δήλωσαν «κατά». Η Ελληνική Λύση και οι «Σπαρτιάτες» δήλωσαν επιφύλαξη για την τελική τους στάση στην Ολομέλεια. Καθώς ο ειδικός αγορητής της Νέας Αριστεράς Δημήτρης Τζανακακόπουλος δεν βρισκόταν στην αίθουσα, με την έναρξη της συνεδρίασης, θα δηλώσει τη στάση του κόμματος του, επί της αρχής του νομοσχεδίου, στην πορεία της σημερινής συνεδρίασης.

Παρά το «ναι» κομμάτων της αντιπολίτευσης, οι εκπρόσωποί τους προϊδέασαν ότι διατηρούν επιφυλάξεις για επιμέρους διατάξεις και άρθρα.