Η απάντηση των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ σε ενδεχόμενο πυρηνικό πλήγμα της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας απασχόλησε τους υπουργούς Αμυνας της Συμμαχίας κατά τη χθεσινή τους σύνοδο στις Βρυξέλλες, υπό το πρίσμα των επανειλημμένων απειλών που εκτόξευσε το Κρεμλίνο για χρήση «όλων των μέσων» σε περίπτωση απειλής ρωσικών εδαφών. Ενδεικτικό της σοβαρότητας της κατάστασης ήταν το γεγονός ότι, στο πλαίσιο της χθεσινής συνόδου, έλαβαν χώρα κεκλεισμένων των θυρών διαβουλεύσεις με την ομάδα πυρηνικού σχεδιασμού της Συμμαχίας.
Την ερχόμενη εβδομάδα το ΝΑΤΟ θα πραγματοποιήσει πυρηνική άσκηση. Αξιωματούχοι της Συμμαχίας ανέφεραν ότι παρόμοιες ασκήσεις ετοιμότητας διεξάγονται σε ετήσια βάση, τόσο από το ΝΑΤΟ όσο και από τη Ρωσία και ότι η αναβολή της συγκεκριμένης άσκησης όσο συνεχίζεται η εισβολή στην Ουκρανία θα έστελνε «λάθος μήνυμα» στη Μόσχα.
Στο μέτωπο
Στο επιχειρησιακό πεδίο, ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο περισσότερες από 40 ουκρανικές πόλεις και χωριά. Ιδιαίτερης σφοδρότητας ήταν οι βομβαρδισμοί στη νότια πόλη Μικολάγεφ, όπου οι ουκρανικές αρχές ανέφεραν τουλάχιστον τρεις νεκρούς. Ανησυχία προκάλεσαν οι χθεσινοί βομβαρδισμοί στο Κίεβο με drones που, σύμφωνα με τους Ουκρανούς, προμηθεύτηκαν οι Ρώσοι από το Ιράν – κάτι που η Τεχεράνη αρνείται. Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών τόνισε χθες ότι αν επιβεβαιωθεί η καταγγελία, το Ιράν παραβιάζει αποφάσεις του ΟΗΕ και ανέφερε ότι το Παρίσι θα συντονιστεί με τους Ευρωπαίους εταίρους για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Παράλληλα, ρωσικά στρατεύματα προωθούνται προς τη σημαντική πόλη Μπαχμούτ της επαρχίας Ντονέτσκ, στο μοναδικό σημείο του μετώπου όπου διεξάγουν επιθετικές και όχι αμυντικές επιχειρήσεις. Από την πλευρά τους, οι Ουκρανοί προωθήθηκαν πιο κοντά στη Χερσώνα, όπου ο διορισμένος από τους Ρώσους κυβερνήτης κάλεσε τους αμάχους να εγκαταλείψουν την πόλη.
Καταδίκη από ΟΗΕ
Πλήγμα για τη Ρωσία ήταν η απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, που καταδίκασε με μεγάλη πλειοψηφία (143 υπέρ, 5 κατά, 35 αποχές) τις προσαρτήσεις τεσσάρων ουκρανικών περιοχών από τη Μόσχα. Οι ψήφοι ήταν περισσότερες από την προηγούμενη καταδικαστική απόφαση του ίδιου σώματος για τη ρωσική εισβολή. Βραζιλία, Σαουδική Αραβία και Τουρκία ψήφισαν υπέρ, ενώ Κίνα, Ινδία, Πακιστάν και Νότια Αφρική απείχαν. Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έκανε λόγο για «ξεκάθαρο μήνυμα» της διεθνούς κοινότητας, τονίζοντας ότι «η Ρωσία δεν μπορεί να σβήσει από τον χάρτη ένα κυρίαρχο κράτος».