«Έχουμε ανοίξει μια «βεντάλια» παρεμβάσεων σε όλους τους ελεύθερους χώρους της πόλης», είπε ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης στην εκπομπή «Από τις έξι» της ΕΡΤ και ενημέρωσε ότι, «δουλεύεται ήδη ο Εθνικός Κήπος, σε μερικές εβδομάδες θα αρχίσει να δουλεύεται ο Λυκαβηττός και σε μερικούς μήνες θα αρχίσει να δουλεύεται ο Λόφος του Στρέφη«. Ταυτόχρονα όπως ανέφερε «δεν είναι μόνο τα μεγάλα έργα είναι και τα μικρά. Αποδώσαμε ένα πολύ ωραίο pocket park (πάρκο τσέπης) στην Κυψέλη, θα συνεχίσουμε με ένα pocket park στο Μαρκόνι, αλλά και στο Παγκράτι«. Ο κ. Μπακογιάννης αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα «υιοθέτησε την πόλη σου» με το οποίο θα αναδειχθεί «ένα νέο συνεργατικό πνεύμα, το οποίο θα ενώνει τους πολίτες, τις επιχειρήσεις, το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα». Αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις που ήδη γίνονται στο Εθνικό Κήπο για να «ξαναπάρει τη λάμψη του και σε αυτές που δρομολογούνται για την πλατεία θεάτρου , στα 63 κτήρια – κοσμήματα της πόλης που «απελευθέρωσε» και ανακαινίζει όσα είναι στην αρμοδιότητά του ο δήμος, αλλά και στο πρόγραμμα – ομπρέλα 40 εκατ. ευρώ που σχεδιάζει ο δήμος για ενίσχυση επιχειρηματικότητας, εργασίας, τουρισμού, ψηφιακού μέλλοντος για την επόμενη μέρα της πανδημίας. Επιπλέον μίλησε και για το πως προχωρούν οι διαδικασίες στο νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού.
Αλλάζει όψη ο λόφος του Στρέφη
«Ο λόφος του Στρέφη είναι ένας μαγικός λόφος ο οποίος για πάρα πολλά χρόνια βιώνει την εγκατάλειψη. Αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι με σεβασμό στην ιστορία, την ταυτότητα του λόφου αλλά ταυτόχρονα και με πίστη στη δυνατότητα που έχει αυτός ο λόφος να αλλάξει, έχουμε έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό έργων και παρεμβάσεων για να πετύχουμε την ανάπλαση του λόφου και τα καλά νέα είναι ότι το έχουμε εντάξει στο πρόγραμμα «υιοθέτησε την πόλη σου». Δηλαδή ότι αυτές οι παρεμβάσεις στον λόφο θα γίνουν με τη σύμπραξη του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Αυτό σημαίνει ότι αφ΄ενός εξοικονομούμε χρήματα του φορολογούμενου και αφ΄ετέρου, ότι το έργο θα γίνει πολύ πιο γρήγορα, υπογραμμίζοντας πως «πάντα με την επίβλεψη και την εποπτεία του δήμου».
Πρόγραμμα «υιοθέτησε την πόλη σου»
«Αυτό μπορεί να το κάνει μια εταιρεία, ένας φορέας, ένα ίδρυμα, για οποιοδήποτε λόγο. Εμένα με ενδιαφέρει ότι η πόλη βγαίνει κερδισμένη. Ήδη μας έχουν βοηθήσει με το πάρκο τσέπης στην Κυψέλη, ή για δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης – μας βοήθησαν με το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι plus», ή με το πρόγραμμα «φιλοξενίας των αστέγων» ή ακόμη και με την Ομόνοια. Δεν έχουμε κανένα λόγο να σκεπτόμαστε με τα ταμπού και τις ιδεοληψίες του παρελθόντος. Το αντίθετο. Το μέλλον ανήκει στη συνεργασία. Το μέλλον προϋποθέτει την ενότητα των δυνάμεων».
Παρεμβάσεις για να ξαναπάρει ο Εθνικός Κήπος τη λάμψη του
«Ο Εθνικός κήπος είναι αρμοδιότητα του δήμου Αθηναίων. Μετά από δεκαετίες που δεν έχει γίνει κανένα έργο στον κήπο, είναι σε εξέλιξη ένα σημαντικό έργο που έχει να κάνει με τις υποδομές του κήπου -μονοπάτια, αρδευτικά δίκτυα, με τον αστικό εξοπλισμό του, παγκάκια κ.λ.π, για να ανακτήσει ο κήπος τη λάμψη του. Στο παρελθόν είχαμε μια τάση να «κλείνουμε» τον εθνικό κήπο με ευκολία με παρέμβαση της αστυνομίας (σε διαδηλώσεις, επισκέψεις ξένων ηγετών ). Αυτό πλέον, έχει αλλάξει «συνεργάζεται ο δήμος με την αστυνομία», άλλωστε λειτουργούμε και ένα συντονιστικό κέντρο με την αστυνομία στην πόλη για την ασφάλεια και για την καθημερινότητα. Είναι μια νέα δομή, για την Αθήνα, όχι όμως και για τις άλλες πόλεις της Ευρώπης και της Αμερικής, η οποία έχει ξεκινήσει εδώ και μερικούς μήνες. Θέλουμε να πλησιάσουμε σε ένα μοντέλο κοινοτικής αστυνόμευσης»
Ο δήμος Αθηναίων «απελευθέρωσε» και ανακαινίζει 63 κτήρια – κοσμήματα της Αθήνας
«Είχαμε 63 κτήρια τα οποία τελούσαν υπό κατάληψη και τα οποία ο δήμος σε συνεργασία με την αστυνομία, πάντα εντός θεσμικού και νομικού πλαισίου της χώρας, τα «απελευθέρωσε» και τα έχει αποδώσει στους ιδιοκτήτες τους. Σε κάποια από αυτά που ανήκουν στο δήμο, ή είναι στην αρμοδιότητά του προχωρά στην αξιοποίησή τους. Σχολείο της Νεάπολης, μεγάλης αρχιτεκτονικής αξίας, το οποίο για τέσσερα χρόνια ήταν υπό κατάληψη, «απελευθερώθηκε» και ο δήμος θα το ανακαινίσει για να λειτουργήσει το «καλλιτεχνικό σχολείο» της πόλης, που δεν διαθέτει η Αθήνα».
Με ταχείς ρυθμούς προχωρά η ανάπλαση στην πλατεία θεάτρου
«Η πλατεία θεάτρου είναι από την κάτω πλευρά της Αθηνάς και μας ενδιαφέρει πάρα πολύ γιατί συνδέεται με την ανάπλαση που έχουμε κάνει ήδη στην Ομόνοια. Ο δήμος Αθηναίων είναι έτοιμος να ξεκινήσει τις διαδικασίες δημοπράτησης ενός έργου που θα αλλάξει την πλατεία για να ξαναγίνει σημείο συνάντησης»
Με πρόγραμμα – ομπρέλα 40 εκατ. ευρώ η ενίσχυση για επιχειρηματικότητα, εργασία, τουρισμό, ψηφιακό μέλλον
«Η επόμενη ημέρα της πανδημίας πρέπει να μας βρει έτοιμους . Σε συνεργασία με τους παραγωγικούς φορείς της πόλης έχουμε σχεδιάσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα, έχουμε ξεκλειδώσει 40 εκατ. ευρώ ευρωπαϊκών πόρων, με τέσσερις άξονες. Την επιχειρηματικότητα -πάνω από 5 εκατ. ευρώ για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων- όπως της εστίασης- για να μπορέσουν να αναβαθμιστούν και να ανακαινίσουν τα κτήριά τους, ο δεύτερος άξονας είναι ο πολιτισμός και ο τουρισμός, με ενέσεις ρευστότητας – μη επιστρεπτέες 7,5 εκατομμυρίων ευρώ, που ισοδυναμούν έως και στο 50% των εξόδων του 2019, ο τρίτος άξονας είναι η στήριξη της εργασίας, με πρόγραμμα 2,5 εκατ. ευρώ για επιμόρφωση ανέργων και ο τέταρτος άξονας είναι το ψηφιακό μέλλον της πόλης. Με την πανδημία «κάναμε την κρίση ευκαιρία». Ο δήμος διαθέτει πάνω από 70 ψηφιακές υπηρεσίες και μπορεί ο δημότης να εξυπηρετηθεί από το σπίτι του».
Γήπεδο Παναθηναϊκού
Προχωράμε πολύ καλά, προχωράμε εντός των χρονοδιαγραμμάτων, ο βασικός δικός μας στόχος είναι να ξεκινήσουμε τις διαδικασίες δημοπράτησης του νέου γηπέδου εντός του -21. Πολλά έχουν ειπωθεί για το γήπεδο του Παναθηναϊκού και τη διπλή ανάπλαση. Έφτασε η ώρα να περάσουμε από τη θεωρία στην πράξη.