Με θέμα τα μέτρα αντιμετώπισης και τις συνέπειες του κορονοϊού, συνεδριάζει μέσω τηλεδιάσκεψης, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, το υπουργικό συμβούλιο.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευχαρίστησε «όλους τους Έλληνες για τη συμμόρφωσή τους με τα προληπτικά περιοριστικά μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας». Όπως είπε, «είναι μια πρωτοφανής κατάσταση που δημιουργείται από την απειλή της πανδημίας του κορωνοϊού, πρωτοφανής είναι και η αντίδρασης μας και τα μέτρα που λαμβάνουμε».
Δίνοντας έμφαση στις μεταρρυθμίσεις που επιταχύνονται μέσα στην κρίση, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι «Το e-gov είναι δικό μας, όλων μας».
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «τα μέτρα που λαμβάνουμε για τη στήριξη της οικονομίας είναι πάνω από το μέσο όρο της ΕΕ, όπως φάνηκε από το χθεσινό Ecofin».
Κατά την έναρξη της συνεδρίασης ο πρωθυπουργός ανέφερε:
«Καλή σας ημέρα στο πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο το οποίο διεξάγεται με την υποστήριξη της σύγχρονης τεχνολογίας. Θέλω, καταρχάς, να σας ευχαριστήσω όλες και όλους για την άψογη συνεργασία κατά τη διάρκεια αυτής της διπλής κρίσης που αντιμετωπίσαμε τον τελευταίο μήνα, μετά την προηγούμενη δια ζώσης συνάντησή μας. Νομίζω ότι αποδείξαμε όλοι έμπρακτα ότι το επιτελικό κράτος υπάρχει και λειτουργεί αποτελεσματικά προς όφελος των πολιτών.
Η σημερινή μας συνεδρίαση προφανώς και είναι μονοθεματική και αφορά τον τρόπο αντιμετώπισης της επιδημίας του κορονοϊού. Θέλω να πω εισαγωγικά ότι είχαμε το θάρρος να πάρουμε μέτρα πολύ γρηγορότερα από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Μέτρα τα οποία ήταν δύσκολα και σίγουρα είχαν έναν ουσιαστικό αντίκτυπο στην οικονομική δραστηριότητα.
Ο σκοπός μας πάντα, από την πρώτη στιγμή το είπαμε, ήταν να κερδίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο για να δώσουμε τη δυνατότητα στα συστήματα υγείας να ανταποκριθούν όσο το δυνατόν καλύτερα σε μία επιδημία που ξέρουμε ότι, τελικά, θα επηρεάσει ένα ολοένα και αυξανόμενο ποσοστό του ελληνικού πληθυσμού. Και μέχρι στιγμής φαίνεται τουλάχιστον ότι αυτός ο χρόνος κερδίζεται, αλλά αυτό προφανώς εξαρτάται και από τη συμπεριφορά των πολιτών και από τον τρόπο με τον οποίο θα αγκαλιάσουν το μήνυμα του “Μένουμε σπίτι”.
Μέχρι στιγμής, πρέπει να αναφέρω, ότι η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας είχε ανταποκριθεί στο μήνυμα αυτό και πριν πάρουμε τα τελικά περιοριστικά μέτρα τα οποία ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα. Τα οποία, τα πήραμε ακριβώς για να μπορέσουμε να συνετίσουμε αυτούς τους λίγους οι οποίοι αποφάσισαν με δική τους πρωτοβουλία να μην σεβαστούν την παρότρυνσή μας. Αλλά και για να ικανοποιήσουμε τους πολλούς, οι οποίοι εκ των πραγμάτων αισθάνονται αδικημένοι όταν βλέπουν λίγους να παραβιάζουν τις κατευθύνσεις της κυβέρνησης. Τώρα, λοιπόν, αυτό έγινε και με το νόμο και όλοι είμαστε υποχρεωμένοι να συμμορφωθούμε στις οδηγίες της κυβέρνησης».
Μετά την εισαγωγική τοποθέτηση του πρωθυπουργού ακολούθησε η τοποθέτηση του υπουργού Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια και του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκου Χαρδαλιά, οι οποίοι ενημέρωσαν το Υπουργικό Συμβούλιο για τις προσλήψεις νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού, την προμήθεια υλικού ατομικής προστασίας, την διάθεση επιπλέον κλινών και Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, καθώς και την εφαρμογή των προληπτικών μέτρων περιορισμού της κίνησης των πολιτών στο πλαίσιο της προσπάθειας περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού.
Εν συνεχεία ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας ενημέρωσε για την κατάσταση της οικονομίας, τα μέτρα στήριξης των εργαζομένων και της οικονομικής δραστηριότητας που έχουν ληφθεί τις τελευταίες ημέρες, καθώς και για τα αποτελέσματα του χθεσινού (23/3) Ecofin. Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κυριάκος Πιερρακάκης ενημέρωσε για την επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού, που συντελείται στη Δημόσια Διοίκηση προκειμένου να προσαρμοστεί στις ανάγκες της εξ’ αποστάσεως εργασίας που επιβάλει η αντιμετώπιση του κορονοϊού, με ιδιαίτερη έμφαση στις εφαρμογές της forma.gov.gr, την λειτουργία του eGov (gov.gr) και του τηλεφωνικού αριθμού 13033.
Ακολούθησε αναλυτική συζήτηση στην οποία πήραν μέρος όλα τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου.
Στα υπόλοιπα θέματα της ημερήσιας διάταξης, ο υπουργός Επικρατείας κ. Γιώργος Γεραπετρίτης παρουσίασε τον νομοθετικό προγραμματισμό των επόμενων εβδομάδων, ο οποίος περιλαμβάνει νομοσχέδια των υπουργείων Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Δικαιοσύνης, Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης.
Επίσης, έγιναν ανακοινώσεις Πρωθυπουργού κατά το άρθρο 5 παρ. 3 ν. 4622/2019, που περιλάμβαναν την υιοθέτηση:
1. της από 2.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου με θέμα «Αναστολή της υποβολής αιτήσεων χορήγησης ασύλου» (Α΄ 45),
2. της από 11.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου με θέμα «Κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης του κορωνοϊού COVID-19 και της ανάγκης περιορισμού της διάδοσής του» (A΄ 55),
3. της από 14.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου με θέμα «Κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης της ανάγκης περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19» (Α΄ 64) με την οποία επιδιώκεται η λήψη περαιτέρω αναγκαίων μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 που άπτονται ιδίως της λειτουργίας της αγοράς, της εξασφάλισης της επάρκειας μέσων ατομικής προστασίας και υγιεινής, της ενίσχυσης της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και της διαμόρφωσης ενός κατάλληλου μηχανισμού στήριξης των εργαζομένων, και
4. της από 20.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου με θέμα «Κατεπείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, τη στήριξη της κοινωνίας και της επιχειρηματικότητας και τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας της αγοράς και της δημόσιας διοίκησης» (Α΄ 68), με την οποία θεσπίζονται περαιτέρω αναγκαία μέτρα προς την ίδια κατεύθυνση.
Κλείνοντας τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «η Ελλάδα δεν είναι πλέον το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης. Δεν είναι μια ειδική εξαίρεση. Έχουμε πλέον στη διάθεσή μας τα ευρωπαϊκά εργαλεία που έχουν και οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες». Εξήρε τις προσπάθειες όλων για την προστασία της δημόσιας υγείας και σημείωσε ότι είναι κρίσιμο να κάνουμε ότι χρειάζεται για ταχεία «επανεκκίνηση της οικονομίας» αρχικά, αλλά και για να είμαστε έτοιμοι σε επίπεδο Εθνικού Συστήματος Υγείας για να υποδεχθούμε ένα ενδεχόμενο «δεύτερο κύμα του κορωνοϊού».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε ότι η κυβέρνηση διαχειρίστηκε μια διπλή κρίση τον τελευταίο μήνα, μια ασύμμετρη απειλή στα ανατολικά χερσαία και θαλάσσια σύνορά μας καθώς η Τουρκία χρησιμοποιεί ως πιόνια μετανάστες και πρόσφυγες για την επιδίωξη γεωπολιτικών σκοπών και μια υγειονομική κρίση λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση «κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών καθώς διαχειρίστηκε αυτή τη διπλή κρίση με αποτελεσματικό και συλλογικό τρόπο».
Και για να διατηρήσει αυτό το πολιτικό κεφάλαιο εμπιστοσύνης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι θα πρέπει «να συνεχίσει την έντιμη επικοινωνία με τους πολίτες, λέγοντας πάντα την αλήθεια και φροντίζοντας για τον επιμερισμό των βαρών, με δικαιοσύνη και αλληλεγγύη».