Μπορεί το 9χρονο κοριτσάκι που λιποθύμησε από πείνα, περιμένοντας μαζί με τη μητέρα του σε φούρνο της Ρόδου να αγοράσουν ψωμί, να συνήλθε, προς ανακούφιση όλων, και να έχουν εξασφαλιστεί προς το παρόν τα απαραίτητα είδη πρώτης ανάγκης απ΄ τον Φιλανθρωπικό Σύλλογο «Αγία Σοφία», όμως το πρόβλημα παραμένει και αποτυπώνεται στα λόγια της μάνας: “Πολλά παιδάκια θα λιποθυμήσουν στο μέλλον”.
Άνεργη η ίδια, καθώς το ξενοδοχείο στο οποίο δούλευε ως ξενοδοχοϋπάλληλος έχει κλείσει, βιώνει από πρώτο χέρι τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, με το περιστατικό να μας θυμίσει εικόνες της μνημονιακής Ελλάδας που εξακολουθούν να υπάρχουν.
Μιλώντας στην εκπομπή LIVE NEWS, η μητέρα της 9χρονης περιέγραψε τις τραγικές στιγμές που περνάει η οικογένειά της, καθώς έχει μείνει χωρίς δουλειά. «Λόγω των συνθηκών που ζούμε δεν είχα χρήματα να πάρω στο παιδί αυτό που ζήτησε και το παιδί μου λιποθύμησε. Εργαζόμουν σε ξενοδοχείο στη Ρόδο. Το παιδί λέει “μαμά έπρεπε να λιποθυμήσω για να μας σκεφτούν;”», είπε η κ. Μαρία.
«Είμαι μια εργαζόμενη μητέρα, διαζευγμένη. Δούλευα πέρυσι, έπαιρνα 1.000 ευρώ, και μπορούσα και ζούσα τα παιδιά μου μια χαρά. Τα έβλεπα αυτά στην τηλεόραση και θλιβόμουν και να που έφτασα και εγώ σε αυτή την κατάσταση. Ο πατέρας δεν συμπαρίσταται. Το χειρότερο είναι να βλέπει η μάνα να πέφτει το παιδί της. Έχω να κοιμηθώ πέντε μέρες», συμπλήρωσε και προέβλεψε ότι “πολλά παιδάκια θα λιποθυμήσουν στο μέλλον».
Μιλώντας στον ΑΝΤ1, η μητέρα της 9χρονης είπε ότι “η Ρόδος είναι μια νεκρή πόλη” και αποκάλυψε τί της είπε η κόρη της μετά το επεισόδιο: “Έπρεπε να λιποθυμήσω για να γίνει κάτι;”. “Όταν πληρώνομαι φροντίζω να γεμίζω τα ντουλάπια μου. Κάποια στιγμή όμως αυτά τελειώνουν. Τώρα θα τρώμε πέτρες”, πρόσθεσε η μητέρα, η οποία μεγαλώνει μόνη δύο παιδιά.
Το 30% των Ελλήνων σε κίνδυνο φτώχειας
Να θυμίσουμε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Έρευνας Εισοδήματος και Συνθηκών Διαβίωσης των Νοικοκυριών 2019 της ΕΛΣΤΑΤ, o πληθυσμός που το 2019 βρισκόταν σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικό αποκλεισμό παρουσίασε μεν μείωση σε σχέση με το 2018, όμως ανερχόταν στο υψηλό ποσοστό του 30% (3.161.900 άτομα) του πληθυσμού της χώρας. Το 2018 ήταν αυξημένος κατά 1,8 ποσοστιαίες μονάδες (3.348.500 άτομα που αντιστοιχούσαν στο 31,8% του πληθυσμού).
Τα στοιχεία έδειχναν στέρηση βασικών αγαθών και υπηρεσιών (δυσκολία ικανοποίησης έκτακτων οικονομικών αναγκών, αδυναμία κάλυψης εξόδων για διακοπές μίας εβδομάδας το χρόνο, αδυναμία διατροφής που να περιλαμβάνει κάθε δεύτερη ημέρα κοτόπουλο, κρέας ή ψάρι, αδυναμία πληρωμής για ικανοποιητική θέρμανση της κατοικίας, έλλειψη βασικών αγαθών, όπως πλυντήριο ρούχων, έγχρωμη τηλεόραση, τηλέφωνο, αυτοκίνητο, αδυναμία αποπληρωμής δανείων ή αγορών με δόσεις, δυσκολίες στην πληρωμή πάγιων λογαριασμών). Μάλιστα η στέρηση αυτών δε αφορά μόνο τον φτωχό πληθυσμό, αλλά και μέρος του μη φτωχού πληθυσμού.