Για τρίτη φορά έλαβε το λόγο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο της συζήτησης στην Ολομέλεια που διεξήχθη κατόπιν αιτήματός του, σύμφωνα με το άρθρο 142Α του Κανονισμού της Βουλής, με αντικείμενο την ενημέρωση του Σώματος για την κυβερνητική πολιτική σχετικά με τη διαχείριση της πανδημίας.
«Κάθε δημοκρατική κυβέρνηση φεύγει ή ανανεώνει την εμπιστοσύνη της το βράδυ των εκλογών. Αυτό θα συμβεί και με τη δική μας κυβέρνηση», απάντησε στον Γιάνη Βαρουφάκη που ήταν στο βήμα ακριβώς πριν.
Διατύπωσε μάλιστα την εκτίμηση ότι η Ελληνική Δημοκρατία, ο κοινοβουλευτισμός βγήκε πιο ενισχυμένος από αυτή τη μακρά περιπέτεια, η ελληνική κοινωνία σήμερα σε πολλές εκφάνσεις της είναι πιο ώριμη.
Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός είπε ότι θα δώσει απαντήσεις περισσότερο στην κ. Γεννηματά επισημαίνοντας πως έθεσε περισσότερα ζητήματα που χρήζουν απάντησης.
Αναφερόμενος στα εμβόλια επεσήμανε την περίπτωση του Ηνωμένου Βασιλείου που παίρνει το ρίσκο να εμβολιάσει όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες με μία μόνο δόση. Αντέτεινε ότι η ελληνική πολιτεία θα έχει πάντα κάβα εμβόλια επειδή το εμβόλιο είναι διδοσικό και έτσι πρέπει να χορηγηθεί.
Πρόσθεσε ότι σημασία έχει να δοθεί έγκριση ώστε να βγαίνει μία περισσότερη δόση από κάθε φιαλίδιο, κάτι που θα αυξήσει τη διαθεσιμότητα.
Συνεχίζοντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός και αναφερόμενος στην πρωτοβάθμια φροντίδα, είπε πως η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ έθεσε ένα θέμα που απασχολεί και τον ίδιο.
Η αλήθεια είναι ότι όταν κάναμε τη διάγνωση του τι δεν πήγε καλά στη Μακεδονία, διαπιστώσαμε ότι πολλοί ασθενείς εκτός αστικών κέντρων έφθαναν στα νοσοκομεία όταν ήταν ήδη αργά, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Στο σημείο αυτό επεσήμανε πως αυτό είναι κάτι που πρέπει να το αντιμετωπίσουμε.
Απαντώντας παράλληλα στον κ. Τσίπρα ανέφερε ότι η διασωλήνωση δεν βοηθάει πάντα και ότι καλούνται οι γιατροί να αποφασίσουν αν μπορεί πραγματικά να προσφέρει.
Απάντησε επίσης στην κ. Γεννηματά ότι 3 δισεκατομμύρια έχουν προβλεφθεί για την Υγεία στην πρόταση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ανέλυσε τους επιμέρους τομείς που θα καλύψουν.
Περνώντας στη συνέχεια στη λειτουργία του λιανεμπορίου, επεσήμανε πως η απόφαση ελήφθη από τους ειδικούς, θα ανοίξει το λιανεμπόριο εκτός από τις κόκκινες περιοχές και απηύθυνε έκκληση για επιπλέον στήριξη ώστε να αποδώσει το άνοιγμα και να λειτουργήσει το λιανεμπόριο με κανόνες γιατί τίποτα δεν μπορεί να υποκαταστήσει το άνοιγμα της αγοράς.
Στόχος είναι αν και κανείς δεν μπορεί να δώσει καμία εγγύηση να εμποδίσουμε στο μέτρο του δυνατού μια άνοδο των κρουσμάτων, είπε ο πρωθυπουργός.
«Έρχομαι και επαναλαμβάνω για ακόμα μία φορά ότι όσο κρατήσει αυτή η περιπέτεια και ευχόμαστε να μην κρατήσει πολύ – και έχω λόγους να πιστεύω ότι μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι πως μετά τον Απρίλιο θα πάνε πολύ καλύτερα τα πράγματα- γνωρίζοντας ότι οι επόμενοι τρεις μήνες θα είναι δύσκολοι για την οικονομία, θα σταθούμε δίπλα στις επιχειρήσεις κυρίως στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και δίπλα στους εργαζόμενους σε αυτή την πολύ μεγάλη περιπέτεια». Αυτό τόνισε ο πρωθυπουργός και ανέφερε ότι γι αυτό επεκτείνεται η ρύθμιση για κάλυψη του ενοικίου και η ισχύς των επιδομάτων ανεργίας και γι αυτό έχει προβλεφθεί στον προϋπολογισμό ένα ξεχωριστό ποσό για να μπορέσουμε να προστατευθούμε από τις οικονομικές επιπτώσεις», τόνισε.
Ο πρωθυπουργός είπε επίσης πως είναι ευχή και επιθυμία αυτό το σταδιακό άνοιγμα να μην οδηγήσει πάλι σε αύξηση των κρουσμάτων και σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να δουλέψουμε όλοι με προσοχή.
«Αναφερθήκατε κ. Τσίπρα στα πρόστιμα επισημαίνοντας ότι δεν θέλουμε το πρόστιμο να είναι τιμωρητικό», είπε πριν κλείσει την τριτολογία του ο πρωθυπουργός. Εξήγησε ότι τα πρόστιμα προβλέπονται για τιμωρηθεί κάποιος που εν γνώσει του παραβιάζει έναν κανόνα κι αυτό έχει συνέπειες όχι μόνο στον ίδιο αλλά και σε άλλους.
Πρόσθεσε ότι σε μία κίνηση καλής θέλησης κι εμπιστοσύνης είναι διατεθειμένος να κρατήσει το πρόστιμο στα 300 ευρώ για άλλη μία εβδομάδα – δέκα μέρες, για να δούμε πώς θα ανταποκριθούν οι πολίτες απευθύνοντας εκ νέου έκκληση για το ότι ο σκοπός δεν πρέπει ποτέ να είναι κατασταλτικός αλλά σκοπός συμμόρφωσης για να χτίσουμε -όπως είπε- μια μεγάλη κοινωνική συμμαχία, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι υπάρχουν συμπολίτες μας που επέδειξαν προκλητικότατες συμπεριφορές που δεν μπορούν να μείνουν ατιμώρητες.
Εδώ, εξήγησε κλείνοντας ο πρωθυπουργός, δεν είμαστε στην περίπτωση που μία συμπεριφορά η οποία δεν συνάδει με αυτό το οποίο έχουν υποδείξει οι ειδικοί μπορεί να μην έχει καμία απολύτως επίπτωση για εκείνον που την επιδεικνύει αλλά μπορεί να έχει τραγικές συνέπειες για τους γύρω του, για τους συγγενείς του για ανθρώπους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.
Ωστόσο είπε ό πρωθυπουργός ολοκληρώνοντας ουσιαστικά και την όλη συζήτηση στην Ολομέλεια ότι «σε μία κίνηση να στείλουμε το μήνυμα ότι θέλουμε από τους πολίτες τη συμμόρφωση με γνώμονα τη λογική, τη συλλογική ευθύνη και όχι το φόβο θα κρατήσουμε το πρόστιμο για τις επόμενες δέκα μέρες εκεί που είναι σήμερα και θα αξιολογήσουμε τότε τι πρέπει να γίνει».