Κάθε δυνατό τρόπο χρησιμοποιεί ο Ντόναλντ Τραμπ ώστε να αλλάξει το κλίμα που έχει ο ίδιος δημιουργήσει γύρω από τη στάση των ΗΠΑ στο θέμα της τουρκικής εισβολής στη Συρία.

Αυτήν τη φορά εμφανίζεται σκληρός απέναντι στην Τουρκία επιβάλλοντας -με διάταγμα- οικονομικές κυρώσεις και θέτοντας στο στόχαστρο του τρεις υπουργούς (ανάμεσά τους ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ και ο υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ),

Λίγο αφού υπέγραψε το διάταγμα για τις κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας, ο Ντόναλντ Τραμπ «έστειλε» τον αντιπρόεδρό του, Μάικ Πενς, να ανακοινώσει ότι μίλησε ξανά με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Είναι το δεύτερο τηλεφώνημα σε διάστημα μιας εβδομάδας. Το προηγούμενο έγινε λίγα 24ωρα πριν ο Ερντογάν δώσει την εντολή να ξεκινήσει η εισβολή στη βόρεια Συρία.

Κατά τον Πενς, ο Τραμπ ήταν πολύ σκληρός απέναντι στον Τούρκο ομόλογό του. «Ο πρόεδρος ήταν πολύ αυστηρός με τον πρόεδρο Ερντογάν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός αντιπρόεδρος.

Ο Τραμπ απαίτησε από τον Ερντογάν να σταματήσει την εισβολή στη βορειοανατολική Συρία, να κηρύξει άμεσα κατάπαυση του πυρός και να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους Κούρδους της Συρίας.

Αφού αρνήθηκε πως οι ΗΠΑ έδωσαν το πράσινο φως στην Τουρκία να ξεκινήσει την επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης» στη Συρία, ο Μάικ Πενς ανακοίνωσε ότι κατ’ εντολή του Τραμπ ο ίδιος και ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Ρόμπερτ Ο’ Μπράιεν θα ταξιδέψουν (ως επικεφαλής αντιπροσωπείας) στην Τουρκία για να αναλάβουν μεσολαβητικό ρόλο και να μπει «τέλος στην αιματοχυσία».

Παράλληλα, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος υποστήριξε ότι κατά τη διάρκεια του τηλεφωνήματος με τον Ντόναλντ Τραμπ, ο Ερντογάν υποσχέθηκε πως οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας του δεν θα επιτεθούν στην πόλη Κομπάνι της Συρίας.

«Ο πρόεδρος εξασφάλισε τη δέσμευση του προέδρου Ερντογάν ότι δεν θα γίνει επίθεση στην πόλη Κομπάνι», είπε ο Πενς.

Ντ. Τραμπ: Όποιος θέλει να βοηθήσει τη Συρία στην προστασία των Κούρδων είναι καλός για μένα, είτε είναι η Ρωσία, η Κίνα είτε ο Ναπολέων Βοναπάρτης

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι καλωσορίζει οποιαδήποτε χώρα επιθυμεί να βοηθήσει τους Κούρδους στη Συρία, υποστηρίζοντας ότι οι ΗΠΑ δεν πρέπει να διαδραματίσουν κανένα ρόλο στην προστασία της κουρδικής πολιτοφυλακής στη βορειανατολική Συρία.

«Αφήστε τη Συρία και τον Άσαντ να προστατεύσουν τους Κούρδους και να πολεμήσουν την Τουρκία για τα δικά τους εδάφη», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος σε μια σειρά αναρτήσεων του στο twitter. Αναφερόταν στο Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ.

«Όποιος θέλει να βοηθήσει τη Συρία στην προστασία των Κούρδων είναι καλός για μένα, είτε είναι η Ρωσία, η Κίνα είτε ο Ναπολέων Βοναπάρτης. Ελπίζω ότι όλοι θα τα πάνε περίφημα, είμαστε 7.000 μίλια μακριά!».

Επανέλαβε τη στάση του ότι η δική του εστίαση πρέπει να είναι η ανέγερση ενός τείχους κατά μήκος των αμερικανικών συνόρων με το Μεξικό και όχι η προστασία των Κούρδων στη Συρία, οι οποίοι διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στον πόλεμο του υπό τις ΗΠΑ διεθνούς συνασπισμούν ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος.

Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Την ίδια ώρα, ο Ερντογάν δεν έχει αλλάξει σε τίποτα την τακτική του κι ετοιμάζει τη χερσαία επιχείρηση. Ειδικά μετά και τις κυρώσεις-χάδι, που εξόργισαν μεγάλο μέρος του Κογκρέσου, ο Τούρκος πρόεδρος προελαύνει και εντείνει τις προσπάθειές του για να καταλάβει πόλεις-κλειδιά στη Συρία. Το αρχικό πλάνο ήταν να μπει από τα ανατολικά του Ευφράτη, όμως μετά την συνθηκολόγηση Κούρδων-Ασαντ άλλαξε το πλάνο της επίθεσης.

Στην πόλη Τζεραπλούς δυτικά του ποταμού, έχει ξεκινήσει η μεταφορά οπλισμού και στρατιωτών, την ώρα που οι κομάντος έχουν μπει στο συριακό έδαφος και σκανάρουν την περιοχή για να μπει μαζικά ο στρατός.

Η Γενί Σαφάκ λέει ότι ο στρατός θα μπει στο Μέμπιτς με έξι χιλιάδες στρατιώτες.

Άλλωστε, είναι ξεκάθαρες οι προθέσεις της Τουρκίας με τον Τούρκο πρόεδρο να λέει ότι «όπου μπαίνει η Τουρκική σημαία, δεν κατεβαίνει ποτέ».