Στη διαδικτυακή παρουσίαση του νέου ιστορικού βιβλίου του Σωτήρη Ριζά “1909: Η μετάβαση της Ελλάδας στον 20ο αιώνα” προσκαλούν οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ την Τετάρτη, 1 Ιουλίου 2020, στις 7 το βράδυ.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο Αλέξανδρος–Ανδρέας Κύρτσης, Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Τάσος Σακελλαρόπουλος, υπεύθυνος των Ιστορικών Αρχείων του Μουσείου Μπενάκη, και ο συγγραφέας του βιβλίου.
Δηλώστε συμμετοχή ΕΔΩ για να παρακολουθήσετε την εκδήλωση (μέσω της πλατφόρμας zoom). Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
Το 1909 σηματοδότησε την είσοδο της Ελλάδας στον 20ό αιώνα. Το στρατιωτικό κίνημα που πραγματοποιήθηκε στο Γουδί ήταν συνέπεια του άγχους ότι η χώρα, απροετοίμαστη και αδύναμη, έχανε τις εξελίξεις, υστερούσε έναντι των ανταγωνιστών της, των Μεγάλων Δυνάμεων και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Τη διέξοδο πρότεινε ο Ελευθέριος Βενιζέλος ο οποίος κλήθηκε να δώσει συγκεκριμένο περιεχόμενο στην Ανόρθωση. Οι μεταρρυθμίσεις του Βενιζέλου σηματοδότησαν μια από τις πιο δημιουργικές περιόδους της ελληνικής ιστορίας και παρά την έλευση του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου και του Εθνικού Διχασμού η Ελλάδα ήταν πια μέρος του ευρωπαϊκού 20ού αιώνα.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η μεταρρύθμιση του Βενιζέλου εισήγαγε την Ελλάδα στον 20ό αιώνα, με την έννοια ότι εκσυγχρονίστηκαν οι μέθοδοι της πολιτικής και της διακυβέρνησης, ενώ και το κράτος σταδιακά υιοθέτησε μια ευρύτερη αποστολή στην οικονομία και στις κοινωνικές σχέσεις, όπως συνέβαινε στις κοινωνίες και στα πολιτικά συστήματα του τότε ανεπτυγμένου κόσμου.
Άφησε όμως μια ιστορική εκκρεμότητα, καθώς ο παλαιός πολιτικός κόσμος, ο οποίος συνιστούσε, δυνάμει ακόμα τότε, τη συντηρητική μερίδα της ελληνικής πολιτικής, ερμήνευσε τις εξελίξεις ως βίαιο αποκλεισμό του από το πολιτικό παιχνίδι. Σε σχέση με αυτό αλλά και γενικότερα, ο ελληνικός 20ός αιώνας έφερε και στοιχεία αναιρετικά της έννοιας ενός κράτους δικαίου, όπως η ασυμφωνία για τους κανόνες του παιχνιδιού και συναφώς η ελλιπής νομιμοποίηση, καθώς και η αδυναμία εμπέδωσης των ορθολογικών προτύπων που πρέσβευε η μεταρρύθμιση. Τα στοιχεία αυτά θα έκαναν έντονη την παρουσία τους το 1915, όταν επρόκειτο να ανακύψει η διαφωνία σχετικά με τη στάση που έπρεπε να τηρήσει η Ελλάδα στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
από τον πρόλογο του Σωτήρη Ριζά
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
- Σκευωρία Novartis: Αποκαλύφθηκε η Τουλουπάκη-Τι αναφέρει το έγγραφο που είχε «ξεχάσει»
- Στο «TOP 3» των τουριστικών προορισμών της Μεσογείου, η Ελλάδα
- Σαμαράς για Novartis: Τα πέπλα προστασίας και η αίσθηση του ακαταδίωκτου τελείωσαν
- Novartis: Από το σκάνδαλο στη σκευωρία και στην εσχάτη προδοσία
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ
Ο Σωτήρης Ριζάς γεννήθηκε στην Αθήνα το 1964. Διδάκτορας του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου το 1992. Είναι Διευθυντής Ερευνών στο Κέντρο Έρευνας της Ιστορίας του Νεώτερου Ελληνισμού της Ακαδημίας Αθηνών και έχει διδάξει στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης. Μεταξύ άλλων, έχει εκδώσει τα: Βενιζελισμός και αντιβενιζελισμός στις απαρχές του Εθνικού Διχασμού 1915-1922 (Ψυχογιός 2019), Παρατάξεις και κόμματα στη μεταπολεμική Ελλάδα (Βιβλιοπωλείον της Εστίας, 2016), Το τέλος της Μεγάλης Ιδέας: Ο Βενιζέλος, ο αντιβενιζελισμός και η Μικρά Ασία (Εκδόσεις Καστανιώτη, 2015), Απ’ την απελευθέρωση στον Εμφύλιο (Εκδόσεις Καστανιώτη, 2011), Μεγάλοι Έλληνες: Κωνσταντίνος Καραμανλής (Σκάι, 2009), Η ελληνική πολιτική μετά τον Εμφύλιο Πόλεμο: κοινοβουλευτισμός και δικτατορία (Εκδόσεις Καστανιώτη, 2008). Από τις εκδόσεις Μεταίχμιο κυκλοφορεί επίσης το βιβλίο του: Κωνσταντίνος Καραμανλής: Η Ελλάδα μετά τον Εμφύλιο.