Σεισμική δόνηση με μέγεθος 4.8 στην κλίμακα Ρίχτερ, σημειώθηκε στις 09:38 ώρα Ελλάδος, στη Μυτιλήνη, όπως ανακοίνωσε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Ο σεισμός έγινε σε απόσταση 267 χλμ. βορειοανατολικά των Αθηνών και το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται 5 χλμ. ανατολικά/νοτιοανατολικά της Μήθυμνας Λέσβου στην περιοχή του Λεπετύμνου
Πρόκειται για τον τρίτο ισχυρό σεισμό στην ευρύτερη περιοχή μετά από τους δύο που εκδηλώθηκαν στις 7 Ιανουαρίου μεγέθους 4,9 και 4,7 Ρίχτερ αντίστοιχα.
Η δόνηση έγινε έντονα αισθητη σε όλο το νησί και ιδιαίτερα στα χωριά της βόρειας Λέσβου.
Προς το παρόν δεν έχουν αναφερθεί σοβαρές ζημιές
Σε επικοινωνία του ΣΚΑΪ με το δήμαρχο Δυτικής Λέσβου, ο κ. Ταξιάρχης Βέρρος είπε δεν έχουν υπάρξει αναφορές για τραυματισμούς ή ζημιές.«Όλα τα συνεργεία είναι έξω και κάνουν ελέγχους, αλλά δεν έχω ακόμη πληροφορίες για περαιτέρω ζημιές, ελέγχονται οι καταπονήσεις των κτιρίων στα οποία υπήρχαν ήδη ζημιές από τον προηγούμενο σεισμό» είπε ο κ. Βέρρος.
Πρόσθεσε ότι τα σχολεία είναι κλειστά από χθες και δεν λειτούργησαν ούτε σήμερα. Συμπλήρωσε ότι σε επικοινωνία που είχε με προέδρους ορεινών χωριών τού ανέφεραν ότι έγιναν πτώσεις βράχων.
Ο πρόεδρος του Μανταμάδου, Χαράλαμπος Δελαΐδης, δήλωσε στο skai.gr πως υπάρχουν μικρές ρωγμές σε σχολικά κτίρια.
Σε επαγρύπνηση οι σεισμολόγοι
“Στη Βόρεια Λέσβο τα πράγματα χρειάζονται περισσότερη προσοχή διότι η σεισμική δραστηριότητα εξελίσσεται πάνω στο νησί, επάνω στο χερσαίο τμήμα, στο βόρειο τμήμα του νησιού και μάλιστα σε μια περιοχή στην οποία έχουν συμβεί στο παρελθόν ισχυροί σεισμό. Προς το παρόν δεν φαίνεται να ξεπερνάμε μια κόκκινη γραμμή κινδύνου όμως τα πράγματα είναι ασταθή ακόμα”, ανέφερε ο σεισμολόγος – διευθυντής Ερευνών Σεισμολογίας στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών , κύριος Γεράσιμος Παπαδόπουλος στο Ρ/Σ 90,1 στην εκπομπή Γιατί με ξύπνησες πρωί με τους Σ.Ξενάκη και Β. Σκουρή
“Δεν έχουμε βεβαιωθεί ότι ο προχθεσινός σεισμός 4,9 ήταν ο κύριος, τα δεδομένα ακόμα δεν ειναι επαρκέστατα για να πούμε με απόλυτη βεβαιότητα ότι ήταν ο κύριος σεισμός. Χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή στις επιστημονικές αναλύσεις τις οποίες κάνουμε, δεν πρέπει να είμαστε ούτε κινδυνολόγοι αλλά ούτε εφησυχαστές επαγγελματίες, να είμαστε προσηλωμένοι στην επιστήμη”, υπογράμμισε ο σεισμολόγος.
Ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας νωρίτερα στην ΕΡΤ τόνισε ότι η σεισμική ακολουθία στη Λέσβο εξελίσσεται ομαλά.