Απευθυνόμενος στα μέλη του Σ.Α., o Αμερικανός ΥΠΕΞ τους ζήτησε «να στείλουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι οι απερίσκεπτες πυρηνικές απειλές (της Ρωσίας) πρέπει να σταματήσουν αμέσως».
Κάλεσμα στη διεθνή κοινότητα να υποχρεώσει τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν να λογοδοτήσει για την εισβολή στην Ουκρανία απηύθυνε την Πέμπτη ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν.
«Δεν μπορούμε να αφήσουμε τον Πούτιν να τη γλιτώσει έτσι απλά» τόνισε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, μιλώντας στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Απευθυνόμενος στα μέλη του Σ.Α., o Αμερικανός ΥΠΕΞ τους ζήτησε «να στείλουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι οι απερίσκεπτες πυρηνικές απειλές (της Ρωσίας) πρέπει να σταματήσουν αμέσως».
Χαρακτήρισε την κήρυξη μερικής επιστράτευσης στη Ρωσία ως ακόμη μια ένδειξη ότι η Μόσχα περιφρονεί τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και υπογράμμισε πως τα σχέδια του Κρεμλίνου για προσάρτηση κατεχόμενων εδαφών της Ουκρανίας συνιστούν επικίνδυνη κλιμάκωση του πολέμου. «Το ότι ο πρόεδρος Πούτιν επέλεξε αυτήν την εβδομάδα, όταν οι περισσότεροι ηγέτες του κόσμου συγκεντρώνονται στα Ηνωμένα Έθνη, για να ρίξει λάδι στη φωτιά (…) καταδεικνύει την απόλυτη περιφρόνησή του στον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ», δήλωσε ο Μπλίνκεν.
Επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ θα εξακολουθήσουν να υποστηρίζουν την Ουκρανία στον αγώνα της απέναντι στους ρώσους εισβολείς, έτσι ώστε να ενισχύσει τη διαπραγματευτική της θέση στην προσπάθεια για εξεύρεση διπλωματικής λύσης.
Μια μέρα αφότου ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επιτέθηκε στον Ρώσο πρόεδρο κατηγορώντας τον για κατάφωρες παραβιάσεις της Χάρτας του ΟΗΕ και του διεθνούς δικαίου, οι ΗΠΑ υποστήριξαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι η Ρωσία θα πρέπει να αντιμετωπίσει περαιτέρω απομόνωση για την εισβολή της στην Ουκρανία.
Ο Μπλίνκεν απαρίθμησε αρκετές καταγγελίες για ρωσικές εγκλήματα πολέμου και άλλες φρικαλεότητες, και χαρακτήρισε ως προσβολή της διεθνούς τάξης το γεγονός ότι ορισμένες χώρες δεν τα έχουν ακόμη καταδικάσει.
Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ πάντως στο Συμβούλιο Ασφαλείας τις κατηγορίες της Δύσης αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, υποστηρίζοντας ότι η απόφαση για την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» – όπως αποκαλεί το Κρεμλίνο την εισβολή – ήταν «αναπόφευκτη», προκειμένου η Μόσχα να προστατεύσει τον ρωσόφωνο πληθυσμό του Ντονμπάς.