Πληθαίνουν οι καταγγελίες για το γηροκομείο -«κολαστήριο» στα Χανιά και το οικονομικό κίνητρο που φέρεται να υπήρχε πίσω την δράση των κατηγορουμένων στην συγκλονιστική υπόθεση κακοποίησης και θανάτων ηλικιωμένων.

Η Μαρίνα Σαριδάκη, φοροτεχνικός, κατέθεσε στην ΕΡΤ την προσωπική της μαρτυρία για την 92χρονη θεία της, η οποία εξουσιοδότησε δύο άγνωστα άτομα για τα ακίνητα, τη σύνταξη και τις τραπεζικές καταθέσεις όσο διέμενε εκεί. Προκαλεί όμως αλγεινή εντύπωση πως η ιδιοκτησία του γηροκομείου, πριν από λίγα χρόνια, είχε επιχειρήσει να το πωλήσει με αντίτιμο 3.700.000 ευρώ, περιγράφοντάς το με τα καλύτερα λόγια.

Απειλές για τη ζωή όσων έψαχναν την αλήθεια

Μιλώντας στην εκπομπή «Από τις Έξι» εξιστόρησε το πώς έδρασαν οι δράστες, με τη ύποπτη συμμετοχή υπαλλήλου της Περιφέρειας Χανίων προκειμένου να μπει με ψεύτικη εισαγγελική παραγγελία η ηλικιωμένη γυναίκα που φρόντιζε ο πατέρας της στην συγκεκριμένη δομή που διερευνάται για πλήθος αδικαιολόγητων θανάτων.

Σύμφωνα με την κ. Σαριδάκη, «κοινωνική λειτουργός της Περιφέρειας ήρθε και επικαλούμενη ότι υπήρχε εισαγγελική παραγγελία, που δεν υπήρχε, η θεία μου μεταφέρθηκε στο συγκεκριμένο γηροκομείο».

Όπως ανέφερε στην ΕΡΤ για να επισκέπτεται ο πατέρας της την ηλικιωμένη, με την οποία είχε μακρινή συγγένεια, είχε δηλώσει ότι είναι ανιψιός της. Στην αρχή του επέτρεπαν αραιές επισκέψεις και μόνο στο σαλόνι, κατόπιν ενημέρωσης. «Η εικόνα που έδινε, όταν ήταν στο καροτσάκι ήταν μεν περιποιημένη, αλλά έδειχνε χαμένη. Μας έβαζε σε υποψίες αλλά δεν βλέπαμε μία κακή κατάσταση».

Η υπόθεση αυτή αφορά το 2016, όταν οι υπεύθυνοι του γηροκομείου ανακοίνωσαν στον πατέρα της κ. Σαριδάκη ότι δεν θα ασχοληθεί άλλο με την συγκεκριμένη κυρία. «Του είπαν ότι δεν θα ξαναέρθεις και τον απείλησαν ότι θα του σπάσουν τα πόδια έτσι και ξαναπατήσει στο ίδρυμα». Όταν τους απείλησε ότι θα δώσει δημοσιότητα στην υπόθεση, τον απείλησαν από τη διεύθυνση του γηροκομείου ότι «θα τον βρουν στα χαντάκια».

Ύποπτες συναλλαγές και μεταβιβάσεις ακινήτων

Απαντώντας στο τι έγινε στη συνέχεια με την ακίνητη περιουσία της 92χρονης γυναίκας που δεν ζει πια, η καταγγέλλουσα ανέφερε ότι αυτό έχει μεταβιβασθεί. «Έχει αλλάξει σίγουρα χέρια. Το πήραν οι ιδιοκτήτες της δομής και το μεταβίβασαν σε επιχειρηματία που την ίδια περίοδο είχε αναλάβει κάποιες εργασίες στο γηροκομείο». Όπως είπε η ίδια «εικάζει ότι υπήρχαν μεταξύ τους οικονομικές εκκρεμότητες από τη διαδικασία της ανακαίνισης στην Αγία Σκέπη και ως αντάλλαγμα της υπηρεσίας δόθηκε το ακίνητο της θείας».

Σύμφωνα με τα όσα, αποκαλυπτικά περιέγραψε, οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση μεταβίβασης του ακινήτου βάλανε στο συμβόλαιο αγοραπωλησίας ένα συμβολικό αντίτιμο. «Το ακίνητο βρίσκεται ίσως στην πιο ακριβή περιοχή, με οικόπεδο φιλέτο. Η συναλλαγή φέρεται να ολοκληρώθηκε με 50.000 ευρώ όταν η αντικειμενική αξία του ακινήτου ήταν 167.000 ευρώ».

Αγωνία για το μέλλον των 37 τροφίμων

Τις καταγγελίες για τη παράνομη δομή φιλοξενίας, την εγκληματική οργάνωση που είχε δημιουργηθεί με στόχο το οικονομικό όφελος καθώς και το τι θα γίνει με τους ηλικιωμένους που παραμένουν εκεί της μετέφερε στην εκπομπή η ρεπόρτερ της ΕΡΤ στα Χανιά, Κατερίνα Πολύζου. Την ώρα που οι δυο ιδιοκτήτριες του γηροκομείου και ορισμένοι γιατροί έχουν προφυλακιστεί για ανθρωποκτονία η Περιφέρεια αναζητεί λύση για τη μεταφορά των 37 εναπομείναντων τροφίμων.

Άγνωστο παραμένει στο μεταξύ το καθεστώς λειτουργίας της επίμαχης μονάδας, αφού σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Χανίων, Νίκο Καλογερή, δεν υπάρχει σαφής νομοθετική πρόβλεψη για το θέμα.

Είχαν στήσει «φάμπρικα» για τις περιουσίες

Για τον τρόπο δράσης των κατηγορουμένων μίλησε η δημοσιογράφος περιγράφοντας πώς απέσπασαν ακίνητο άλλης ηλικιωμένης και η οποία σήμερα μένει σε δημοτικό γηροκομείο. «Με εισαγγελική γηροκομείο Χανίων, δίχως σπίτι πια, έχει πια πάει στο δημοτικό γηροκομείο», ανέφερε με τα στοιχεία για τη δράση μέσα στο πέρασμα των χρόνων να είναι αποκαλυπτικά. Ήδη ορισμένοι φιλοξενούμενοι που ετοιμάζουν μηνύσεις για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης.

Είχε μπει πωλητήριο στο γηροκομείο έναντι 3,7 εκατ. €

Η Νία Αβδελλή, σε ρεπορτάζ της, αποκάλυψε ότι σε ιστοσελίδες real estate του εξωτερικού υπάρχει αναρτημένη αγγελία πώλησης του συγκεκριμένου οίκου ευγηρίας. Σύμφωνα με την αγγελία που δημοσιεύθηκε σε ιστοσελίδα της Γερμανίας ήταν στα 3,7 εκατ. ευρώ.

Σε επικοινωνία με τον διευθυντή της συγκεκριμένης ιστοσελίδας μας είπε ότι ο ίδιος είχε βρει τη συγκεκριμένη αγγελία, τηλεφώνησε και ζήτησε να του αποσταλούν πληροφορίες με σκοπό να την αναδημοσιεύσει μήπως βρισκόταν κάποιος επενδυτής. Μάλιστα υπογράμμισε ότι «από παράλειψη τους παραμένει ακόμα αναρτημένη στην ιστοσελίδα τους» ενώ πριν από λίγη ώρα (σήμερα) η αγγελία αποσύρθηκε.

Μέσα από την ανάρτηση διαπιστώνουμε πως η πληροφόρηση που παρείχαν στους ενδιαφερομένους ήταν πληρέστατη και ιδιαιτέρως αναλυτική.

Πάντως αξία έχουν τα αναφερόμενα στην περιγραφή ακινήτου που μεταξύ άλλων έλεγε:

Ότι «στο οικόπεδο στεγάζεται επιχείρηση μονάδας φροντίδας ηλικιωμένων.

Έχει απεριόριστη και ανεμπόδιστη θέα στο βουνό και συνάμα απεριόριστη και ανεμπόδιστη θέα στη θάλασσα και συγκεκριμένα σε όλο τον κόλπο της σούδας.

Κατασκευάστηκε το 2009 και το 2018 έγινε καθολική ανακαίνιση. Οι γενικοί όροι δόμησης είναι: κάλυψη 10% και δόμηση 20%. Έχει ανεγερθεί κτίριο 1.016,96 τ.μ. Σε συνολική έκταση οικοπέδου 3.716,40 τ.μ.

Το κτίριο διαθέτει τρεις μονάδες διαβίωσης συνολικής δυναμικότητας 47 κλινών. Η επικοινωνία γίνεται από την κοινόχρηστη είσοδο, ενώ η εξυπηρέτηση γίνεται από την πρώτη στάθμη και από ανεξάρτητες εισόδους. Η κατακόρυφη επικοινωνία γίνεται με δυο κλιμακοστάσια ανατολικά και δυτικά και έναν ανελκυστήρα με προδιαγραφές ΑΜΕΑ.

Διαφήμιζαν ότι είχαν λίστα αναμονής

Εξωτερικά υπάρχει αρκετός χώρος θέσεων στάθμευσης αλλά και προσέγγισης για αμελά, ασθενοφόρα και ανεξάρτητη εξωτερική πόρτα άμεσης προσέγγισης για την τροφοδοσία στην πρώτη στάθμη». Συνεχίζει δε με την εξής προτροπή:

«Μπορείτε να το προωθήσετε και να το προβάλλετε είτε ως ακίνητο είτε ως επιχείρηση, η κατασκευή του κτιρίου είναι το μισό μπετόν και το υπόλοιπο μεταλλική κατασκευή. Τα χωρίσματα εσωτερικά είναι γυψοσανίδα και κάθε δωμάτιο διαθέτει δικό του λουτρό. Όλο το κτίριο διαθέτει εξαερισμό, κλιματισμό, θέρμανση με εγκατάσταση υγραερίου.

Η επιχείρηση έχει πληρότητα 50 κλινών (κρεβατιών) δηλαδή 50 ασθενών και μάλιστα υπάρχει λίστα αναμονής για εισαγωγή ασθενών στη μονάδα.

Ενώ ως προς τους λόγους που αποφάσισε να προχωρήσει στην πώληση του, η ιδιοκτήτρια φέρεται να αναφέρει «αποφάσισα να πουλήσω την επιχείρηση λόγω πολλών ωρών εργασίας και κούρασης μια δεκαετία που τη λειτουργώ».

Ενώ καταλήγει λέγοντας ότι «το οίκημα μπορεί να διαμορφωθεί με αλλαγή χρήσης σε μια μικρή ξενοδοχειακή μονάδα. Γύρω από το γηροκομείο έχουν ανεγερθεί μαριονέτες, βίλες οπού ενοικιάζονται με τη μέρα».

Πηγή: ΕΡΤ