Σε αντίθεση με τον «ανθρωπισμό» στα λόγια του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος επιμένει να «κάνει γαργάρα» τα άθλια δίκτυα των διακινητών και να στοχοποιεί το Λιμενικό, με αφορμή και το ναυάγιο στα διεθνή ύδατα ανοιχτά της Πύλου, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είχε αναδείξει ήδη από τον Δεκέμβριο του 2020, σε ρηματική διακοίνωση προς τον Διεθνή Ναυτιλικιακό Οργανισμό, τους μεγάλους κινδύνους που προκύπτουν για εκατοντάδες απεγνωσμένους ανθρώπους που στοιβάζονται σε σαπιοκάραβα χωρίς τα στοιχειώδη μέτρα ασφαλείας.

Συγκεκριμένα στη ρηματική διακοίνωση, η οποία διανεμήθηκε ως εγκύκλιος σε όλα τα κράτη-μέλη, η Ελλάδα επισήμανε ότι καθημερινά πρόσφυγες και μετανάστες επιχειρούν να φτάσουν Ευρώπη επιβαίνοντας «σε υπερφορτωμένα και μη αξιόπλοα σκάφη», τονίζοντας παράλληλα πως το Λιμενικό Σώμα είχε σώσει χιλιάδες ανθρώπινες ζωές. «Το μη αξιόπλοο των σκαφών που χρησιμοποιούνται, τα οποία δεν διαθέτουν σωστικά μέσα ή εξοπλισμό πυρασφάλειας, σε συνδυασμό με την παντελή έλλειψη ικανοτήτων πλοήγησης από την πλευρά των διακινητών και τη συχνότητα των επικίνδυνων καιρικών συνθηκών κατά τη διάρκεια των διελεύσεων, έχει οδηγήσει σε εκθετική αύξηση των σοβαρών περιστατικών στα οποία το ελληνικό Λιμενικό Σώμα έχει κληθεί να ανταποκριθεί στην ανοιχτή θάλασσα», σημειώνεται χαρακτηριστικά στη διπλωματική νότα.

Η Ελλάδα κάλεσε παράλληλα όλα τα κράτη-μέλη να εκπληρούν τις υποχρεώσεις τους έναντι του Διεθνούς Δικαίου όσον αφορά την προστασία της ζωής στη θάλασσα και την αντιμετώπιση των δικτύων πίσω από την παράνομη μετανάστευση.

Παράλληλα, όπως τόνισε χθες και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η Ελλάδα έκανε πράξη τη δέσμευσή της για δραστικό περιορισμό των μεταναστευτικών ροών, σώζωντας ταυτόχρονα χιλιάδες ανθρώπους στη θάλασσας, καταφέρνοντας επίσης να πείσει και την Ευρώπη ότι μια αποτελεσματική πολιτική μετανάστευσης και ασύλου ξεκινά με την προστασία των εξωτερικών μας συνόρων.

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας -όπως τόνισε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης-  έκανε  πράξη τη δέσμευση να περιορίσουμε δραστικά τις μεταναστευτικές ροές. Και αυτή η πολιτική, εκτός από την διάσταση της εθνικής ασφάλειας, είναι και βαθιά ανθρωπιστική, όπως είπε. «Γιατί, όσο λιγότερες βάρκες πλέουν στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο, τόσο λιγότερες είναι οι πιθανότητες να γίνει ένα καταστροφικό ναυάγιο. Ουσιαστικά με την πολιτική μας συντρίψαμε τους διακινητές. Και αυτή την πολιτική θα την συνεχίσουμε την επόμενη τετραετία εφόσον μας εμπιστευθεί ο ελληνικός λαός. Θα προστατεύουμε τα σύνορα μας. Το Λιμενικό θα είναι πάντα εκεί, να σώζει ανθρώπινες ζωές. Αλλά ταυτόχρονα, θα δίνουμε και τον αγώνα στην Ευρωπαϊκή Ένωση για περισσότερη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη», εξήγηε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Ο ίδιος θύμισε τι συνέβη το 2015 όταν η χώρα είχε μία τελείως διαφορετική πολιτική, ανοιχτών συνόρων. «Πέρασαν από την πατρίδα μας παραπάνω από ένα εκατομμύριο μετανάστες και πρόσφυγες. Πάρα πολλοί και τότε είχαν χάσει τη ζωή τους στα νερά του Αιγαίου. Τότε είχαμε το κολαστήριο της Μόριας», τόνισε. Στον αντίποδα, σημείωσε ότι το 2019, όπτε και ανέλαβε η κυβέρνηση της ΝΔ ακολουθήθηκε μια διαφορετική πολιτική. «Περιορίζοντας στο ελάχιστο τις ροές των μεταναστών και των προσφύγων στο Αιγαίο. Αποσυμφορώντας τα νησιά μας. Μειώνοντας σημαντικά τα κέντρα υποδοχής μεταναστών σε όλη την επικράτεια. Δημιουργώντας νέες ανθρώπινες δομές στα νησιά του Αιγαίου. Κλείνοντας πια το κολαστήριο της Μόριας και φροντίζοντας τους πιο ευάλωτους από αυτούς οι οποίοι έφτασαν κατατρεγμένοι στην ελληνική επικράτεια», τόνισε χαρακτηριστικά..