Σε προηγούμενο άρθρο μου τον Δεκέμβριο είχα αναφέρει πως το 2021 θα είναι αναμφίβολα μία χρονιά προκλήσεων και ευκαιριών, και, αν μη τι άλλο, μια χρονιά αποφάσεων. Ηδη από τις πρώτες μέρες, οι προκλήσεις φάνηκαν διεθνώς, με την Αμερική να βιώνει μία πρωτοφανή κοινωνική και θεσμική κρίση.

της Ντόρας Μπακογιάννη

Για την Ελλάδα η χρονιά άνοιξε με την Τουρκία να της απευθύνει πρόσκληση για την επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών για τη μία και μοναδική διαφορά της οριοθέτησης ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. Η κίνηση της Τουρκίας δεν προκαλεί ιδιαίτερη έκπληξη. Η οικονομική, κοινωνική και πολιτική πίεση υπό την οποία βρίσκεται ο πρόεδρος Ερντογάν, τόσο εντός όσο και εκτός της Τουρκίας, του υπαγορεύει άμεσα ριζική αναδιάρθρωση της στάσης του απέναντι στην Ευρώπη. Ταυτόχρονα, η ανατροπή του τοπίου στην Αμερική, και η ανάληψη της διακυβέρνησης από τον Μπάιντεν, επιβάλλει δεύτερες σκέψεις στον σχεδιασμό της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας.

Ολα αυτά σηματοδοτούν για εμάς μία σημαντική πρόκληση. Μία ευκαιρία η οποία στρατηγικά χτίζεται και θωρακίζεται, τόσο διπλωματικά όσο και αμυντικά, τους τελευταίους 18 μήνες. Ομως, αρκετοί, έχοντας από νωρίς απαξιώσει την αξία του διαλόγου, σπεύδουν να εγείρουν αμφιβολίες, αναρωτώμενοι τι έχει αλλάξει αυτή τη φορά, γιατί να εμπιστευτούμε την Τουρκία, και γιατί να μην αρνηθούμε μέχρι να είμαστε πιο έτοιμοι, κλωτσώντας το μπαλάκι παρακάτω.

«Timing is everything» λένε οι Αγγλοι, και όχι άδικα. Αυτή η δεδομένη στιγμή βρίσκει την Ελλάδα ίσιος στην πιο ισχυρή, διεθνώς και ευρωπαϊκώς, θέση που έχει βρεθεί εδώ και δέκα χρόνια. Η Ελλάδα κατάφερε το 2020 να αναγάγει οριστικά τα ελληνοτουρκικά ζητήματα σε ευρωτουρκικά. Θωρακίσαμε τις συμμαχίες μας τόσο εντός του ΝΑΤΟ, όσο και εκτός, αναθερμαίνοντας τις σχέσεις με τον αραβικό κόσμο, που την τελευταία πενταετία είχαν παγώσει. Περιορίσαμε την επιρροή της Τουρκίας στη δυτική Μεσόγειο, με δύο διεθνείς συμφωνίες οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών, αποδεικνύοντας εμπράκτως ότι στον 21 ο αιώνα οι διαφορές λύνονται βάσει διεθνούς δικαίου. Τέλος, λίγες μέρες πριν, η Ελλάδα επέκτεινε τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο, κατοχυρώνοντας διεθνώς την κυριαρχία της.

Ολα τα παραπάνω έχουν στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στη διεθνή κοινότητα, στην Ευρώπη και πρωτίστως στην Τουρκία. Η Ελλάδα αποτελεί παράδειγμα αξιοπιστίας και σταθερότητας και είναι αυτό το mondus operandi που επιβραβεύεται σε έναν κόσμο που τα τελευταία χρόνια χαρακτηρίζεται από αναθεωρητισμό και αστάθεια. Με αυτά λοιπόν τα «όπλα» προσεγγίζουμε το τραπέζι του διαλόγου με την Τουρκία. Με εμπιστοσύνη στα δικά μας επιχειρήματα, στη δική μας διπλωματία και στη δική μας αξιοπιστία ξεκινάμε το βίο γύρο διερευνητικών επαφών.

Η Ελλάδα προσέρχεται στις διερευνητικές επαφές από θέση ισχύος. Εάν η Τουρκία αποχωρήσει για ακόμη μια φορά από τον διάλογο, αμφισβητώντας τις αρχές του διεθνούς δικαίου, αυτό θα είναι ένα ηχηρό μήνυμα για τη Δύση. Δική μας ευθύνη είναι να μη δώσουμε στον Ερντογάν περιθώρια ελιγμού και αμφισβήτησης. Να μην τεθεί ποτέ η δική μας αξιοπιστία και υπευθυνότητα σε αμφισβήτηση. Είναι μία ευκαιρία για την Ελλάδα να αποδείξει ότι ηγείται, ότι δεν αντιδρά απλά στις κινήσεις της Τουρκίας, αλλά χαράσσει τον δρόμο.


Η Ντόρα Μπακογιάννη είναι Βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός
Από Τα Νέα