Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, επισκέπτεται την Πέμπτη τα ναυπηγεία της Navale Group στο Λοριάν της Γαλλίας, όπου κατασκευάζονται οι τρεις φρεγάτες Belh@rra για το Πολεμικό Ναυτικό.

Κατά την επίσκεψή του, ο Πρωθυπουργός θα επιβιβαστεί στη φρεγάτα ΚΙΜΩΝ, η οποία βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο ναυπήγησης και προγραμματίζεται να παραδοθεί μέχρι τον Ιούνιο του 2025.

Επιπλέον, θα επισκεφθεί τις δεξαμενές ναυπήγησης των φρεγατών ΝΕΑΡΧΟΣ και ΦΟΡΜΙΩΝ, που αναμένονται να παραδοθούν στο τέλος του 2025 και το 2026 αντίστοιχα. Στο πλαίσιο της επίσκεψης, θα συναντηθεί με τα στελέχη του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού που επιτηρούν τη διαδικασία ναυπήγησης.

Αργότερα, ο κ. Μητσοτάκης θα ταξιδέψει στη Νορμανδία, κατόπιν πρόσκλησης του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, για να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις για την 80ή επέτειο της απόβασης των συμμαχικών δυνάμεων στη Νορμανδία.

Στην εκδήλωση, που λαμβάνει χώρα λίγες μέρες πριν από τις ευρωεκλογές, θα συμμετάσχουν ηγέτες από όλη τη Δύση, συμπεριλαμβανομένων του Προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, του Πρωθυπουργού του Καναδά Τζάστιν Τριντό, και του Προέδρου της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι, καθώς και επιζώντες βετεράνοι της απόβασης.

Η συγκυρία είναι κρίσιμη για την Ουκρανία και τις συζητήσεις για την ευρωπαϊκή άμυνα, οι οποίες θα λάβουν μορφή μετά την 9η Ιουνίου.