Το σχέδιο για Ενοπλες Δυνάμεις σε νέες δομές και με μεγάλη ανανέωση έμψυχου δυναμικού, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Οταν ο υπουργός Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος ανακοίνωνε στη συνέντευξή του στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο», 15.000προσλήψεις Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠΟΠ) μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, αναγνώριζε ότι ίσως αυτές οι προσλήψεις να εμποδίσουν και την περαιτέρω αύξηση της θητείας, καθώς και την υποχρεωτική στράτευση στα 18. Οι προσλήψεις αυτές αλλάζουν τα πάντα στις Ενοπλες Δυνάμεις. Γίνονται στην πλειονότητά τους ημιεπαγγελματικός στρατός και αναδιοργανώνονται πλήρως.
Μόλις πριν από λίγες ημέρες βγήκαν τα αποτελέσματα για την πρόσληψη 1.600 ΕΠΟΠ σε Στρατό Ξηράς, Πολεμικό Ναυτικό, Πολεμική Αεροπορία και Κοινό Νομικό Σώμα. Αναρτήθηκαν από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Αμυνας (ΓΕΕΘΑ) οι πίνακες καταλλήλων και ακατάλληλων υποψηφίων ΕΠΟΠ, στο πλαίσιο διαγωνισμών πρόσληψης που βρίσκονται σε εξέλιξη για θέσεις ΕΠΟΠ στον Στρατό Ξηράς, στο Πολεμικό Ναυτικό, στην Πολεμική Αεροπορία και στο Κοινό Νομικό Σώμα. Σημειώνεται ότι η προκήρυξη του ΕΕΕΘΑ αφορούσε την πρόσληψη 1.000 ΕΠΟΠ στον Στρατό Ξηράς, 300 ΕΠΟΠ στο Πολεμικό Ναυτικό, 280 ΕΠΟΠ στην Πολεμική Αεροπορία και 20 ΕΠΟΠ στο Κοινό Νομικό Σώμα των Ενόπλων Δυνάμεων. Αναμένονται προσεχώς και άλλες προσλήψεις. Οι Ενοπλες Δυνάμεις με τις 15.000 νέες προσλήψεις ΕΠΟΠ, όπως εξήγγειλε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, γίνονται οι πρώτες σε προσλήψεις υπηρεσίες στην Ελλάδα.
Στα νέα πλοία (φρεγάτες) που πρόκειται να προμηθευτεί το Ναυτικό, η πλειονότητα των ανδρών και γυναικών που θα υπηρετούν εκεί θα είναι εφεξής επαγγελματίες. Το ίδιο θα συμβαίνει στα υποβρύχια, στις πυραυλακάτους, στα τεθωρακισμένα και όπου αλλού υπάρξει ανάγκη, με στόχο να περιοριστεί το δημογραφικό χρόνιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι Ενοπλες Δυνάμεις.
Εκεί όμως που δίνεται περισσότερη σημασία είναι στην αναδιοργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων και ειδικότερα των Ειδικών Δυνάμεων (Special Forces) κατά τα αμερικανικά πρότυπα. Οι στρατιωτικοί τη θεωρούν ως κίνηση μετεξέλιξής τους σε ένα ακόμα πιο αποτελεσματικό «λεπτό χειρουργικό εργαλείο» μεγάλης ακρίβειας. Αποτέλεσμα; Να δίνεται η δυνατότητα στην ηγεσία να επιτύχει αποφασιστικό αποτέλεσμα στρατηγικής σημασίας.
Συγκεκριμένα, με τη νεοσύστατη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ), το μεγαλύτερο τμήμα των Ενόπλων Δυνάμεων τέθηκε ήδη υπό μια ενιαία διοίκηση, η οποία θα υπάγεται στο ΕΕΕΘΑ. Στη ΔΕΠ έχουν υπαχθεί οι καταδρομείς-αλεξιπτωτιστές, οι πεζοναύτες, το Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών (ΕΤΑ) και η Ζ’ Μοίρα Αμφιβίων Καταδρομών (Ζ’ ΜΑΚ), τμήμα της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ) και το Τάγμα Εναέριου Εφοδιασμού (ΤΕΝΕΦ). Η ΔΕΠ θα προικισθεί και με ελικόπτερα του Στρατού Ξηράς, συγκεκριμένα με ΝΗ-90 και Σινούκ με σκοπό τη μετεξέλιξη σε Μονάδα Αεροπορικών Ειδικών Επιχειρήσεων, με πρότυπο τις αμερικανικές δυνάμεις (Special Operations Air Task Group).
Σύμφωνα με εκτιμήσεις στρατιωτικών οι υποδομές, τα έργα, οι 15.000 προσλήψεις ΕΠΟΠ μέσα σε μια πενταετία και οι οργανωτικές αλλαγές που υλοποιούνται, θα ανεβάσουν κατακόρυφα το επίπεδο εκπαίδευσης και επιχειρησιακής ετοιμότητας των επιλέκτων των Ενόπλων Δυνάμεων. Επιδίωξη του ΕΕΕΘΑ και του αρχηγού του, στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, είναι πλέον οι καταδρομείς, οι αλεξιπτωτιστές, οι πεζοναύτες, οι υποβρύχιοι καταστροφείς («βατράχια»), όχι απλώς να εκπαιδεύονται και να επιχειρούν υπό την κοινή «ομπρέλα» της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) – άλλωστε η διακλαδικότητα ήταν πάντα ζητούμενο στις Ενοπλες Δυνάμεις – αλλά να λειτουργούν με ένα εντελώς διαφορετικό μοντέλο, βασισμένο στα νατοϊκά πρότυπα. Η πρώτη άσκηση που έγινε με τη νέα δομή των Ενόπλων Δυνάμεων ήταν όντως εντυπωσιακή.
Πηγή: Τα Νέα