Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η διπλωματική αντεπίθεση της Ελλάδας, που προκαλεί όλο και μεγαλύτερο εκνευρισμό στην Άγκυρα. Μετά τις συμφωνίες με Γαλλία και Ηνωμένες Πολιτείες, τη Δευτέρα (25/10) στο Λονδίνο, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, υπογράφει νέα με το Ηνωμένο Βασίλειο. Ενώ η επίσκεψη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στο Ριάντ, που ακολουθεί, έχει στρατηγικό και επενδυτικό ενδιαφέρον.


Η Τουρκία οφείλει να αντιληφθεί ότι η παραβατική συμπεριφορά της απέναντι σε δύο κράτη-μέλη, την Ελλάδα και την Κύπρο, την φέρνει αντιμέτωπη με ολόκληρη την ΕΕ, διεμήνυσε ο Πρωθυπουργός μετά την ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Η Αθήνα ανέδειξε με καθαρές θέσεις τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει η Τουρκία εάν επιμένει στην Ευρωπαϊκή της κατεύθυνση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τόνισε πως «η Τουρκία έχει να διαλέξει μεταξύ δύο δρόμων, του διεθνούς δικαίου ή της προκλητικότητας, γνωρίζει τις συνέπειες των επιλογών της. Η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι είναι δύναμη σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Παράλληλα η Αθήνα διευρύνει συνεχώς τους διπλωματικούς ορίζοντες. Ο πρωθυπουργός αναχωρεί για το Ριάντ, ενώ στο Λονδίνο ο Ν. Δένδιας αναμένεται να υπογράψει την Δευτέρα νέα πολυεπίπεδη συμφωνία διμερούς συνεργασίας σε ευρύ φάσμα θεμάτων, συμπεριλαμβανομένης της άμυνας και της Εξωτερικής πολιτικής.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μιλώντας στον «Ελεύθερο Τύπο», τόνισε: «Η Συμφωνία δεν είναι αμιγώς αμυντική, όπως οι Συμφωνίες με ΗΠΑ, Γαλλία και ΗΑΕ. Αποτελεί συμφωνία-πλαίσιο που θα επιτρέπει την εμβάθυνση των σχέσεών μας με μία χώρα που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην Ελληνική ανεξαρτησία.

Όλες αυτές οι χώρες αναγνωρίζουν το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει διευρύνει τους ορίζοντές της και έχει πάψει να ασκεί περιορισμένης εμβέλειας “τουρκοκεντρική” εξωτερική πολιτική».

Η νέα κατάσταση προκαλεί ήδη εκνευρισμό στην Άγκυρα και ο υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, δήλωσε: «Οι συμμαχίες εκτός του ΝΑΤΟ αλλά μέσα στο ΝΑΤΟ αντίκεινται και στο όραμα της Ατζέντας ΝΑΤΟ 2030».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Μάριος Πελεκάνος, ανακοίνωσε ότι ο Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, σε επιστολή του προς τον ΓΓ του ΟΗΕ καταγγέλλει τις νέες μονομερείς και έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ, στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου και στην Καρπασία.

Συγκεκριμένα, ανέφερε: «Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ζήτησε από τον ΓΓ την ενεργότερη εμπλοκή του, με τον άμεσο διορισμό ειδικού απεσταλμένου, προκειμένου να δημιουργηθούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις για την επανέναρξη ουσιαστικού διαλόγου».

Σε κλοιό πιέσεων από Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον, η Τουρκία ήδη υφίσταται τις συνέπειες των επιλογών της. Συνασπισμός οργανώσεων, με επικεφαλής το Συμβούλιο Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC) ζητά με επιστολή προς την Γερουσία την διαβεβαίωση ότι δεν θα επιτρέψουν την πώληση F16 στην Τουρκία.

Το Συμβούλιο Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC) αναφέρει: «Συμμεριζόμαστε εδώ και καιρό τις ανησυχίες που έχετε εκφράσει σχετικά με τους κινδύνους εθνικής ασφάλειας που δημιουργούνται για τις Ηνωμένες Πολιτείες λόγω της απομάκρυνσης της Τουρκίας από τη Δυτική Συμμαχία, τους δημοκρατικούς θεσμούς και του κράτους δικαίου».

Στην Γαλλία όπου πραγματοποίησε τριήμερη επίσκεψη εργασίας ο Α/ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κ. Φλώρος, ξεκίνησε η εξειδίκευση των κοινών δράσεων στο πλαίσιο της Ελληνογαλλικής συμφωνίας.

Πηγή: ertnews