Ενίσχυση των μέτρων στήριξης της εργασίας, επιπλέον αυτών που ήδη ισχύουν οριζόντια για όλους του κλάδους της οικονομίας, συμπεριλαμβανομένων και των περιφερειακών τηλεοπτικών σταθμών και μέσων ενημέρωσης, θα ανακοινώσει το απόγευμα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.
Αυτό δήλωσε στη Βουλή, ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό Στέλιος Πέτσας, κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ Βασίλη Κεγκέρογου, που ζήτησε την ενίσχυση και στήριξη των ελληνικών περιφερειακών μέσων ενημέρωσης και έκανε λόγο για κατάφορη αδικία τους στην κατανομή των κονδυλίων σχετικά με την ενημερωτική καμπάνια για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.
Απαντώντας ο κ. Πέτσας επεσήμανε ότι για τη νέα ενημερωτική εκστρατεία για την αντιμετώπιση της κρίσης της πανδημίας, ύψους 2 εκατ. Ευρώ, η κυβέρνηση σε αυτή τη φάση προχωρά το πρόγραμμα που έχει ψηφίσει η Βουλή. Όπως είπε, το πρόγραμμα αυτό θα τρέξει όλο μέσα στον Νοέμβριο και μόνο μέσα από τα κανάλια εθνικής εμβέλειας και όχι τα περιφερειακά, καθώς εκτιμάται ότι έτσι θα γίνει η καλύτερη δυνατή κάλυψη του μηνύματος με το μικρότερο δυνατό κόστος.
Παράλληλα, ο κ. Πέτσας υπεραμύνθηκε του προηγούμενου προγράμματος ύψους 20 εκατ. ευρώ «Μένουμε ασφαλείς και μένουμε σπίτι», τονίζοντας ότι « ήταν μια έκτακτη κατάσταση, στόχος μας ήταν η μέγιστη και γρήγορη κάλυψη του μηνύματος και κυριολεκτικά η εκστρατεία αυτή έσωσε ζωές από τον κορωνοϊό».
«Στην προηγούμενη ενημερωτική καμπάνια για την πανδημία του κορωνοϊού συμμετείχαν και ραδιόφωνα, ιστοσελίδες, εφημερίδες των Περιφερειακών Μέσων Ενημέρωσης, και παρότι δεν υπήρχε η υποχρέωση για το 30% των περιφερειακών μέσων φροντίσαμε να ανέρχεται στο 26% η χρηματοδότηση προς αυτά για αναστολή εργασίας. Γενικά δεν εξυπηρετεί τα ΜΜΕ η αναστολή εργασίας γι’ αυτό από Μάρτιο και τον Απρίλιο φροντίσαμε να τύχουν των ευεργετημάτων των ΚΑΔ (Κωδικοί Αριθμοί Δραστηριότητας), και τα Μέσα Ενημέρωσης. Και αυτό θα κάνουμε και τώρα στα μέτρα που θα ανακοινωθούν το απόγευμα», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Τέλος ο κ. Πέτσας, ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα περιμένει την απόφαση του ΣτΕ και ακολούθως θα εξετάσει το θέμα σχετικά με την θέσπιση του φόρου 2% των τηλεοπτικών διαφημίσεων, υπέρ του ΕΔΟΕΑΠ.
Θα ξεπεράσουν το 1 δισ. ευρώ
Αναπροσαρμογές στο πακέτο μέτρων στήριξης της οικονομίας θα γνωστοποιήσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης μετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Θανάση Τσίρου για τη Ναυτεμπορική. Σύμφωνα με τις πληροφορίες της «Ν». το πρόσθετο δημοσιονομικό κόστος θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ, ενώ, δεδομένου ότι βρισκόμαστε πλέον στο κλείσιμο της χρονιάς, θα μοιραστεί σε δυο προϋπολογισμούς: του 2020 και του 2021.
Δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η επέκταση της επιστρεπτέας προκαταβολής, με την 4η φάση της -η οποία θα τρέξει μέσα στα Χριστούγεννα- να αποκτά μορφή «πολιορκητικού κριού». Σχεδιάζεται αφενός η αύξηση του διαθέσιμου κονδυλίου από τα περίπου 600-700 εκατ. ευρώ που είχαν προγραμματιστεί αρχικά σε τουλάχιστον 1-1,2 δισ. ευρώ (ανάλογα και με ίο πόσες περιοχές θα «βαφτούν» κόκκινες μέσα στις επόμενες ημέρες) και αφετέρου η εφαρμογή της λογικής «50- 50». Δηλαδή στα 100 ευρώ που θα εισπράττει μια επιχείρηση μέσω της 4ης φάσης της επιστρεπτέας προκαταβολής, θα υποχρεούται να επιστρέφει μόνο τα 50, αρκεί να δραστηριοποιείται σε κόκκινη περιοχή και σε κλάδο που θα έχει πληγεί καίρια από την πανδημία. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στο να στηριχτούν τομείς της επιχειρηματικής δραστηριότητας στους οποίους η πίεση από την πανδημία είναι πλέον μεγάλη και παρατεταμένη. Σε αυτούς ανήκουν η εστίαση, οι μεταφορές, ο πολιτισμός και ο αθλητισμός, όπως προκύπτει άλλωστε και από τα στοιχεία των εσόδων που επεξεργάζονται στο υπουργείο Οικονομικών. Εκτός από την επιστρεπτέα προκαταβολή, αναμένεται ότι θα επανελθεί το «υποχρεωτικό κούρεμα των ενοικίων» με έμφαση και πάλι στους πληττόμενους κλάδους, ενώ οι εργοδότες θα έχουν στα χέρια τους και το δικαίωμα της μείωσης του ωραρίου εργασίας μέσω του προγράμματος Συνεργασία αλλά και της αναστολής των συμβάσεων εργασίας.
Οι αναστολές πληρωμής των δανειακών υποχρεώσεων αναμένεται να παραταθούν και πέραν του Δεκεμβρίου εφόσον χρειαστεί, ενώ σε ό,τι αφορά τις φορολογικές και τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις, σε πρώτη φάση θα επεκταθεί το καθεστώς της αναστολής μέχρι και το τέλος Απριλίου του 2021. Μάλιστα, μετά το υπουργείο Οικονομικών, και το υπουργείο Εργασίας θα ανακοινώσει μέσα στις επόμενες ημέρες την κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης η οποία θα δίνει τη δυνατότητα πληρωμής των ασφαλιστικών υποχρεώσεων σε 12 άτοκες ή 24 χαμηλότοκες δόσεις, με ημερομηνία πληρωμής της πρώτης δόσης την τελευταία εργάσιμη του Μαΐου 2021.
Η αναθεώρηση των μεγεθών
Με δεδομένη πλέον την ένταξη πολλών και μεγάλων νομών στην κατηγορία 4 (χθες μπήκε η Θεσσαλονίκη, κάτι που από μόνο του έχει σημαντική επίπτωση στο ΑΕΠ) το οικονομικό επιτελείο έχει μπει ήδη στη διαδικασία αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών του προϋπολογισμού του 2021. Το πρωτογενές έλλειμμα αναμένεται ότι θα προσεγγίσει πλέον το 7% για φέτος. Για την πορεία του ΑΕΠ. στο υπουργείο Οικονομικών προς το παρόν τηρούν στάση αναμονής. Ναι μεν η επιβολή πρόσθετων περιοριστικών μέτρων επιτείνει την ύφεση, αλλά τα στοιχεία που έχουν ήδη συγκεντρωθεί για το πρώτο 20ήμε- ρο του Οκτωβρίου δείχνουν τάσεις σταθεροποίησης της οικονομίας. Μένει λοιπόν να φανεί τις επόμενες εβδομάδες αν θα χρειαστεί να αναπροσαρμοστεί η πρόβλεψη της ύφεσης από το -8,2% που είναι σήμερα στο -9%. Δεδομένου πάντως ότι ένα μέρος των μέτρων που θα ανακοινωθούν -πιθανότατα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας- θα φορτωθεί στον προϋπολογισμό του 2021, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη και η αύξηση της πρόβλεψης για το πρωτογενές έλλειμμα της επόμενης χρονιάς σε πάνω από 1 %.
Ανά κατηγορία
Όσον αφορά το περιεχόμενο των νέων μέτρων ουσιαστικά το οικονομικό επιτελείο θα κινηθεί στη λογική της γενικευμένης εφαρμογής των μέτρων που έχουν ήδη προβλεφθεί για όσες περιοχές εντάσσονται στην κατηγορία 4.
Αντίστοιχα αναμένεται να σχεδιαστεί ένα «πακέτο» και για τις περιοχές της κατηγορίας 3. Με αυτόν τον τρόπο τα μέτρα θα αφορούν πλέον το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής επικράτειας τουλάχιστον σε όρους πληθυσμού αλλά και ΑΕΠ.
Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη ανακοινώσει:
- Για το χρονικό διάστημα κατά το οποίο ισχύει η κήρυξη της Περιφερειακής Ενότητας σε επίπεδο 4, οι εργαζόμενοι επιχειρήσεων-εργοδοτών που εδρεύουν ή έχουν υποκατάστημα στην εν λόγω Περιφερειακή Ενότητα και πλήττονται σημαντικά σύμφωνα με τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου, δύναται να τεθούν σε προσωρινή αναστολή σύμβασης εργασίας και είναι δικαιούχοι αποζημίωσης ειδικού σκοπού, αναλογικά για το διάστημα που ορίζεται κατ’ ελάχιστο σε 14 ημέρες, υπολογιζόμενη επί ποσού 534 ευρώ. Για το ανωτέρω χρονικό διάστημα καλύπτονται αναλογικά και οι πλήρεις ασφαλιστικές εισφορές, υπολογιζόμενες επί του ονομαστικού μισθού από τον κρατικό προϋπολογισμό. Για τις επιχειρήσεις που κλείνουν με εντολή δημόσιας αρχής, αναστέλλεται υποχρεωτικά η σύμβαση εργασίας των εργαζομένων και για όσο διάστημα ισχύει η αναστολή οι απολύσεις είναι άκυρες. Οι επιχειρήσεις για ισόχρονο διάστημα μετά την άρση της αναστολής υποχρεούνται να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό εργαζομένων.
- Για τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων που απασχολούν έως 20 άτομα, που έχουν έδρα σε Περιφερειακή Ενότητα που εντάσσεται στο επίπεδο 4 και πλήττονται σημαντικά σύμφωνα με τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου, συμπεριλαμβανομένων επιστημονικών κλάδων, δίνεται αποζημίωση ειδικού σκοπού, ύψους 534 ευρώ σε μηνιαία βάση. Σε περίπτωση που η διάρκεια παραμονής στο επίπεδο 4 της Περιφερειακής Ενότητας είναι 14 ημέρες ή λιγότερο, η αποζημίωση του μηνός ανέρχεται σε 300 ευρώ.
- Για τις επιχειρήσεις που έχουν έδρα σε Περιφερειακή Ενότητα που εντάσσεται στο επίπεδο 4 για τουλάχιστον 14 ημέρες και πλήττονται σημαντικά σύμφωνα με τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου, συμπεριλαμβανομένων επιστημονικών κλάδων, δίνεται δυνατότητα αναστολής της καταβολής του ΦΠΑ πληρωτέου τον εν λόγω μήνα, μέχρι τις 30 Απριλίου 2021. Η εν λόγω οφειλή θα αποπληρωθεί σε 12 δόσεις με μηδενικό επιτόκιο ή 24 δόσεις με επιτόκιο 2,5% από τον Μάιο του 2021 και έπειτα.
- Οι επιχειρήσεις που έχουν έδρα σε Περιφερειακή Ενότητα που εντάσσεται στο επίπεδο 4 για τουλάχιστον 14 ημέρες και πλήττονται σημαντικά σύμφωνα με τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου, συμπεριλαμβανομένων επιστημονικών κλάδων, δικαιούνται υποχρεωτική μείωση ενοικίου κατά 40% στα επαγγελματικά τους ακίνητα. Το ίδιο ισχύει και για την κύρια και φοιτητική κατοικία των εργαζομένων που τίθενται σε αναστολή. Για τους ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν ακίνητα στις επιχειρήσεις αυτές και τους ανωτέρω εργαζόμενους, συμψηφίζεται το 1/3 της ζημίας με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.
- Στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4 που θα δοθεί τον μήνα Δεκέμβριο, για όλες τις επιχειρήσεις που έχουν έδρα σε Περιφερειακή Ενότητα που βρίσκεται από τον Αύγουστο και έπειτα για τουλάχιστον 14 ημέρες στο επίπεδο 4, δεν επιστρέφεται το 50% της εν λόγω επιστρεπτέας προκαταβολής. Επιπλέον, για όλες τις επιχειρήσεις που έχουν έδρα σε Περιφερειακή Ενότητα που βρίσκεται από τον Αύγουστο και έπειτα για τουλάχιστον 14 ημέρες στο επίπεδο 3 ή σε καθεστώς ειδικών περιοριστικών μέτρων, δεν επιστρέφεται το 30% της εν λόγω επιστρεπτέας προκαταβολής.
- Συνεχίζεται η αναστολή πληρωμής δόσεων δανείων με βάση τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ σε συνεννόηση με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών.