Εντός της ημέρας θα πραγματοποιηθούν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την άμεση στέγαση αρχικά των ευάλωτων και των οικογενειών της Μόριας σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους, σημειώνει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.
Επιχειρώντας έναν σύντομο απολογισμό των χτεσινών του ενεργειών, το Υπουργείο αναφέρει ότι η προχθεσινή πυρκαγιά «είχε αντιμετωπιστεί. Η δομή είχε μερικώς εκκενωθεί χωρίς θύματα. Τα ασυνόδευτα ανήλικα μεταφέρθηκαν εκτός Λέσβου, πλοίο κατέπλευσε και γίνονταν εργασίες στη Μόρια ώστε να μην υπάρξουν άστεγες οικογένειες το βράδυ».
Ωστόσο, διευκρινίζει ότι η δεύτερη πυρκαγιά που ξέσπασε χθες το βράδυ και κατέστρεψε το μεγαλύτερο μέρος της δομής «σταμάτησε τις εργασίες αποκατάστασης». «Πρωταρχική μέριμνα της Πολιτείας ήταν η ασφάλεια όλων των εμπλεκόμενων», συμπληρώνει. Και καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου Μετανάστευσης: «Αυτονόητα εκβιαστικές συμπεριφορές δεν θα γίνουν ανεκτές».
Θυμίζουμε ότι οι δύο νέες φωτιές που ξέσπασαν χθες το βράδυ στον καταυλισμό κατέκαψαν ότι είχε απομείνει από την πύρινη κόλαση της Τρίτης. Χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες κοιμήθηκαν στο δρόμο, ενώ κάμερες κατέγραψαν θλιβερές εικόνες με μικρά παιδιά, κουλουριασμένα στην αγκαλιά των γονιών τους, άνθρωποι κάθε ηλικίας, να στοιβάζονται ο ένας πάνω στον άλλον, πράγμα επικίνδυνο λόγω πανδημίας, χωρίς κάποια μέριμνα για τροφή και νερό για τους ανθρώπους αυτούς.
Μηταράκης: Λύση με σκηνές και πλοία για τους ευάλωτους
Στην δέσμευση ότι μέσα στην ημέρα θα υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να κοιμηθούν είτε σε πλοίο, είτε σε σκηνές οι ευάλωτες ομάδες και οι οικογένειες με παιδιά από τη Μόρια, προχώρησε και μέσω του ραδιοφώνου του ΣΚΑΙ, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, ερωτηθείς για τις θλιβερές εικόνες που έρχονται από τη Μόρια.
Ο υπουργός ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει δυο μέτωπα, αυτό των μεταναστών που εκβιάζουν για να φύγουν και αυτό της τοπικής αυτοδιοίκησης που αντιδρά.
Τόνισε ότι είναι αναγκαίο να υπάρξει κλειστή και ασφαλής δομή με κανόνες στη Λέσβο.
Κουμουτσάκος: Να γίνουν ελεγχόμενα κλειστού τύπου κέντρα
«Κανείς δεν έχει αντιμετωπίσει μέχρι τώρα κάτι που είναι μοναδικό. Η συνύπαρξη μεταναστευτικού και πανδημίας που κάνει ακόμα πιο δύσκολη μια ήδη δύσκολη κατάσταση» ανέφερε μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης Γιώργος Κουμουτσάκος μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ.
Επιβεβαίωσε ότι η πυρκαγιά στο ΚΥΤ ήταν εμπρησμός ενώ σημείωσε πως η χώρα αυτή την στιγμή αντιμετωπίζει μια τριπλή πρόκληση δημόσιας υγείας, δημόσιας τάξης και εθνικής ασφάλειας.
Παράλληλα ανέφερε πως η αλληλεγγύη της Ευρώπης έρχεται πάντα στις δύσκολες στιγμές με μορφή είτε οικονομική, είτε μέσων και πως υπάρχει ετοιμότητα από τους Ευρωπαίους να στείλουν κοντέινερ, φαγητά κλπ. Ωστόσο επεσήμανε πως «σε περιόδους ηρεμίας όταν πραγματικά χρειαζόταν η αποσυμφόρηση των νησιών θα θέλαμε μεγαλύτερη αλληλεγγύη από τους εταίρους μας».
Σχετικά με το τι πρόκειται να γίνει με τους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που βρέθηκαν άστεγοι ο ίδιος επεσήμανε πως «πρέπει να αναζητηθεί χώρος και έχουμε μια δυσκολία με τις τοπικές αρχές και την τοπική κοινωνία όπου θα μπουν σκηνές ώστε να διαμείνουν αυτοί οι άνθρωποι. Πρέπει να γίνουν αυστηρά και ελεγχόμενα κλειστού τύπου κέντρα. Είναι στο δρόμο χιλιάδες σκηνές όμως υπάρχουν σε τοπικό επίπεδο αντιδράσεις για οποιοδήποτε χώρο που ζητούν να φύγουν από εκεί και από την άλλη υπάρχει η ελπίδα-επιθυμία των ίδιων των μεταναστών ότι είναι ευκαιρία να φύγουν. Πρόκειται για έναν αστερισμό συμφερόντων που οδηγεί σε μία δύσκολη κατάσταση ενώ προσθέτει πως 5 προτάσεις που έγιναν από την κυβέρνηση δεν έχουν γίνει αποδεκτές».
«Θα επιμείνουμε γιατί πρέπει να κατανοηθεί ότι είναι πρώτο θέμα δημόσιας υγείας, ανθρωπισμού, δημόσιας τάξης και εθνικής ασφάλειας. Θα βελτιωθούν οι εικόνες μέσα σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Επίσης σημείωσε πως το πρόβλημα της Μόριας δεν μπήκε ποτέ κάτω από το χαλί γι αυτό και υπήρξε σε σύντομο χρονικό διάστημα αποσυμφόρηση από τις 20.000 στις 13.000.