Διαδοχικές συναντήσεις με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα και τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα είχε το μεσημέρι ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της πρώτης περιοδείας του εκτός Αττικής, μετά τη μερική άρση των μέτρων υγειονομικής προστασίας.
Ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι στόχος του είναι να παρακολουθήσει την πρόοδο στα έργα αναβάθμισης της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας, αφού το πρόγραμμα δράσεων της κυβέρνησης παραμένει ενεργό παρά την πανδημία του Covid-19. Όπως τόνισε, επιδίωξή του είναι η ακριβής τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων που έχουν οριστεί και η κυβέρνηση να κριθεί από τα πεπραγμένα της.
«Επανερχόμαστε στον πυρήνα του σχεδίου μας, που δεν είναι άλλος από μία αναπτυξιακή έκρηξη, στηριζόμενη σε επενδύσεις, δημόσιες, ιδιωτικές, συμπράξεις Δημοσίου και ιδιωτικού τομέα», δήλωσε ο Πρωθυπουργός κατά τη συνάντησή του με τον Δήμαρχο. «Θέλουμε να μιλάνε τα έργα μας και όχι τα λόγια μας και να κρινόμαστε για τα αποτελέσματα της δουλειάς μας και όχι για τις εξαγγελίες μας», τόνισε.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευχαρίστησε τους δύο αιρετούς και σύσσωμη την Τοπική Αυτοδιοίκηση, υπογραμμίζοντας ότι δίχως τη συνεργασία της κυβέρνησης με τις Περιφέρειες και τους Δήμους δεν θα είχε επιτευχθεί η εξαιρετική επίδοση της χώρας στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, επιτυχία η οποία τόνωσε σημαντικά την αξιοπιστία της Ελλάδας στη διεθνή σκηνή.
«Χωρίς τη συνεργασία της κεντρικής κυβέρνησης με την αυτοδιοίκηση δεν θα μπορούσαμε να είχαμε αυτό το εξαιρετικά σημαντικό θετικό αποτέλεσμα για τη χώρα. Ένα αποτέλεσμα το οποίο το πιστωνόμαστε όλοι, αλλά πάνω από όλα βοηθάει στην ενίσχυση της αξιοπιστίας της πατρίδας μας, ένα τόσο σημαντικό ζητούμενο στους δύσκολους καιρούς τους οποίους περνάμε», ανέφερε συνομιλώντας με τον Περιφερειάρχη.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στον τουρισμό, επισημαίνοντας τη σημασία των οδικών εισροών στη Βόρεια Ελλάδα από βαλκανικές χώρες, οι οποίες είχαν επίσης καλά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση του κορονοϊού.
«Η Βόρεια Ελλάδα έχει ένα πλεονέκτημα, καθώς είναι πιο εξαρτημένη από τον οδικό τουρισμό, από χώρες οι οποίες μέχρι σήμερα τα είχαν καταφέρει πολύ καλά στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Κατά συνέπεια δεν μας δημιουργούν ιδιαίτερες επιδημιολογικές ανησυχίες, να μπορούμε να ανοίξουμε τα σύνορα με κάποιους βασικούς δειγματοληπτικούς ελέγχους και τηρώντας φυσικά πάντα όλα τα πρωτόκολλα ασφαλείας», είπε στον Απόστολο Τζιτζικώστα.
Ο Πρωθυπουργός χαιρέτισε επίσης την προεργασία που είχε γίνει για το άνοιγμα της εστίασης, εφιστώντας όμως την προσοχή των πολιτών, καθώς η χώρα πετύχει πολλά όμως ο ιός δεν έχει ακόμα εξαφανιστεί οριστικά.
«Έχουμε κάνει πολύ σημαντικά βήματα, σχεδόν περιορίσει κοντά στο μηδέν τα νέα κρούσματα. Όμως ο κίνδυνος πάντα καραδοκεί και η νέα καθημερινότητα, την οποία οραματιζόμαστε έχει και κάποιους διαφορετικούς κανόνες. Άρα, έκκληση και πάλι, τώρα που η εστίαση αρχίζει και δουλεύει και περισσότερος κόσμος θα είναι έξω -όπως πρέπει να είναι- τους βασικούς κανόνες της αποφυγής του συνωστισμού και των πολύ κοντινών επαφών παρακαλούμε, όσο γίνεται, να μπορούμε να τους τηρούμε», δήλωσε κατά τον διάλογο με τον Κωνσταντίνο Ζέρβα.
Επίσκεψη στα ΚΤΕΛ “Μακεδονία”
Νωρίτερα, ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε το σταθμό λεωφορείων «Μακεδονία», ξεκινώντας την επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη. Στο σταθμό βρίσκονταν καινούργια λεωφορεία που έχουν ενταχθεί στα δρομολόγια του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του σχεδίου που ο ίδιος είχε εξαγγείλει το περασμένο φθινόπωρο, από το βήμα της ΔΕΘ, για την ουσιαστική αναβάθμιση των μέσων μαζικής μεταφοράς στην πόλη.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώθηκε από τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή ότι ο στόλος του ΟΑΣΘ αποτελείται πλέον από 350 λεωφορεία, ενώ σχεδιάζεται η απόκτηση ακόμα 180 οχημάτων με νέο διαγωνισμό. Με αυτό τον τρόπο θα επιτευχθεί ο στόχος για κυκλοφορία 500 λεωφορείων στην Θεσσαλονίκη σε βάθος δώδεκα μηνών, όπως προέβλεπε το κυβερνητικό σχέδιο.
«Μέχρι τον Σεπτέμβριο θα έχει αλλάξει η εικόνα της πόλης στις συγκοινωνίες», σημείωσε ο Πρωθυπουργός. Επισήμανε επίσης ότι, πέραν της καλύτερης εξυπηρέτησης των πολιτών, οι επενδύσεις που έχουν γίνει δημιούργησαν σχεδόν 400 θέσεις εργασίας, ενώ υπογράμμισε την σημασία της καλής συνεργασίας ανάμεσα στο κράτος και στον ιδιωτικό τομέα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνομίλησε με εργαζόμενους και είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει την τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας. Στην επίσκεψη ήταν επίσης παρόντες ο Υφυπουργός αρμόδιος για θέματα μεταφορών Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο Πρόεδρος του ΟΑΣΘ Γιώργος Σκόδρας και στελέχη του Οργανισμού και του Οργανισµού Συγκοινωνιακού Έργου Θεσσαλονίκης.
Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη συμπίπτει με τη συμπλήρωση ενός έτους από τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις ευρωεκλογές του 2019 και τον πρώτο γύρο των εκλογών για την αυτοδιοίκηση. «Νίκη η οποία άνοιξε τον δρόμο και για την εκλογική μας επικράτηση στις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου», υπενθύμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
ΑΧΕΠΑ: Θα οικοδομήσουμε ένα νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας
Η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει την πανδημία του Covid-19 ώστε να οικοδομήσει το νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας, διορθώνοντας παθογένειες και αντλώντας θετικά διδάγματα από την επιτυχημένη αντιμετώπιση του κορωνοϊού, δήλωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης.
«Μία από τις δεσμεύσεις που έχω αναλάβει είναι ότι θα χτίσουμε πάνω στην κρίση του κορωνοϊού ένα νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας, κρατώντας ως παρακαταθήκη τα μεγάλα του συγκριτικά πλεονεκτήματα και διορθώνοντας τις όποιες αδυναμίες», είπε ο Πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στους εργαζόμενους που τον υποδέχτηκαν με χειροκρότημα στην είσοδο του νοσοκομείου.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι πρωτίστως χάρη στην ευσυνειδησία και την αυτοθυσία του υγειονομικού προσωπικού η Ελλάδα είναι σήμερα «παράδειγμα προς μίμηση παντού στον κόσμο». Προσέθεσε ότι μία αδυναμία του ΕΣΥ ήδη αντιμετωπίζεται χάρη στις έκτακτες προσλήψεις που έχουν γίνει, οι οποίες θα πάρουν μόνιμα χαρακτηριστικά.
Συνομιλώντας στη συνέχεια με γιατρούς, νοσηλευτές και διοικητικά στελέχη του ΑΧΕΠΑ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι δίνεται η ευκαιρία να επιταχυνθούν και να υλοποιηθούν αποτελεσματικότερα δράσεις που ούτως ή άλλως θεωρούνταν αναγκαίες. Επαναβεβαίωσε τη δέσμευσή του για τη δημιουργία νέων, μόνιμων υποδομών όσον αφορά Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και Αυξημένης Φροντίδας, για τις οποίες ήδη προχωρά ο σχεδιασμός.
«Θα διαθέσουμε πόρους, από χορηγίες αλλά και δημόσιους πόρους, για να μπορέσουμε να φτάσουμε το συντομότερο δυνατό στο μέσο ευρωπαϊκό όρο ως προς τα κρεβάτια», είπε, επαναλαμβάνοντας ότι δεν είναι αποδεκτή η χρήση πολιτικού μέσου για την εξασφάλιση κλίνης ΜΕΘ στην Ελλάδα του σήμερα. «Πρέπει να λύσουμε το πρόβλημα, όχι μόνο για τον κορωνοϊό αλλά και για όλες τις άλλες περιπτώσεις όπου απαιτείται φροντίδα», ανέφερε.
Από την πλευρά τον γιατρών, ο Συμεών Μεταλλίδης, αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας ΑΠΘ και επικεφαλής της ομάδας των λοιμωξιολόγων, στάθηκε στο πόσο σημαντική ήταν η έγκαιρη προετοιμασία ώστε το ΑΧΕΠΑ να θωρακιστεί κατά του ιού.
«Καταφέραμε, σαν νοσοκομείο, να είμαστε έναν μήνα μπροστά στα σχέδια. Καταφέραμε να είμαστε οργανωμένοι, πριν μας βρουν οι εξελίξεις», δήλωσε. Προσέθεσε ότι το στοίχημα είναι να κερδηθούν και οι επόμενοι μήνες, ώστε να αντιμετωπιστεί επιτυχώς και ενδεχόμενο δεύτερο κύμα της πανδημίας, με τον Πρωθυπουργό να απαντά ότι η κυβέρνηση ήδη σχεδιάζει την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του χρόνου που απομένει έως το Φθινόπωρο.
Η βελτίωση του ΕΣΥ δεν θα γίνει μόνο σε επίπεδο υποδομών αλλά και από πλευράς τρόπου λειτουργίας. Όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η πανδημία «προίκισε» το ΕΣΥ με μία «παρακαταθήκη ομαδικότητας», επέτρεψε την εμπέδωση μιας λιγότερο γραφειοκρατικής και πιο ευέλικτης φιλοσοφίας και έδωσε στο κράτος την ευκαιρία να αφουγκραστεί όσους βρίσκονται στην πρώτη γραμμή.
«Αυτό το οποίο άκουσα και άκουγα παντού είναι ότι εμπιστευθήκαμε ο ένας τον άλλο, ότι δοκιμάσαμε καινούργια πράγματα, ότι δεν υπήρχε αυτή η κατ’ ανάγκη σφιχτή ιεραρχία η οποία υποχρεώνει για τα πάντα να παίρνουμε άδεια από τον προϊστάμενο, τον προϊστάμενο του προϊστάμενου. Ότι κινηθήκαμε με μεγαλύτερη ευελιξία και προσαρμοστικότητα. Και νομίζω ότι αυτό είναι μια παρακαταθήκη ομαδικότητας, κυρίως να ακούμε εμείς τους ανθρώπους οι οποίοι είναι στην πρώτη γραμμή», δήλωσε.
«Νομίζω ότι δεν υπήρχαν φράχτες αυτή την εποχή, ήταν πολύ εύκολο να επικοινωνήσουμε με όποιον ανώτερό μας χρειαζόταν, οποιαδήποτε στιγμή, και ήταν πάντα δίπλα μας», σημείωσε η Ελένη Γκέκα, Διευθύντρια Αναισθησιολογίας και υπεύθυνη ΜΕΘΑ.
Τον Πρωθυπουργό συνόδευε ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. Στη σύσκεψη συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο Διοικητής του ιδρύματος Παναγιώτης Παντελιάδης και η Αναπληρώτρια Διοικήτρια Βασιλική Κοκκινίδου.