Μετά την εκλογή, τον περασμένο μήνα, του κοινού υποψήφιου της αντιπολίτευσης, του 44χρονου Γκέργκελι Καρατσόνι, σε νέο δήμαρχο της ουγγρικής πρωτεύουσας, του πρώτου εδώ και σχεδόν 15 χρόνια που δεν προέρχεται από το κόμμα του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν, o “πάγος” που φαίνεται να υπήρχε εδώ και πολλά χρόνια στις σχέσεις – κυρίως σε πολιτικό επίπεδο – ανάμεσα στη Βιέννη και τη Βουδαπέστη, αρχίζει τώρα να λιώνει, δρομολογώντας μία “νέα εποχή”.
Πολλοί κάτοικοι της Βουδαπέστης εύχονται ήδη από τον Οκτώβριο “Καλά Χριστούγεννα”, κάτι που φέρεται έχει και έναν συμβολισμό καθότι τα Χριστούγεννα στα ουγγρικά ονομάζονται “Καρατσόνι”, όπως και το επίθετο του νέου δημάρχου της.
Το κόμμα του Ούγγρου πρωθυπουργού, διαθέτοντας τα τελευταία δέκα χρόνια πλειοψηφία δύο τρίτων, διέλυσε, σύμφωνα με τον Γκέργκελι Καρατσόνι κάθε ισόρροπη εξουσία, από το Συνταγματικό Δικαστήριο μέχρι την ελευθερία του Τύπου, περιόρισε το περιθώριο δράσης των δήμων και η Βουδαπέστη ήταν η μεγάλη χαμένη αυτών των αλλαγών.
Ο ίδιος, στον προεκλογικό του αγώνα είχε προτάξει περιβαλλοντικά και κοινωνικά θέματα, εκπροσωπώντας ταυτόχρονα, σε αντίθεση με τον προκάτοχό του Ίστβαν Τάρλος, μία σαφή φιλευρωπαϊκή πολιτική, αλλά και βλέποντας στη Βιέννη ένα πρότυπο για την εξέλιξη της δικής του πόλης.
Και αυτά φαίνεται να τυχαίνουν ιδιαίτερης εκτίμησης από τους ιθύνοντες στην αυστριακή πρωτεύουσα που βλέπουν τώρα να υπάρχουν και πάλι μεγάλα περιθώρια και ευκαιρίες για μία στενότερη συνεργασία με τη Βουδαπέστη που με τη Βιέννη θεωρούνται δίδυμες πόλεις, έχοντας περίπου τον ίδιο πληθυσμό (από 1,8 εκατομμύρια κατοίκους η κάθε μία) και μία κοινή ιστορία από την πρώην αυστροουγγρική αυτοκρατορία.
Όπως τονίζει ο Πέτερ Χάνκε, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών της Βιέννης, ο οποίος, επικεφαλής αντιπροσωπείας, βρέθηκε πρόσφατα στη Βουδαπέστη και είχε διεξοδικές συνομιλίες με τον νέο δήμαρχο της, υπάρχουν πολλά συγκεκριμένα θέματα τα οποία οι δύο πλευρές θέλουν να επεξεργαστούν και να προχωρήσουν μαζί, από τον τουρισμό ή τους ποδηλατόδρομους, μέχρι την κοινωνική κατοικία, όπου η αυστριακή πρωτεύουσα θεωρείται πανευρωπαϊκά ως “πρότυπο”.
Σύμφωνα με τον δήμαρχο της, η ουγγρική πρωτεύουσα θέλει να γίνει μέσα στα επόμενα χρόνια “πιο πράσινη, με πιο έξυπνη τεχνολογία, πιο βιώσιμη, με μεγαλύτερη γενικά ποιότητα ζωής”, επιθυμώντας να βαδίσει έναν παρόμοιο δρόμο όπως η Βιέννη, η οποία εδώ και δέκα χρόνια επιλέγεται αδιάλειπτα κάθε ως η πόλη με την μεγαλύτερη ποιότητα ζωής σε παγκόσμια κλίμακα.
Ο Πέτερ Χάνκε πιστεύει πως η Βιέννη αποκομίζει οφέλη, καθώς, είναι καλό το ό,τι υπάρχει μία περιοχή, όπου υπάρχει η συνεργασία των μεγάλων πόλεων, με την καθεμιά να μπορεί να μάθει από την άλλη, και με τη Βιέννη, όπως σημειώνει, να σχεδιάζει να αναλάβει τον ρόλο ενός είδους “συμβούλου πόλεων” στην Ανατολική Ευρώπη, όπου η συνεργασία της καταγράφεται θετικά τις τελευταίες δεκαετίες, μετά τις εκεί κοσμογονικές αλλαγές του 1989.
Ανεξάρτητα από τις σχετικά “παγωμένες” σχέσεις και τις πολιτικές διαφορές των προηγούμενων χρόνων, οι οικονομικές σχέσεις Βιέννης και Βουδαπέστης είχαν θετική εξέλιξη, όπως επιβεβαιώνει το Οικονομικό Επιμελητήριο της Βιέννης, για την οποία η Ουγγαρία είναι η έκτη μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά σε παγκόσμιο επίπεδο.
Οι εξαγωγές βιεννέζικων εταιριών και επιχειρήσεων έχουν αυξηθεί από το 2010 κατά 30%, έχοντας φθάσει μέσα στο 2018 πάνω από ένα δισεκατομμύριο ευρώ, ενώ ιδιαίτερα υψηλά είναι τα έσοδα και για τις δύο πρωτεύουσες από τον τουρισμό.