Ανεβαίνει ξανά το θερμόμετρο στη νοτιοανατολική άκρη του Αγίου Oρους, μετά την αποκάλυψη εγγράφου της Αστυνομίας με το οποίο ζητείται η στήριξη των μοναστηριών για την «είσοδο, φιλοξενία και κίνηση σε όλη την Αθωνική Χερσόνησο, για μεγάλο χρονικό διάστημα, αστυνομικών και βαρέων οχημάτων, προκειμένου να ανταποκριθεί η υπηρεσία σε αίτημα που υπέβαλε δικαστικός επιμελητής για εκτέλεση εξώσεων σε χώρους της Αγιορείτικης Πολιτείας». Οι εξώσεις αφορούν φυσικά τη διαβόητη Μονή Εσφιγμένου, την οποία έχουν καταλάβει σχισματικοί μοναχοί από το 1972. 

Αν τελικά αποφασιστεί να γίνει η παρέμβαση για την εφαρμογή της δικαστικής απόφασης θα γίνουμε μάρτυρες της τρίτης πολιορκίας της Μονής Εσφιγμένου. Οι δύο προηγούμενες δεν είχαν αποτέλεσμα, καθώς οι σχισματικοί μοναχοί έδειξαν απολύτως αποφασισμένοι να μην αποχωρήσουν από το μοναστήρι. Ειδικά το 2013 όλοι έγιναν μάρτυρες της πρωτοφανούς για πνευματικό χώρο εικόνας των μοναχών που πετούσαν μολότοφ σε αυτούς που προσπαθούσαν να εκτελέσουν την απόφαση του δικαστηρίου. 

Κάτι ανάλογο θα ζήσουμε ξανά, αν κρίνει κάποιος από τα λόγια του ψευδο-ηγούμενου της μονής, ο οποίος διαδίδει ακρότητες ότι εκτός από την ΕΛ.ΑΣ. θα επέμβουν Γάλλοι αστυνομικοί για να πάρουν το κομμάτι της σκηνής του Μεγάλου Ναπολέοντα που φυλάσσεται εκεί ή ότι ο πατριάρχης Βαρθολομαίος υπαγόρευσε προσωπικά στην ελληνική Δικαιοσύνη την απόφαση για την έξωσή τους. Και μπορεί όλα αυτά να είναι όντως εξωφρενικά, αλλά αυτοί που υποστηρίζουν τους καταληψίες της Μονής Εσφιγμένου είναι οι φανατικοί που θα πιστέψουν άκριτα αυτό που θα πει ο πνευματικός ηγέτης τους. 

Πνευματικό κέντρο φονταμενταλιστών παλαιοημερολογιτών και ακροδεξιών κομμάτων, αλλά και το μακρύ χέρι του ρωσικού εθνικισμού στην Ελλάδα –ένα «κάστρο» που προσπαθεί να εκμεταλλευτεί ο Πούτιν για να γίνει ο μόνος κυρίαρχος στον ορθόδοξο κόσμο–, η Μονή Εσφιγμένου αποτελεί εδώ και μισό αιώνα μια πληγή που ταλαιπωρεί τη χώρα μας. 

Η αρχή της κρίσης 

Ολα άρχισαν το 1972, όταν ο τότε πατριάρχης Αθηναγόρας συναντήθηκε με τον Πάπα. Αυτό θεωρήθηκε από τους μοναχούς της Μονής Εσφιγμένου προδοσία και τους έκανε να σταματήσουν να μνημονεύουν τον Πατριάρχη στις δοξολογίες τους. 

Το 2002 η Ιερά Επιστασία, το διοικητικό όργανο των μοναχών στον Άθω, κήρυξε παράνομη και σχισματική την παλιά αδελφότητα. Την απέκλεισε από τη χρηματοδότηση που λαμβάνουν τα υπόλοιπα μοναστήρια και όρισε νέα νόμιμη αδελφότητα για τη μονή η οποία έχει τη βάση της στις Καρυές. Η απόφαση επικυρώθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας και διατάχθηκε η αποβολή των καλογέρων από το μοναστήρι. Αυτό, όπως προαναφέρθηκε, εκκρεμεί ακόμη, καθώς, όπως έχει δείξει η Ιστορία, δεν θα γίνει αναίμακτα. Όσοι παραμένουν στη Μονή Εσφιγμένου έχουν απειλήσει ότι θα τινάξουν το μοναστήρι στον αέρα αν επιχειρηθεί η έξωσή τους. 

Αυτή η επικίνδυνη δράκα μοναχών απολαμβάνει πολιτικής στήριξης από σχεδόν σύσσωμο τον ακροδεξιό και εθνικιστικό χώρο. «Είναι, λέει, φυγόποινοι και τώρα πρέπει να τους συλλάβουν, πρέπει να μπει η Αστυνομία στη Μονή Εσφιγμένου να τους συλλάβει. Κάντε το κι αυτό. Κάντε το κι αυτό, κύριε πρόεδρε. Εκεί να δείτε μετά. Εκεί να δείτε!», είπε στη Βουλή το 2019 ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Παναγιώτης Ηλιόπουλος και δεν εξέφραζε τις προσωπικές απόψεις του. Πρώην βουλευτές της εγκληματικής οργάνωσης και νυν κατάδικοι όπως ο Γιάννης Λαγός και ο Χρήστος Παππάς έχουν συμμετάσχει σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για τις πολυετείς ποινές φυλάκισης στις οποίες καταδικάστηκαν οι μοναχοί της Μονής Εσφιγμένου για την υπόθεση των μολότοφ. 

Οι σχισματικοί μοναχοί έχουν απλώσει τα δίχτυα τους σε οποιαδήποτε κίνηση υποστηρίζεται από ακροδεξιούς, θρησκόληπτους και συνωμοσιολόγους. Υποστηρικτές τους έχουμε δει, για παράδειγμα, σε συγκεντρώσεις αντιεμβολιαστών και σε διαδηλώσεις κατά του Pride. Όσο για το πάλαι ποτέ τρομερό παιδί της Χρυσής Αυγής, και νυν έγκλειστο στον Δομοκό, Ηλία Κασιδιάρη, αυτός έχει φωτογραφηθεί με ακραίους Σέρβους εθνικιστές μπροστά στη Μονή Εσφιγμένου. 

Και φυσικά υπάρχει η έντονη ρωσική παρουσία στους χώρους της μονής. Ο νόμιμος ηγούμενος έχει μιλήσει πολλές φορές για τη στήριξη που παρέχουν Ρώσοι ολιγάρχες στους σχισματικούς, ενώ αίσθηση έκανε πριν από λίγα χρόνια ένα βίντεο στο οποίο απεικονίζονταν Ρώσοι υπερεθνικιστές οι οποίοι βρίσκονταν στη μονή.